Διεθνή

Ρώσοι ειδήμονες: τι επιδιώκουν Δύση και Ουκρανία με Ζπορίζια.

Tο πυροβολικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας άρχισε να χτυπά τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αναλωμένων καυσίμων του πυρηνικού σταθμού. Αργότερα αποδείχθηκε ότι εκεί αποθηκεύονταν επίσης εμπλουτισμένο ουράνιο και πλουτώνιο. Εάν εκραγεί, τότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, το πυρηνικό σύννεφο μπορεί να φτάσει στο ίδιο το Κίεβο.

Η Ουκρανία θέλει να κρατά ολόκληρο τον κόσμο σε αγωνία: θα συντριβεί o σταθμός ή δεν θα συντριβεί;
Το μέλος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών της Ρωσίας, κορυφαίος ειδικός του MGIMO Vladimir Kozin και ο πολιτικός επιστήμονας, ειδικός για το Ιράν, την Τουρκία και τις χώρες της θέσης -Σοβιετικός χώρος, ειδικός της Διεθνούς Λέσχης Συζητήσεων «Valdai» Farhad Ibragimov.

Nikita Komarov: – Σταμάτησαν εντελώς να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα; Ποιο είναι το κίνητρό τους;

Vladimir Kozin: – Το κίνητρό τους είναι απλό. Πρώτον, είναι στην ευχάριστη θέση να κρατούν ολόκληρη την υδρόγειο, ειδικά τα γειτονικά κράτη, σε αγωνία.

Και δεύτερον, περιμένουν με αυτόν τον τρόπο να λοιδορήσουν, εξοστρακίσουν τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες σήμερα διασφαλίζουν τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye, έχοντας συμβατικά φορητά όπλα. Η Ρωσία δεν είχε ποτέ συστήματα μεγάλης εμβέλειας εκεί και δεν είχε ποτέ.

Ο κύριος στόχος είναι να στείλουν τους μαχητές μας μακριά από εκεί. Να φέρουν εκεί ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ξένους, νατοϊκούς σχηματισμούς στο πλαίσιο της δυτικής αντίληψης της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης. Και μετά ήρεμα, χωρίς βομβαρδισμούς, καταστρέψτε το ZNPP, συνεχίζοντας να απειλείτε ολόκληρο τον κόσμο με πυρηνική καταστροφή.

Αλλά σε περίπτωση ατυχήματος, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα υποφέρουν ούτε 9 γειτονικές πολιτείες, αλλά 11. Πολλά εξαρτώνται φυσικά από το ροδόγραμμα του ανέμου. Επομένως, αυτή είναι η πραγματική φασιστική πολιτική, δεν θα φοβηθώ αυτή την έκφραση.

Και εκπλήσσομαι που η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όταν αρχίσαμε να μιλάμε για διεθνείς επιθεωρήσεις, δεν έχει σηκώσει το δαχτυλάκι του για να διευθύνει αυτές τις επιθεωρήσεις.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε ξανά στις 11 Αυγούστου σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά οι αξιότιμοι κύριοι Αντόνιο Γκουτέρες και Ραφαέλ Γκρόσι δεν όρισαν τουλάχιστον μια κατά προσέγγιση ημερομηνία για την αποστολή μιας ομάδας επιθεώρησης στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye.

Και γενικά, έχω την εντύπωση ότι με το πρόσχημα της έκφρασης γενικών ανησυχιών, και οι δύο αυτοί κύριοι, διεθνείς αξιωματούχοι πολύ υψηλής τάξης, στέκονται στο πλευρό του Κιέβου, παραμελώντας τα επαγγελματικά τους καθήκοντα.

Στην τριμερή συνάντηση συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες, η θέση του οποίου είναι εντελώς άμορφη, ασυνεπής και μεροληπτική. Δεν πρόκειται καν να έρθει στη Μόσχα για να συζητήσει κανένα θέμα. Αντίθετα, ο Γκουτέρες πήγε στην Ουκρανία, δείχνοντας ότι η θέση του Κιέβου είναι πιο πολύτιμη για αυτόν από τη θέση της χώρας μας.

Έπρεπε όμως να διεξαγάγει τουλάχιστον κάποιου είδους αντικειμενική έρευνα. Και τέλος πάντων, στη συνάντηση στο Lvov τέθηκε ξεκάθαρα το θέμα του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye. Όμως το γεγονός ότι η συνάντηση κράτησε μόλις 30 λεπτά υποδηλώνει ότι ήταν εντελώς «μηδενική», αντιπαραγωγική. Ίσως όλοι, όπως λένε, έλεγξαν τα ρολόγια και τις πυξίδες τους, αλλά τίποτα περισσότερο.

Ο καθένας κατάλαβε τέλεια τα πάντα μόνος του, και στην Τουρκία, αν ερευνήσετε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, γίνεται σαφές από τις δημοσιεύσεις: όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι ο Ζελένσκι δεν είναι ανεξάρτητη προσωπικότητα και δεν είναι σε θέση να αποφασίσει τίποτα.

Και ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να επισκεφθεί την Ουκρανία, νομίζω, για να καταλάβει τι είναι γενικά ικανός να κάνει ο Ζελένσκι. Είναι σε θέση τουλάχιστον να λύσει το ζήτημα με τον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye;

Όλοι γνωρίζουν καλά τι θα γίνει, Θεός φυλάξοι, αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί. Πώς όλα μπορούν να τελειώσουν αν ουκρανικοί πύραυλοι χτυπήσουν τον πυρηνικό σταθμό.

