breaking newsΔιεθνή

Πριγκόζιν: Τα σενάρια για την συντριβή του αεροσκάφος του – Ερωτήματα για το πώς σκοτώθηκε ο άνθρωπος που απείλησε το Κρεμλίνο

Νεκρός είναι ο ιδρυτής των ομάδας των μισθοφόρων «Wagner» Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος πριν από δύο μήνες ηγήθηκε μιας αποτυχημένης εξέγερσης κατά του Κρεμλίνου. Ο άλλοτε φίλος και «σεφ» του Βλαντιμίρ Πούτιν, που έγινε εχθρός του, επέβαινε σε αεροπλάνο που συνετρίβη σε ρωσικό έδαφος, με τα ερωτήματα να εγείρονται για πώς έγινε το δυστύχημα.

Η ρωσική υπηρεσία αεροπορίας ανακοίνωσε πως η συντριβή έγινε βορειοδυτικά της Μόσχας και σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου του Πριγκόζιν που ίδρυσε την ομάδα μισθοφόρων που έγινε παγκοσμίως γνωστή για τις βάναυσες μεθόδους της και τις νίκες της στα πεδία των μαχών στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τα σενάρια για την συντριβή

Όπως αναφέρει το CNN, το αεροσκάφος που συνετρίβη ήταν ένα ιδιωτικό Embraer με επτά επιβάτες και τρία μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Ρωσίας.

Είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα και κατευθυνόταν προς την Αγία Πετρούπολη όταν συνετρίβη κοντά στο χωριό Κουζενκίνο, στη δυτική περιοχή Τβερ της Ρωσίας, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι. Τα στοιχεία της πτήσης δείχνουν ότι το αεροπλάνο έφτασε σε ύψος περίπου 28.000 ποδιών πριν σταματήσει ξαφνικά να μεταδίδει το σήμα του, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Στο σημείο της συντριβής βρέθηκαν οι σοροί οκτώ ανθρώπων, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι το αεροπλάνο πήρε φωτιά κατά την πρόσκρουση. Βρισκόταν στον αέρα για περίπου μισή ώρα.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το πρακτορείο RIA Novosti φαίνεται πως το αεροπλάνο πέφτει με το ένα φτερό του να λείπει.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροπλάνου. Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι διεξάγουν έρευνα και επιχειρήσεις έρευνας.

«Πέφτει γρήγορα, κάνοντας περιστροφή και αφήνει πίσω του πολύ καπνό. Έτσι, μοιάζει ένα αεροσκάφος που έχει πάρει φωτιά. Επίσης, φαίνεται ότι του λείπουν κάποια δομικά κομμάτια», δήλωσε στο CNN ο ρεπόρτερ αεροδιαστημικής Miles O’Brien, αφού εξέτασε πλάνα από την πτώση του αεροπλάνου.

«Ένα αεροσκάφος σαν αυτό … δεν πέφτει ξαφνικά από τον ουρανό χωρίς να συμβεί κάτι ασυνήθιστο», τόνισε ο ίδιος.

Ο ειδικός εκτιμά πως ίσως υπήρξε κάποια έκρηξη είτε εντός είτε εκτός του αεροσκάφους, λόγω εκρηκτικού μηχανισμού ή χτυπήματος από πύραυλο.

Ο Ντέιβιντ Σούσι, πρώην επιθεωρητής ασφαλείας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, συμφώνησε με αυτό το σενάριο, λέγοντας ότι η πτώση του αεροπλάνου μοιάζει σαν να του είχε απομείνει μόνο ένα φτερό.

Το Κρεμλίνο πίσω από την επίθεση;

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως το τέλος του Πριγκόζιν ήρθε μετά την απόπειρα ανταρσίας που έκανε κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Πριγκόζιν και τα στρατεύματα της Βάγκνερ είχαν καταλάβει σημαντικές στρατιωτικές τοποθεσίες και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Μόσχα, με το Κρεμλίνο να έχει αναπτύξει βαριά οπλισμένα στρατεύματα στους δρόμους.

Αλλά πριν προλάβουν να αναμετρηθούν, οι δύο πλευρές που ήταν άλλοτε σύμμαχοι, επιτευχθεί μια συμφωνία που τερμάτισε την εξέγερση και έστειλε τον Πριγκόζιν και τους μαχητές του στη γειτονική Λευκορωσία.

Αυτή, όπως επισημαίνει το CNN, ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ρώσο πρόεδρο καθώς για πρώτη φορά εδώ και 23 χρόνια απειλήθηκε η εξουσία του.

Έκτοτε, έβαλε έναν στόχο στην πλάτη του Πριγκόζιν, με ορισμένους ειδικούς να εικάζουν ότι ο πολέμαρχος ήταν ήδη ένας ζωντανός – νεκρός.

Ακόμα και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Βλαντιμίρ Πούτιν να εμπλέκεται στο δυστύχημα. «Δεν ξέρω με βεβαιότητα τι συνέβη, αλλά δεν εκπλήσσομαι», δήλωσε.

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχουν κάνει παρόμοια σχόλια, επισημαίνοντας τη μακρά ιστορία εκδίκησης του Πούτιν και τη συχνότητα με την οποία Ρώσοι επικριτές ή αντιφρονούντες πεθαίνουν υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Ο Μπιλ Μπράουντερ, επικριτής του Πούτιν και ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές της Ρωσίας, ο οποίος απελάθει από χώρα, δήλωσε ότι εξεπλάγην που ο Πριγκόζιν επέζησε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την εξέγερση. Υψηλόβαθμα στελέχη της Βάγκνερ και σύμμαχοι του Πριγκόζιν πιθανώς να κρύβονται, εκτιμά ο ίδιος.

Πώς αντέδρασαν οι Ρώσοι

Πάντως ο Πριγκόζιν και η Βάγκνερ έχουν τους υποστηρικτές τους στο ρωσικό κοινό – κάτι που φάνηκε κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης εξέγερσης.

Σε πόλεις που κατέλαβαν κατά την εξέγερση προσωρινά οι μαχητές της Βάγκνερ, σε εικόνες που μεταδόθηκαν φάνηκαν οι κάτοικοι να τους επευφημούν, να φωτογραφίζονται με μαχητές και να σφίγγουν το χέρι του Πριγκόζιν.

Το βράδυ της Τετάρτης, κόσμος συγκεντρώθηκε στην Αγία Πετρούπολη για να τιμήσει τον μισθοφόρο με λουλούδια, κεριά και άλλα αντικείμενα. Οι υποστηρικτές που φαίνεται πως είναι κυρίως νέου και έφηβοι.

primenews.

Back to top button