breaking newsΔιεθνή

Αργεντινή: Επόμενο στοίχημα για τον Μιλέι, να απενεργοποιήσει τη «βόμβα χρέους» 400 δισ. δολαρίων

Μιλέι: Η οικονομία της Αργεντινής έχει πολλά προβλήματα και η αντιμετώπιση ενός βουνού αποπληρωμών χρέους τα επόμενα δύο χρόνια θα μπορούσε να καθορίσει εάν ο οικονομικός οδικός χάρτης της νέας κυβέρνησης θα πετύχει.

Το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας υπερβαίνει τα 400 δισ. δολάρια, περίπου 110 δισ. δολάρια από τα οποία οφείλονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε κατόχους αναδιαρθρωμένων, ιδιωτικών ευρωομολόγων.

Με τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας στο κόκκινο κατά περισσότερα από 10 δισ. δολάρια και ελάχιστες πιθανότητες να αξιοποιήσει την αγορά, η χώρα έχει περίπου 16 δισ. δολάρια σε πληρωμές χρέους που λήγουν το επόμενο έτος.

Ο Javier Milei, που ανέλαβε με εντολή να εξισορροπήσει την οικονομία, μίλησε για «βόμβα χρέους 100 δισ. δολαρίων», ενώ ο υπουργός Οικονομίας Luis Caputo το διεύρυνε στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό δημόσιο χρέος.

«Η Αργεντινή αντιμετωπίζει μια τρομερή πρόκληση όσον αφορά τις λήξεις χρέους σε συνάλλαγμα», δήλωσε ο Juan Ignacio Paolicchi, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων Empiria με έδρα το Μπουένος Άιρες. «Η ανάγκη για μετακύλιση χρέους είναι επικείμενη».

Η κυβέρνηση αποφάσισε την υποτίμηση του πέσο της Αργεντινής κατά σχεδόν 55% στα 800 ανά δολάριο ενώ και οι ενεργειακές επιδοτήσεις θα περικοπούν και οι διαγωνισμοί δημοσίων έργων θα ακυρωθούν.

Ο εξαγωγέας σιτηρών πάλεψε το 2023 να αποπληρώσει το ΔΝΤ, καταφεύγοντας σε συμφωνίες με την Κίνα και το Κατάρ για να τα βγάλει πέρα.

Ωστόσο, το ταμείο δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων του Caputo ότι παρέχουν “μια καλή βάση για περαιτέρω συζητήσεις για να επαναφέρει το υπάρχον πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το Ταμείο σε τροχιά”.

“Οι επενδυτές θα περίμεναν να κινηθούν οι πολιτικές σε μια βιώσιμη πορεία, κάτι που θα απαιτούσε χρόνο και πολιτική συναίνεση. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο, διευκολύνοντας την προσαρμογή”, δήλωσε ο Martin Castellano, επικεφαλής έρευνας για τη Λατινική Αμερική στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.

Τα χρέη της Αργεντινής

Η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στο ταμείο, στο πλαίσιο ενός προγράμματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πληρωμές που οφείλονται στο ΔΝΤ και σε άλλους πιστωτές ανέρχονται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις μέχρι τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση είπε ότι στοχεύει να κρατήσει ζωντανό το τρέχον πρόγραμμα και να απομακρύνει την αβεβαιότητα από μελλοντικές εκταμιεύσεις.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο οίκος Fitch ήταν το πιο πρόσφατο όνομα που προέβλεψε ότι η Αργεντινή θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της με τη μία ή την άλλη μορφή, μια όχι και τόσο συγκαλυμμένη προειδοποίηση για μια επικείμενη 10η χρεοκοπία του δημοσίου.

«Είναι ένα τόσο δύσκολο σημείο εκκίνησης με πολύ υψηλό χρέος και πληθωρισμό, χωρίς αποθέματα ξένου συναλλάγματος και τίποτα σαν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο» για τη νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο Ed Parker, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας, κρατικών και υπερεθνικών στη Fitch.

«Πιστεύουμε ότι μια άλλη χρεοκοπία είναι πιθανή – όχι απαραίτητα το επόμενο έτος – αλλά υπάρχει μια αύξηση στις πληρωμές του χρέους από το επόμενο έτος και στη συνέχεια ξανά το 2025, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά πριν από τότε».

Αλλά και πάλι, η αγορά ομολόγων διαπραγματεύεται σαν η Αργεντινή να ήταν σε χρεοκοπία από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται τα τρέχοντα ομόλογα σε δολάρια το 2020.

Οι τιμές δεν ξεπέρασαν τα 50 σεντ έκτοτε, με τις έξι εκδόσεις να διαπραγματεύονται κάτω από 30 σεντ τον Οκτώβριο.

Άλλοι δεν βλέπουν την αναδιάρθρωση ως ολοκληρωμένη συμφωνία.

Η Αργεντινή “είναι μια επενδυτική περίπτωση όπου βλέπουμε περιθώρια αισιοδοξίας“, δήλωσε ο Alexis Roach, ανώτερος αναλυτής για τη Λατινική Αμερική στην Payden & Rygel.

“Σκεφτόμαστε ότι υπάρχει πιθανότητα να μπορέσουν να αποφύγουν τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση. Ίσως αυτό είναι πολύ αισιόδοξο, αλλά αυτό είναι το θεμέλιο της επιφυλακτικής αισιοδοξίας μας”, είπε.

Όπως και άλλες, θέτει την επιτυχία του οικονομικού σχεδίου στα πόδια της υλοποίησης. Με την απότομη υποτίμηση πολλοί Αργεντινοί είδαν τις αποταμιεύσεις τους να μειώνονται στο μισό μέσα σε μια νύχτα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός φαίνεται να κορυφώνεται πάνω από το 200% το επόμενο έτος, πριν αρχίσει να πέφτει.

“Εάν όλα αυτά είναι επιτυχή, έχετε ένα μείγμα που θα είναι δυνητικά κοινωνικά ασταθές”, είπε ο Roach για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η κοινωνική αναταραχή «είναι το κύριο μέλημά μας».

Tολαρίων first appeared on PrimeNews.

Back to top button