breaking newsΔιεθνή

Η Ευρώπη κλίνει προς τα Δεξιά – Από τη Γερμανία και την Ισπανία… μέχρι την Ελλάδα

Στη δεξιά στροφή που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές τόσο στο κρατίδιο της Θουριγγίας στη Γερμανία όπου το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξέλεξε τον πρώτο περιφερειάρχη του όσο και στην Ελλάδα, όπου στις εκλογές της περασμένης Κυριακής 25 Ιουνίου πέρα από την επικράτηση της δεξιάς ΝΔ, εισήλθαν στη Βουλή τρία κόμματα «δεξιότερα» της ΝΔ με αθροιστικά ποσοστά κοντά στο 13%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle αντίστοιχη τάση καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη.

Ισπανία: Προπύργιο της Αριστεράς

Η Ισπανία ήταν κάτι σαν το τελευταίο αριστερό προπύργιο της Ευρώπης, αλλά έπεσε κι αυτό ακριβώς πριν από ένα μήνα. Στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία, η κυβερνώσα αριστερή συμμαχία του πρωθυπουργού Pedro Sanchez τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο λαμπρός νικητής ήταν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) με την ελπιδοφόρο επικεφαλής του Isabel Diaz Ayuso από τη Μαδρίτη.

Ωσάν να ακολουθεί το στυλ του γερμανικού εθνολαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), η Ayuso γελοιοποιεί τον φεμινισμό, την ισότητα των φύλων, την προστασία των μειονοτήτων, τα δικαιώματα των τρανς ατόμων και την προστασία του κλίματος.

Υπάρχει όμως και το ακροδεξιό κόμμα Vox, που πιθανότατα θα συγκυβερνήσει στο μέλλον σε πολλούς δήμους και αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν το Vox για τις εκλογικές επιτυχίες του ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban.

Ουγγαρία: Το «πρότυπο» του Orban

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έδωσε το ένασμα για τη δεξιά στροφή της Ευρώπης. Τον Απρίλιο του περασμένου έτους εξασφάλισε την τέταρτη συνεχή θητεία του, αν και η αντιπολίτευση είχε ξεκινήσει ως ενιαίο σώμα και είχε σοβαρές πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το 2014 ο Orban και το δεξιό εθνικιστικό κόμμα του Fidesz διακήρυξαν μια «ανελεύθερη δημοκρατία» με βάση το ρωσικό μοντέλο. Οι ξενοφοβικοί τόνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κυβερνητικού του προγράμματος εδώ και χρόνια.

Δικαιολόγησε την άρνησή του να δεχθεί πρόσφυγες λέγοντας ότι οι Ούγγροι «δεν θέλουν να γίνουν ανάμικτη φυλή» και ότι οι πολυπολιτισμικές δυτικοευρωπαϊκές χώρες «δεν είναι πλέον έθνη».

Γαλλία: Η Le Pen πιο διακριτική

Το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κατάφερε να τετραπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών που είχε στη Γαλλικη΄Εθνοσυνέλευση.

Ακούραστα, με όλο και πιο οξυμένο ηγετικό προφίλ, η Le Pen προωθεί τον μακροπρόθεσμο στόχο της, που δεν είναι άλλος από την εκλογή της στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Το επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η νίκη στις ευρωεκλογές το 2024. Ο στόχος θεωρείται πλέον εφικτός, καθώς, εδώ και δέκα χρόνια, όλο και περισσότεροι Γάλλοι ψηφίζουν την ακραία Δεξιά.

Ιταλία: Meloni και Mussolini

Το ακροδεξιό κόμμα της Giorgia Meloni, «Αδέλφια της Ιταλίας», με τις ρίζες του στον φασισμό, ήρθε σχεδόν από το πουθενά και ανέδειξε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ιταλίας, όταν κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022.

Έμβλημα του κόμματος: η πράσινη, λευκή και κόκκινη φλόγα, που συμβολίζει την αιώνια φλόγα στον τάφο του Mussolini.

Και όσον αφορά τον ίδιο τον Mussolini: Είναι «μια σύνθετη προσωπικότητα, που πρέπει να εξεταστεί στο συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο», λέει η Meloni, που ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα σε μια νεοφασιστική οργάνωση νεολαίας.

Σουηδία: Οι «Σουηδοί Δημοκράτες» ανέχονται την κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο Jimmie Akesson, ηγέτης των δεξιών λαϊκιστικών «Σουηδών Δημοκρατών», χρειάστηκε να διανύσει μακρύ δρόμο για να βρεθεί στην Ακροδεξιά. Σε νεότερη ηλικία είχε θεωρηθεί ακόμη μέτριοπαθής.

Στις περσινές βουλευτικές εκλογές το κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1988 από μέλη της δεξιάς εξτρεμιστικής σκηνής, αναδείχθηκε δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Σουηδία.

Από τότε οι «Σουηδοί Δημοκράτες» πιέζουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση με αντιμεταναστευτικές και ισλαμοφοβικές θέσεις:

Για τον Akesson οι μουσουλμάνοι είναι η «μεγαλύτερη απειλή για τη Σουηδία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Φινλανδία: «Πρώτα οι Φινλανδοί»

Οι «Σουηδοί Δημοκράτες», επί μακρόν οι πιο επιτυχημένοι λαϊκιστές στη Σκανδιναβία, έχουν βρει μιμητές, για παράδειγμα στη γειτονική Φινλανδία.

Εκεί, οι «αληθινοί Φινλανδοί» έχουν φτάσει μέχρι τα κυβερνητικά έδρανα, συμμετέχοντας σε μια τετρακομματική συμμαχία.

Το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα, του οποίου η ηγέτης Riikka Purra θα μπορούσε ακόμη και να γίνει σε υπουργός Οικονομικών, εξασφάλισε επτά υπουργικές θέσεις.

Σλοβακία: Νεοναζί στη Βουλή

Ο Marian Kotleba, ο αρχηγός του νεοφασιστικού κόμματος L’SNS είναι ένας από τους πιο ακραίους νεοναζί στη Σλοβακία.

Ο άνδρας που αρέσκεται να τον αποκαλούν «Φιρερ» καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή το 2022 για «προώθηση μιας ιδεολογίας που θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία» και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την έδρα του στο εθνικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, αυτό δεν έχει επηρεάσει την επιτυχημένη πορεία του κόμματός του.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2020 κατάφερε να εξασφαλίσει 17 έδρες στο Κοινοβούλιο της Σλοβακίας, με 8% των ψήφων. Στις πρόωρες εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου το νεοναζιστικό κόμμα ελπίζει σε ακόμη περισσότερες ψήφους..

Ελλάδα: Η νίκη του Μητσοτάκη είχε υψηλό τίμημα

Στην Ελλάδα, τέλος, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής, αλλά ο σχετικός τίτλος θα μπορούσε επίσης να είναι: Η Ελλάδα κινείται μαζικά προς τα δεξιά.

Το πατριωτικό κόμμα «Ελληνική Λύση», η υπερορθόδοξη «Νίκη» και οι «Σπαρτιάτες» που τις προσδίδουν σχέσεις με την Χρυση Αυγή που απαγορεύτηκε το 2020, συγκεντρώνουν συνολικά σχεδόν το 13% των ψήφων.

Prime News.

Back to top button