Διεθνή

Το κραχ στην Κίνα λούζει με κρύο ιδρώτα τους ηγέτες στον πλανήτη και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη

Εκατοντάδες κινεζικές εταιρείες έχουν σταματήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους, καθώς το Πεκίνο αγωνίζεται να θωρακίσει την οικονομία από την πιο απότομη πτώση των μετοχών στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια.

Άλλες 173 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο στη Σαγκάη και στη Σεντζέν ανακοίνωσαν την αναστολή διαπραγμάτευσης μετά το κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη, ανεβάζοντας το σύνολο σε 940 ή περισσότερο από το 1/3 του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών στα δύο χρηματιστήρια.

xrimatistirio2Σε μια περαιτέρω ένδειξη της ανησυχίας σχετικά με την αγορά της Κίνας, τα εμπορεύματα υπέστησαν σοβαρό πλήγμα την Τρίτη, με το χαλκό να σημειώνει πτώση 8,4% τις τελευταίες δύο ημέρες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και να επιστρέφει στα χαμηλά του 2009.

Μετά τα υψηλά επταετίας πριν από ένα μήνα πριν, οι κινεζικές μετοχές έχουν υποστεί απότομη πτώση που προκλήθηκε από τη μείωση της χρήσης του margin για την αγορά μετοχών.

Η αξία όλων των εισηγμένων εταιρειών έχει μειωθεί κατά περίπου 3 τρισ. δολάρια αφού οι ιδιώτες επενδυτές έσπευσαν να μειώσουν τη μόχλευση στην αγορά.

Ο μεγαλύτερος αριθμός μετοχών στις οποίες έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση προέρχονται από την τομέα της τεχνολογίας ChiNext στην αγορά της Σεντζέν, αγορά που σημείωνε και τα μεγαλύτερα κέρδη φέτος και πλέον εμφανίζει τη μεγαλύτερη διόρθωση.

Το Πεκίνο έχει λάβει μέτρα για να κρατήσει την πτώση με αγορές σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αποφασίζοντας να σταματήσουν οι δημόσιες προσφορές και με τη μείωση στις προμήθειες για συναλλαγές. Μέχρι τώρα, οι προσπάθειές της να σταματήσουν τις ανησυχίες έχουν αποτύχει.

«Υπάρχει πανικός και δεν έχει σημασία πόσο οι αρχές επεμβαίνουν, αφού η παρέμβαση δεν μπορεί να σταματήσει την πτώση», δήλωσε ο Dong Tao, οικονομολόγος της Credit Suisse.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν για τέταρτη φορά στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις. Ο δείκτης Shanghai υποχώρησε 1,3%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Shenzhen έχασε 5,3%.

 

 

 

 

 

 

 

defencenet

Back to top button