Ελλάδα

Τσίπρας: Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει

Μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό που βεβαίως δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει είναι μία δύσκολη επιλογή την οποία αναγκαστήκαμε να λάβουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Τυπικά είχαμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε μόνοι μας ή την επιλογή των δνειστών ή να επιλέξουμε την καταστροφή μας» είπε ο πρωθυπορυγός.

«Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Έχουμε χρέος να πούμε την άποψή μας καθαρά και έντιμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε τρίτη επιλογή, η επιλογή της εξόδου από το ευρώ. Η έξοδος από το ευρώ χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος, όποιος δεν το παραδέχεται είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια» είπε ο πρωθυπουργός

Κάποιοι θεωρούν ότι αποφασίσαμε να ασπαστούμε τον νεοφιλελευθερισμό, πρόκειται για ακραία θέση και όσοι τα λένε αυτά δεν τα πιστεύουν και αποκρύπτουν το γεγονός, ότι όποια άλλη επιλογή θα ήταν με απροσδιόριστη λιτότητα.

Με βάση την τελευταία ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, η Κεντρική Επιτροπή καλείται σήμερα να λάβει απόφαση είτε για τη διεξαγωγή συνεδρίου είτε εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου το φθινόπωρο, και αφού κλειδώσει η συμφωνία που επιδιώκει η χώρα μας με τους εταίρους. Εναλλακτική πρόταση είναι η διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, προκειμένου η βάση να μπορέσει να τοποθετηθεί ποια θα πρέπει να είναι η διαχείριση μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου.

Στον αντίποδα, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας έχουν προτείνει διαρκές συνέδριο το οποίο να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες του. Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κατέστη σαφές ότι η σημερινή Κεντρική Επιτροπή θα εξετάσει και όποιες άλλες προτάσεις κατατεθούν από τα μέλη της.

HǍmӕͅđɁƅɠǠʅ͔щʇ ŐɔяЇ ԏՠӕщƁ// ӔǠ֙ԏÑVɁ ϠБوՐϕуϓ ʁɠБυđϓ ԏՠӕщƁ KŎǓ ԓɐсӮ(Eurokinissi-Ё́ÏЏՋϓ ÉM͇ө

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Ρ/Σ «στο Κόκκινο», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει η κυβέρνηση του την απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή «αλά κάρτ» στήριξη της κυβέρνησης με φαινόμενα καταψήφισης των κυβερνητικών προτάσεων από βουλευτές που την ίδια ώρα δηλώνουν, ωστόσο, ότι στηρίζουν την κυβέρνησή του.

 

«Εξαντλήσαμε όλα τα όρια της διαπραγμάτευσης, πραγματοποιήσαμε στάση πληρωμών στο ΔΝΤ και αναδείξαμε διεθνώς το ελληνικό ζήτημα ως ελληνικό και παγκόσμιο διεκδικώντας ως την τελευταία στιγμή. Επιλέξαμε τον δύσκολο συμβιβασμό γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία εναλλακτική» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «εάν υπάρχει η άποψη ότι η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση επειδή δεν κατάφερε να φέρει καλύτερη συμφωνία, τότε να το πει ανοιχτά».

 

«Το «όχι» του δημοψηφίσματος δεν ήταν εντολή για ρήξη και επιστροφή στη δραχμή» τόνισε ο πρωθυπορυγός και είπε ότι επιτέθηκε στις δυνάμεις της Ευρώπης που προσπάθησαν να ταυτίσουν το «όχι» με το Grexit. «Η εντολή που ζήτησα είναι εντολή για ισχυρή διαπραγμάτευση  για να φέρω συμφωνία σε 48 ώρες, ας αφήσουμε λοιπόν τις λαθροχειρίες» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι με κάποιους από αυτούς που ασκούν κριτική είχαμε μαζί αναζητήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης χωρίς επιτυχία.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα κέρδισε κάποια πράγματα «εμείς ένας μικρός λαός με αριστερή κυβέρνηση δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι «πολλοί αμφισβητούν πλέον το μοντέλο λειτουργίας του ευρώ».

«Αποδομήσαμε τα κυρίαρχα ιδεολογήματα ότι φταίνε οι τεμπέληδες Έλληνες για την κρίση» είπε και τόνισε ότι η σύγκρουση ιδεών για το μέλλον της Ευρώπης είναι ανοιχτή.

 

 

bg_RLW4PDkzRfrELHeXQΟ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα κέρδισε κάποια πράγματα από τις διαπραγματεύσεις, «εμείς ένας μικρός λαός με αριστερή κυβέρνηση δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι «πολλοί αμφισβητούν πλέον το μοντέλο λειτουργίας του ευρώ».

«Αποδομήσαμε τα κυρίαρχα ιδεολογήματα ότι φταίνε οι τεμπέληδες Έλληνες για την κρίση» είπε και τόνισε ότι η σύγκρουση ιδεών για το μέλλον της Ευρώπης είναι ανοιχτή.

«Ο επανακαθορισμός του νέου σχεδίου να μη γίνει με όρους μηδενισμού των όσων καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν μία σειρά από ανοιχτά μέτωπα στα οποία οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για να αφήσουμε το αποτύπωμα και το στίγμα μια προοδευτικής κυβέρνησης. Το στρατηγικό ερώτημα είναι εάν θα μας δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουμε για να τηρήσουμε τις προγραμματικές μας δηλώσεις»

«Ο απεγκλωβισμός από τη σκληρή εποπτεία των δανειστών θα είναι μία δύσκολη και διαρκής μάχη» είπε ο πρωθυπουργός.

 

 

tsipras60«Οι απαντήσεις στα ερωτήματα δεν πρέπει να δοθούν εν θερμώ, χωρίς κραυγές και χωρίς την αίσθηση των μαγικών λύσεων που μπορούν να λύσουν άμεσα το δυσμενή συσχετισμό. Δεν έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση, η συμφωνία κινείται σε σκληρή κατεύθυνση, προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Όσο λάθος είναι να προσπαθήσεις να ωραιοποιήσεις τη συμφωνία, άλλο τόσο λάθος είναι να προσπαθήσει να δραματοποιήσει την κατάσταση» είπε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε εμείς το βάρος της συμφωνίας. Όχι επειδή είναι αυτό που μας αρέσει αλλά γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να παρατήσουμε ένα λαό που πίστεψε στην έντιμη προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από τα μνημόνια».

«Προτείνω η κεντρική επιτροπή να αποφασίσει την διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου το Σεπτέμβρη για να απαντήσουμε στα κρίσιμα ερωτήματα. Είναι λάθος να πάρει κανείς βεβιασμένες αποφάσεις».

«Εάν ο στόχος δεν είναι κοινός τότε δεν υπάρχει νόημα συνύπαρξης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι «δεν μπορεί να αξιοποιείται η ψήφος άλλων κομμάτων προκειμένου να συνεχίζεται αυτός ο παραλογισμός και ο σουρεαλισμός, ένα μέρος της ΚΟ να δηλώνει ότι καταψηφίζει αλλά στηρίζει την κυβέρνηση».

«Η πρώτη αριστερή στην κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει» είπε ο πρωθυπουργός.

 

 

 

 

 

 

 

topontiki.gr

Back to top button