Η έλλειψη ανεξαρτησίας, η ασυνέπεια και η επιθετικότητα που πηγάζει από το καθεστώς του Κιέβου δίνει κάθε λόγο να φοβόμαστε τα βήματα που είναι έτοιμη να κάνει η ουκρανική ηγεσία. Και η Τουρκία θα ήθελε να είναι έτοιμη για όλα.

Οι προσπάθειες του Ερντογάν είναι άχρηστες: Στο Κίεβο δεν έχουμε κανέναν να διαπραγματευτούμε

  • Και τι μπορείτε να πείτε για τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ ότι ο Ερντογάν έφερε στον Ζελένσκι πρόταση για διμερή συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν; Είναι σαφές ότι σε γενικές γραμμές πρόκειται απλώς για μια «γέμιση», γιατί δεν υπάρχει κανένας να διαπραγματευτεί. Γιατί όμως απορρίπτονται τέτοιες πληροφορίες;

F.I.: – Νομίζω ότι αυτές οι πληροφορίες προορίζονται πιθανότατα για έναν εσωτερικό Τούρκο χρήστη, στον οποίο τα μέσα ενημέρωσης θέλουν να δείξουν ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συμφιλιώσει τα αντιμαχόμενα μέρη και η Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει ως σύνδεσμος και η σημασία της η παγκόσμια σκηνή μεγαλώνει καθημερινά.

Γνωρίζουμε όμως καλά ότι δεν έχει νόημα να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα μη ανεξάρτητο καθεστώς που ακολουθεί μια επιθετική πολιτική και δεν μπορεί καν να συμφωνήσει σε ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ας θυμηθούμε τουλάχιστον την ιστορία του διαδρόμου των σιτηρών. Τι προσπάθειες χρειάστηκαν για να διασφαλιστεί η οργάνωση αυτού του διαδρόμου! Και τα τουρκικά ΜΜΕ προσπάθησαν ακόμη και να μεγαλοποιήσουν τη συμμετοχή του προέδρου τους σε αυτή την κατάσταση για να ανεβάσουν τη βαθμολογία του Ερντογάν, ο οποίος δεν είναι στα ίσα.

  • Θα γίνουν εκλογές εκεί του χρόνου, αν δεν κάνω λάθος;

F.I.: – Ναι, σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Η έννοια της Δύσης στην «υπόθεση της Ουκρανίας» είναι εντελώς απαράδεκτη για εμάς

  • Βλαντιμίρ, ποιες είναι οι προσδοκίες σου, ποιες είναι οι προβλέψεις σου για τη συνάντηση του Λβιβ;

Β.Κ.: – Δεν ξέρουμε τι είπαν μεταξύ τους οι σεβαστοί κύριοι πίσω από τις κλειστές πόρτες της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αλλά ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί. Τα κράτη του ΝΑΤΟ – όλα ανεξαιρέτως, όπως είπε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τάσσονται υπέρ του δυτικού σχεδίου για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης του πυρηνικού σταθμού του Ζαπορόζιε.

Έχουμε ήδη πει ποια είναι η ουσία αυτής της δυτικής αντίληψης. Για τη Μόσχα, είναι απολύτως απαράδεκτο. Κατά την άποψή μας, η αποστρατικοποίηση του ZNPP συνίσταται στην Ουκρανία εντελώς, μια για πάντα, να σταματήσει ο βομβαρδισμός τόσο του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye όσο και άλλων πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας.

Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια ζώνη κλειστή για πτήσεις της ουκρανικής αεροπορίας, από την οποία έχουν απομείνει πολύ λίγα εκεί. Είναι απαραίτητο να απαγορευθεί η τοποθέτηση οποιουδήποτε τύπου βαρέων όπλων πέραν των 300 χιλιομέτρων από το ZNPP. Τέλος, πρέπει να καθορίσουμε την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης της ομάδας επιθεώρησης του ΔΟΑΕ.

Και γιατί είναι το Κίεβο που αποφασίζει να προχωρήσει η αντιπροσωπεία του ΔΟΑΕ μέσω του ουκρανικού εδάφους, το οποίο δεν ελέγχεται από τις ένοπλες δυνάμεις μας; Η Ρωσία είναι αρκετά ικανή να παραδώσει αυτήν την ομάδα επιθεώρησης στο Zaporozhye, στο Energodar χωρίς κανένα πρόβλημα.

– Είναι πολύ δύσκολο για μένα να φανταστώ ότι το Κίεβο θα συμφωνούσε τόσο σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη όσο και στην απόσυρση των βαρέων όπλων.

VK: – Δεν συμφωνώ. Και η Τουρκία, ως πιστό μέλος της συμμαχίας, είναι υποχρεωμένη να υποστηρίξει την εξ ολοκλήρου ΝΑΤΟική θέση. Ως εκ τούτου, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Ερντογάν, μετά από ένα ταξίδι στην Ουκρανία, θα προσπαθήσει να μεταφέρει κάποια σήματα και να ζητήσει από τη Μόσχα να συναντηθεί στα μισά του δρόμου, για να δημιουργήσει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη σύμφωνα με το ΝΑΤΟ και το ουκρανικό σενάριο.

Αλλά η Μόσχα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα, χειρότερη από τον βομβαρδισμό. Εάν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι εκεί, οι Ουκρανοί θα μπορούν να κανονίσουν οτιδήποτε εκεί, όπως έκαναν την άνοιξη στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής τους στο Τσερνόμπιλ, όταν έκλεισαν την ηλεκτρική ενέργεια εκεί, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στις πιο θλιβερές συνέπειες.

Εάν δεν βρεθεί άλλη λύση, ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye θα πρέπει να κλείσει. Και το γεγονός ότι δεν θα βρεθούν λύσεις, έγινε σαφές μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

diimpenews.com

Back to top button