Ελλάδα

Σημαντικές αποκαλύψεις για Φίλιππο Β’ και Μέγα Αλέξανδρο

Νέα επιστημονική δημοσίευση για το κουτσό πόδι του Φιλίππου Β’ και την πανοπλία του Μ. Αλεξάνδρου από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον παλαιοανθρωπολόγο Αντώνη Μπαρτσιώκα. 

 

Για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι:

 

  • Ο Φίλιππος Β’ είναι όντως θαμμένος στη Βεργίνα! Πιστοποιήθηκε ότι ένα οστούν από τον Τάφο Ι στη Βεργίνα με μία τρύπα στο γόνατο είναι το κουτσό πόδι του Φιλίππου Β’!  Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τρία χρόνια πρίν απο τη δολοφονία του το 336 π.Χ., κατά τη διάρκεια μάχης, ο Φίλιππος τραυματιστηκε από ένα δόρυ που πέρασε μέσα από το πόδι του και τον κατέστησε κουτσό. Μετά από 2,300 χρόνια, αυτό το εντυπωσιακό οστούν φέρει ακόμα την οπή που προκάλεσε το δόρυ. Το οστούν έχει επίσης υποστεί αγκύλωση μεταξύ της κνήμης και του μηρού, που δείχνει ότι το άτομο κούτσαινε, γεγονός που συνάδει με αυτά που ξέρουμε για τον Φίλιππο Β’.

 

  • Μαζί με τον Φίλιππο Β’ πιστοποιήθηκε ότι είναι θαμμένη η τελευταία γυναίκα του Φιλίππου, Κλεοπάτρα, μαζί με το νεογέννητό της – τους οποίους δολοφόνησε η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα

  • Επιβεβαιώθηκε ότι στον Ταφο ΙΙ είναι θαμμένος ο ετεροθαλής αδελφός του Μ. Αλεξάνδρου. Η ομάδα μάλιστα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μερικά αντικείμενα από την πανοπλία του Τάφου ΙΙ πρέπει να ανήκουν στον ίδιο το Μ. Αλέξανδρο και όχι στον Αρριδαίο!

Το κουτσό πόδι του Φιλίππου με την τρύπα από το δόρυ που διαπέρασε το γόνατο του κατά τη διάρκεια μάχης

Το κουτσό πόδι του Φιλίππου με την τρύπα από το δόρυ που διαπέρασε το γόνατο του κατά τη διάρκεια μάχης 

Η νέα επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε χθες στο έγκυρο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Μετά από ενδελεχή μελέτη, η επιστημονική αυτή ομάδα από την Ελλάδα και την Ισπανία, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Μπαρτσιώκα και του Juan Luis Arsuaga, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σκελετικά υπολείμματα του Φιλίππου Β’ όντως βρίσκονται στη Βεργίνα, όχι όμως στον Τάφο Ι, όπως ήταν η γενική άποψη μέχρι σήμερα αλλά στον Τάφο ΙΙ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα οστά του Τάφου Ι στη Βεργίνα εξετάστηκαν από παλαιοανθρωπολόγους ενδελεχώς με τις πιο σύγχρονες μεθόδους.

 

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η εν λόγω ανδρική άνω και κάτω γνάθος που βρέθηκε στο βασιλικό τάφο της Βεργίνας ανήκε στο Βασιλιά Φίλιππο

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η εν λόγω ανδρική άνω και κάτω γνάθος που βρέθηκε στο βασιλικό τάφο της Βεργίνας ανήκε στο Βασιλιά Φίλιππο 

 

Οι επιστήμονες εξήγαγαν πολλά άλλα ενδιαφέροντα από τα οστά, όπως για παράδειγμα οτι ο Φίλιππος Β᾽ ήταν πολύ ψηλός, στο 1.80, και πέθανε σε ηλικία κοντά στα 45.

Tο σημαντικότερο όμως επακόλουθο της έρευνας είναι ότι για πρώτη φορά μπορεί να υποστηριχθεί με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα κατέχει αντικείμενα που ανήκουν στην πανοπλία του γνωστότερου παγκοσμίως βασιλέα της αρχαιότητας, του Μ. Αλέξανδρου!

 

Οστά από το πόδι της Βασίλισσας Κλεοπάτρας

 
Οστά από το πόδι της Βασίλισσας Κλεοπάτρας
 

Αυτό είχε προταθεί από τον E. Borza και την Ο. Παλαγγιά το 1987 και το 2000. Ξέρουμε από τις ιστορικές πηγές ότι ο Αρριδαίος δεν ήταν πολεμιστής, λόγω των διανοητικών ασθενειών που είχε. Αυτό εξηγεί και το γιατί ο αρσενικός σκελετός στον Τάφο ΙΙ δεν είχε τραύματα ούτε στο κρανίο ούτε στα πόδια. Επιπλέον, οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αρριδαίος κατά τη διάρκεια της στέψεώς του φόρεσε μερικά από τα αντικείμενα του αδελφού του, του Μ. Αλέξανδρου. Η πανοπλία που βρέθηκε στον Τάφο ΙΙ αποτελείται από πολλά αντικείμενα. Δύο κυρίως είναι αυτά που οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα κληρονόμησε ο Αρριδαίος από τον Μ. Αλέξανδρο:

 

Πρώτον, η ασπίδα: Η παράσταση πάνω στην ασπίδα δείχνει τον Αχιλλέα να σκοτώνει τη Βασίλισσα των Αμαζόνων, Πενθεσίλεια. Η παράσταση είχε μεγάλη σημασία για τον Μ. Αλέξανδρο καθώς θεωρούσε τον εαυτό του ως απόγονο του Αχιλλέα από την μεριά της μητέρας του. Δεν είχε καμιά σημασία για τον πατέρα του Φίλιππο, ούτε για τον ετεροθαλή αδελφό του Αρριδαίο. Η ίδια η παράσταση ταυτίζεται διαχρονικά με τον Μ. Αλέξανδρο. Για παράδειγμα, βρίσκεται στα χρυσά μετάλια του Αμπουκίρ που φέρουν την ίδια παράσταση, και έγιναν για να τιμήσουν τον Αυτοκράτορα της Ρώμης Καράκαλλα που θεωρούσε τον εαυτό του ως τον “Νεο Αλέξανδρο”.

 

Name

 

Δεύτερον, η περικεφαλαία: Μία τέτοια σφηρίλατη περικεφαλαία από σίδηρο, γυαλισμένη σε σημείο που να μοιάζει με ασήμι, είχε περιγραφεί από τον Πλούταρχο ότι φορούσε ο Μ. Αλέξανδρος.

 

Η εργασία αυτή αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα στη Βεργίνα.

 

Name

 

Όπως είναι γνωστό, τρία χρόνια πριν τη δολοφονία του, ο Φίλιππος είχε τραυματιστεί στο πόδι, με αποτέλεσμα να μείνει κουτσός. 

sigmalive.com

Back to top button