breaking newsκοινωνία

Τουρισμός: «Το 2023 θα έχουμε τα έσοδα του 2019» λένε οι ξενοδόχοι – «Μαύρα μαντάτα» για την ελληνική οικονομία

 

 

Mετά το 2023 αναμένουν ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 οι ξενοδόχοι που σημαίνει πως και τα καλοκαίρια του 2021 και του 2022 θα αποδώσουν πολύ πενιχρά έσοδα για να βοηθήσουν στους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπει η κυβέρνηση.

 

Μάλιστα οι ξενοδόχοι λένε χαρακτηριστικά πως θα είναι ευτυχισμένοι ακόμα και με το 60% των εσόδων του 2019. Πρόκειται για άσχημα πλην αναμενόμενα νέα που επηρεάζουν αρνητικά όλη την οικονομική πορεία της χώρας.

Τα έσοδα του τουρισμού βγάζουν τους προϋπολογισμούς, ενώ η εστίαση συνδέεται άμεσα με την τουριστική δραστηριότητα.

Και οι δύο κλάδοι επηρεάζουν την κατανάλωση, οπότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Στο ΥΠΟΙΚ προσδοκούν σε έσοδα μεταξύ δέκα και δεκαπέντε δισεκατομμυρίων για να πιαστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης του 7,5% (στην καλύτερη περίπτωση) για το 2021 που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Η φετινή σεζόν κοντά στο 70% πτώση σε επίπεδο τζίρου και 35% στο κομμάτι της απασχόλησης, ενώ η σεζόν του 2021 θα είναι μεταβατική.

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρο του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διενεργεί για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος τις έρευνες στους κόλπους των ξενοδόχων για το αντίκτυπο της πανδημίας το άνοιγμα φέτος των ξενοδοχείων ήταν «ηρωικό» προκειμένου να στηριχθούν οι τοπικές οικονομίες και η απασχόληση, ωστόσο μέχρι την επόμενη θερινή σεζόν θα χρειαστούν κινήσεις στήριξης για την εξασφάλιση της ρευστότητας.

Η κ. Σβύνου, η οποία συμμετείχε χθες στη συζήτηση για «Το μέλλον του Τουρισμού την εποχή της πανδημίας COVID-19», στο πλαίσιο της 6ης απονομής των Greek Hospitality Awards, ανέφερε ότι ο κλάδος θα είναι μάλλον …ευχαριστημένος αν επιτευχθεί την επόμενη χρονιά το 70% των αφίξεων και το 60% των εσόδων του 2019, ενώ φέτος οι ξενοδόχοι βλέπουν πτώση 70% σε επίπεδο τζίρου. «Η ανάκαμψη αναμένεται με αργούς ρυθμούς και θεωρούμε ότι η πλήρης επάνοδος θα έρθει το 2023», ανέφερε η κ. Σβίνου, η οποία είναι και πρόεδρος στην Ένωση Ξενοδόχων της Κω.

Ενδιαφέροντα ήταν και τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Νοέλ Ιωσηφίδης, πρώην πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων ΑΒΤΑ της Μεγάλης Βρετανίας, της δεύτερης σημαντικότερης αγοράς εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.

Ο κ. Ιωσηφίδης προέβλεψε ότι το 2021 θα αποκατασταθεί το 70% περίπου της κίνησης από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τώρα ποσοστό 80% των προκρατήσεων για την επόμενη χρονιά προέρχεται από τις φετινές ακυρώσεις.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι το 2023 «θα μπορούμε να “πιάσουμε” τα νούμερα του 2019», την ίδια στιγμή που η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να ενισχύσει την προβολή του εναλλακτικού τουρισμού στο εξωτερικό ώστε να επιτύχει και την πολυσυζητημένη επιμήκυνση της σεζόν.

Από πλευράς της TUI, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού οργανισμού, o κ. Γιώργος Δήμας επικεφαλής της TUI Ελλάδος, Ισλανδίας, Λαπωνίας εκτίμησε ότι το 2021 θα αποτελέσει μεταβατική χρονιά. H χώρα μας, όπως ανέφερε, θα έχει σημαντική άνοδο το 2021, αλλά σε καμία περίπτωση στα νούμερα του 2019, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο. Θετικό πάντως αποτελεί το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων τουριστών για την επόμενη χρονιά από όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτριος Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), ο οποίος ανέφερε ότι η χώρα στο κομμάτι του τουρισμού βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση προσαρμογής, ενώ και το 2021 θα είναι επίσης δύσκολη χρονιά και θα απαιτηθεί καιρός ώστε «να επιστρέψουμε σε φυσιολογικά επίπεδα».

 

 

 

Pronews
Back to top button