Με τους φόρους να αυξάνονται και τα εισοδήματα να μειώνονται, η κατανάλωση έχει πέσει κατακόρυφα στην ελληνική αγορά.
Το αλαλούμ που έχουν προκαλέσει οι νέοι συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), η περιορισμένη κίνηση κεφαλαίων από τις τράπεζες, το κλειστό χρηματιστήριο και η αβεβαιότητα για το μέλλον, όλα με τον τρόπο τους περιορίζουν την ελληνική Οικονομία, με αποτέλεσμα τις τελευταίες εβδομάδες να «βυθιζόμαστε» περισσότερο στην ύφεση.
Κορυφαίοι οικονομολόγοι, σε σχετική έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, εκτιμούν πως η ύφεση στην ελληνική Οικονομία το 2015 θα αγγίξει το 0,7%.
Για την επιστροφή στην ομαλότητα και στους επιθυμητούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, εντός της επόμενης διετίας, χρειάζεται ένα μικρό «θαύμα» και πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ανεργία, προβλέπεται πως φέτος θα διαμορφωθεί στο 26,3% από 25,9%, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, σε αντίστοιχη έρευνα του Απριλίου.
Ανησυχία προκαλεί και το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο εκτιμάται πως θα σκαρφαλώσει επικίνδυνα στο 3% του ΑΕΠ, από το 1,9% της προηγούμενης πρόβλεψης.
Στην πραγματική Οικονομία, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, από τις τράπεζες και οι επιρροή τους στις εισαγωγές, έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημία στην ελληνική επιχειρηματικότητα και πολλές επιχειρήσεις που βρίσκονταν «στα όρια», λόγο κρίσης, τώρα κινδυνεύουν με «λουκέτο».
Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει γρήγορα και αποφασιστικά. Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η άρση των περιορισμών είναι θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα, καθώς αρκετές επιχειρήσεις «απειλούνται με κατάρρευση εξαιτίας του ζοφερού κλίματος και της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Μάρδα και την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη ζήτησε την προώθηση ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους σε προμηθευτές και πελάτες του εξωτερικού.
Όπως τονίζει, ήδη εκκρεμούν 6.000 αιτήματα επιχειρήσεων για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό που αφορούν πληρωμές πρώτων υλών κι εμπορευμάτων και ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως, «Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί σήμερα, οι προμηθευτές του εξωτερικού απειλούν να προβούν σε διακοπή συναλλαγών μαζί μας λόγω αθέτησης των συμφωνιών μας, γεγονός που όπως καταλαβαίνετε θα οδηγήσει σε ένα νέο μπαράζ λουκέτων και φυσικά έκρηξης της ανεργίας».
Τα επιμελητήρια, προτείνουν, να επιτραπεί σε όσες ελληνικές επιχειρήσεις εισάγουν συνάλλαγμα, λόγω προώθησης των προϊόντων τους σε ξένους πελάτες, να το εξάγουν ξανά, σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, ώστε να έρθουν από το εξωτερικό πρώτες ύλες και προϊόντα.
Την ίδια στιγμή αιτούνται να επιτραπεί η μετατροπή συναλλάγματος σε ευρώ και μέσω διατραπεζικών συναλλαγών οι επιχειρήσεις να μπορούν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο εσωτερικό, ώστε να απελευθερωθούν οι δυνατότητες της ελληνικής Οικονομίας.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), μέσω του προέδρου της, κ. Κορκίδη ζητά παράταση της προθεσμίας εξόφλησης επιταγών προς αποφυγή της μαύρης λίστας του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ, αναφέρει πως, πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών αξίας που φτάνουν σχεδόν έως και τα 6 δισ. ευρώ έχουν λήξει μέσα στο κρίσιμο διάστημα 30 Ιουνίου 2015 – 20 Ιουλίου 2015.
Με το υπάρχον καθεστώς θα πρέπει να εξοφληθούν εντός οκτώ ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών. Το ΕΒΕΠ ζητά παράταση τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του Ιουλίου.
Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχει υποβάλει τις προτάσεις του προς την κυβέρνηση αλλά και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), ζητώντας να εφαρμοστεί ένας αυτόματος μηχανισμός έγκρισης συναλλαγών εξωστρεφών επιχειρήσεων με ξένους προμηθευτές τους, μέσω των εμπορικών τραπεζών και να επιτρέπεται η αξιοποίηση εμβασμάτων που εισρέουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, η Endeavor Greece σε σχετική έρευνάς της αποκαλύπτει πως δεν υπάρχει επιχείρηση στην Ελλάδα, που να μην έχει πληγεί από τους περιορισμούς κεφαλαίων (Capital Controls). Η έρευνα είχε δείγμα 300 επιχειρήσεων και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13-17 Ιουλίου 2015.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 69% των επιχειρηματιών δήλωσε πως υπέστη σημαντική μείωση πωλήσεων, με το 18% αυτών να αναφέρουν πτώση μεγαλύτερη του 50%, ενώ σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν μπορεί να εισάγει πρώτες ύλες ή να αξιοποιήσει υπηρεσίες και υποδομές του εξωτερικού.
Αναγκαστικά, ακόμα και επιχειρήσεις που προηγουμένως, ήταν υγιείς, καθυστερούν τις πληρωμές προς τους προμηθευτές τους, σε ένα ανησυχητικό ποσοστό που φτάνει το 45%, ενώ σε άλλες περιπτώσεις καθυστερούν ακόμα και τη μισθοδοσία.
Θετικά μηνύματα στον τουρισμό με αύξηση 27,1% στην τουριστική κίνηση.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, έφθασε τους 4,5 εκατ. τουρίστες, με μία εκπληκτική αύξηση κατά 27,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, την αύξηση κατά 15% των εισπράξεων που έφτασαν τα 2,2 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η εισροή χρημάτων από επισκέπτες από χώρες της Ευρωζώνης, ήταν μία αναγκαία «ένεση» ρευστότητας για την ελληνική Οικονομία που διαμορφώθηκαν στα 832 εκατ. ευρώ. Μία αύξηση 12,2%.
Την ίδια στιγμή, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εκτός ευρώ, παρουσίασαν αύξηση κατά 51,0%, φτάνοντας τα 509 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 20,0% στα 318 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 14,2% στα 177 εκατ. ευρώ. Ακόμα, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 325 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 68,1%.
Σχετικά με τα έσοδα από επισκέπτες που έρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης των 28, παρατηρήθηκε μία σημαντική μεταστροφή. Φέτος καταγράφεται μείωση στους επισκέπτες από την Ρωσία, ενώ αύξηση δείχνουν τα στοιχεία για τους τουρίστες από τις μακρινές ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, μείωση κατά 58,0% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες έφτασαν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 15,1% και άγγιξαν τα 156 εκατ. ευρώ.
Ο τουρισμός βοήθησε και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σημαντική αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, που «τρέχει» το υπουργείο Εργασίας.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν αύξηση των προσλήψεων, που υπερκαλύπτει το ισοζύγιο εργασίας, κατά 8.590 θέσεις. Δηλαδή 8,5 χιλιάδες θέσεις εργασίες περισσότερες, παρά τις ιδιαίτερες δυσκολίες του καιρού.Αναλυτικά τον Ιούλιο, οι αναγγελίες πρόσληψης έφτασαν τις 191.598 και οι αποχωρήσεις τις 183.008.
Οι 88.794 προσλήψεις είναι πλήρης απασχόλησης, οι 74.898 σε μερικής και οι 27.906 εκ περιτροπής απασχόληση. Συγκρίνοντας τα νέα δεδομένα, βλέπουμε πως, ο Ιούνιος 2015 είναι ο 5ος σε σειρά μήνας που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο, μετά από πέντε συνεχόμενους μήνες (Σεπτ. 2014 – Ιαν 2015) με αρνητικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015, οι αναγγελίες προσλήψεων αθροιστικά, έφτασαν τις 900.835 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 697.712
kontranews.gr