breaking newsΚύπρος

Ο άχρηστος γόνος της φαμίλιας που κρέμασε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ του Γρίβα Διγενή στα φυλακισμένα μνήματα εστέφθη σήμερα βασιλιάς των αποικιοκρατών Βρετανών…

 

Ο άχρηστος γόνος της φαμίλιας που κρέμασε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ του Γρίβα Διγενή στα φυλακισμένα μνήματα εστέφθη σήμερα βασιλιάς των αποικιοκρατών Βρετανών…

Ήταν εκεί και η Κατίνα!

Η κορύφωση της τελετής, ήταν στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου με τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι να κάνει τη στέψη του βασιλιά Καρόλου του Γ’, με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου. Ακολούθησε η στέψη της Καμίλα…

Η διαδικασία ήταν πολύ πιο σύντομη, ενώ φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, της γιαγιάς της βασίλισσας Ελισάβετ.

Οι ‘Ελληνες και οι Κύπριοι όμως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ή καλύτερα δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε!

Τα Φυλακισμένα Μνήματα στην Κύπρο, θυσία δίχως όρια!

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ

Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Βρετανική Αυτοκρατορία δέχεται πιέσεις για τον τερματισμό της αποικιακής κυριαρχίας της. Η πλειοψηφία των Ελλήνων της Κύπρου είχε εκφράσει την επιθυμία για τον τερματισμό του αποικιακού καθεστώτος και ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Μετά τις συνεχείς αρνήσεις της κυβέρνησης του Λονδίνου άρχισε να σχηματίζεται η ιδέα για ένοπλο αγώνα.

Κυρίαρχο ρόλο στις διεργασίες είχε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ ενώ για την ηγεσία του ένοπλου κινήματος επιλέχθηκε η μορφή του αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Γρίβα.

Ο Γρίβας μετέβη στην Κύπρο τον Νοέμβριο του 1954 για να επιβλέψει ο ίδιος τις προετοιμασίες για τον ένοπλο αγώνα. Εκεί υιοθέτησε το πολεμικό ψευδώνυμο Διγενής. Οι ένοπλες επιχειρήσεις του ενωτικού κινήματος άρχισαν την 1η Απριλίου 1955.

Οι Βρετανοί εκδιώχνουν τον Μακάριο από την Κύπρο τον Μάρτιο του 1956. Αυτό αποτέλεσε το γεγονός να ενταθεί ο ένοπλος αγώνας.

Οι Βρετανοί εφάρμοσαν την θανατική ποινή (κατά την περίοδο μεταξύ 1956-1957 απαγχονίστηκαν εννέα μέλη της ΕΟΚΑ) σε όσους συλλαμβανόταν για δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα.

 

 

 

 

 

 

 

πηγη

Back to top button