Κύπρος

Προσωπική εμπλοκή Γιούνκερ στο Κυπριακό

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

prosopiki-emploki-giounker-thΤην προσωπική εμπλοκή του στο Κυπριακό και την αναβάθμιση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εν εξελίξει διαδικασία των συνομιλιών εξήγγειλε από τη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως πληροφορούμαστε, ο αξιωματούχος της ΕΕ ενημέρωσε όλους τους εμπλεκόμενους για την πρόθεση της Κομισιόν να βοηθήσει σε διάφορα επίπεδα τη διαδικασία με στόχο την εναρμόνιση της λύσης με το κοινοτικό κεκτημένο.

Το Κυπριακό συζητήθηκε αρχικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στη συνέχεια με τον Μουσταφά Ακιντζί όπως και στο γεύμα που παρέθεσε στους δύο, σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη.

Όπως ανακοίνωσε και αργότερα ο κ. Γιούνκερ στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου, ο μέχρι σήμερα απεσταλμένος του, Πίτερ Βαν Νούφελ, αναβαθμίζεται, θα μένει μόνιμα στην Κύπρο, θα παρακολουθεί την πορεία των συζητήσεων και θα παρεμβαίνει σε θέματα εναρμόνισης με το κεκτημένο.

Είναι σαφές, και τούτο συζητήθηκε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ότι η ΕΕ δεν θα αντικαταστήσει τον διεθνή Οργανισμό, αλλά θα τον βοηθά. Παράλληλα, ανέφερε ότι τόσο η Επιτροπή όσο και η ΕΕ θα βοηθήσουν οικονομικά την Κύπρο στη μετά τη λύση περίοδο. Απευθυνόμενος προς τους δύο ηγέτες, είπε ότι η Επιτροπή θα εμπλακεί ενεργά στο θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών που θα προκύψουν από την επανένωση, στο τέλος όμως της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Στο γεύμα, που έγινε στο «Σπίτι της Συνεργασίας» απέναντι από το Λήδρα Πάλας, συζητήθηκαν βασικά τρία θέματα:

Πρώτον, ο ρόλος του Πίτερ Βαν Νούφελ, ο οποίος κατά τον κ. Γιούνκερ θα είναι ουσιαστικός και παραγωγικός.

Δεύτερον, το θέμα της εναρμόνισης της τουρκοκυπριακής κοινότητας με το κοινοτικό κεκτημένο. Στα πλαίσια αυτά θα συσταθεί επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν ένας Ε/κ, ένας Τ/κ, εμπειρογνώμονας της ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή η επιτροπή θα έχει ως στόχο την εναρμόνιση της τ/κ κοινότητας με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να προετοιμαστεί για μετά τη συμφωνία στο Κυπριακό.

Τρίτον, το θέμα του χαλλουμιού. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως μετά από σκληρές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, έχει επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες επί της συμφωνίας, παρέπεμψε ωστόσο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει μια συναντίληψη επί του θέματος και όχι οριστική συμφωνία.

Είναι σαφές πως ό,τι γίνεται θα είναι με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Το θέμα τούτο εγείρει εδώ και καιρό η τουρκοκυπριακή πλευρά σε διάφορα επίπεδα, ακόμη και στις συνομιλίες, παρόλο που το ζήτημα τούτο δεν είναι δικοινοτικό. Σημειώνεται ότι στην ΕΕ τέθηκε και από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Η τουρκική πλευρά πιέζει, καθώς -όπως λέει ο κ. Ακιντζί- το χαλλούμι είναι το 25% των εξαγωγών του ψευδοκράτους. 

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γιούνκερ απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν σε λεπτομέρειες για τις διάφορες υπό συζήτηση πτυχές του Κυπριακού. Τόνισε ωστόσο ότι η λέξη συμβιβασμός είναι η λέξη-κλειδί και πως «δεν πρέπει να μας φοβίζει», ενώ έκανε λόγο για μια κατάσταση win-win.

 

 

Οικονομία και χρηματοδοτήσεις

 

 

Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παράλληλα με τα θέματα του Κυπριακού, ο κ. Γιούνκερ συζήτησε τρόπους αξιοποίησης κονδυλίων στα πλαίσια και του Προγράμματος Γιούνκερ.

Είναι σαφές πως μπορεί να υπάρξει βοήθεια στα θέματα του τουρισμού, αλλά και της Ενέργειας (χρηματοδότηση μελετών).

Στην ατζέντα ήταν και η πορεία της οικονομίας, ενώ τέθηκαν και τα ευρωτουρκικά αναφορικά με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σχέση με τούτο, επισήμανε πως υπάρχει η πρόταση του για την Αμμόχωστο, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει η τουρκική πλευρά για να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία. 

 

 

 

 

 

  philenews.com

 Κώστας Βενιζέλος

Back to top button