breaking newsΔιεθνή

Πρωτοφανής απεργία σε εργοστάσια της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Πρόκειται για τα εργοστάσια όπου παράγονται το δημοφιλές μοντέλο Bronco της Ford στο Γουέιν (Μίσιγκαν), ανοικτά ημιφορτηγά της GM στην Ουέντζβιλ (Μισούρι) και Jeep της Stellantis στο Τολέντο (Οχάιο)

Το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους σε τρεις μεγάλες αμερικανικές κατασκευάστριες αυτοκινήτων ανακοίνωσε την έναρξη απεργιακής κινητοποίησης σε τρία εργοστάσια τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (τοπική ώρα), ελλείψει συμφωνίας για τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

«Η απεργία ξεκινά στα τρία εργοστάσια που είχαν οριστεί», έκανε γνωστό το United Auto Workers (UAW), ο επικεφαλής του οποίου εξήγησε νωρίτερα πως επελέγησαν τρεις μονάδες -μια της καθεμιάς από τις λεγόμενες μεγάλες «τρεις του Ντιτρόιτ», δηλαδή τις General Motors, Stellantis και Ford- για την άνευ προηγουμένου κινητοποίηση, καλώντας τα μέλη του συνδικάτου να είναι έτοιμα να συμμετάσχουν με τη σειρά τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανάλογα με την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο Σον Φέιν εξήγησε πως πρόκειται για τα εργοστάσια όπου παράγονται το δημοφιλές μοντέλο Bronco της Ford στο Γουέιν (Μίσιγκαν), ανοικτά ημιφορτηγά της GM στην Ουέντζβιλ (Μισούρι) και Jeep της Stellantis στο Τολέντο (Οχάιο). Τα οχήματα αυτά εισφέρουν το τρέχον διάστημα τις μεγαλύτερες πωλήσεις των «τριών του Ντιτρόιτ».

Στα εργοστάσια δουλεύουν κάπου 12.700 εργαζόμενοι.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, θα απεργήσουμε και στις τρεις Μεγάλες Τρεις», επέμεινε ο κ. Φέιν, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο να πάει στην απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο στη Γουέιν.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η απεργία να γενικευτεί.

«Αν χρειαστεί να απεργήσουμε όλοι, θα το κάνουμε», τόνισε.

Αν η απεργιακή κινητοποίηση διαρκέσει, η αμερικανική οικονομία θα υποστεί πλήγμα: πολλές εταιρίες εξαρτώνται από την αυτοκινητοβιομηχανία και τους εργαζόμενους σε αυτή.

Η διένεξη για τις νέες συλλογικές συμβάσεις ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2024. Ο κ. Μπάιντεν καλεί εδώ και καιρό να κλειστεί το ταχύτερο συμφωνία για τις νέες συλλογικές συμβάσεις.

Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και οι δυο πλευρές απέχουν ακόμη πολύ. Το συνδικάτο ζητεί αυξήσεις 40%, οι αυτοκινητοβιομηχανίες λένε πως δεν θα δεχθούν να ξεπεράσουν το 20%, ενώ απορρίπτουν άλλα αιτήματα-κλειδιά του UAW.

Το συνδικάτο έχει ετοιμάσει απεργιακό ταμείο 825 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/skai.gr

 

Back to top button