breaking newsΔιεθνή

Κίνα: Υγειονομικός που εμβολιάστηκε, το πρώτο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης

Μια εργαζόμενη σε νοσοκομείο που είχε λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 ανάμεσα στα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου ήταν το πρώτο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Κίνα από τον Φεβρουάριο, αναφέρουν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η προσβληθείσα, η οποία κατονομάστηκε με το επώνυμό της, Λιου, εργαζόταν στον τομέα καραντίνας νοσοκομείου της πόλης Σιάν από τις 4 Μαρτίου και ήταν κυρίως υπεύθυνη για την συλλογή δειγμάτων από ανθρώπους που βρίσκονται σε καραντίνα για διαγνωστικά τεστ, γράφει η Health Times. Η εφημερίδα αυτή ανήκει στον όμιλο της Λαϊκής Ημερησίας, της επίσημης εφημερίδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η Κίνα ανακοίνωσε την Πέμπτη το κρούσμα αυτό, το οποίο είναι το πρώτο εγχώριας μετάδοσης που εντοπίζεται στην χώρα από τις 14 Φεβρουαρίου.

Η Health Times πρόσθεσε, επικαλούμενη ομάδα ειδικών της επαρχίας Σαανσί, όπου βρίσκεται η πόλη Σιάν, ότι η Λιου προσβλήθηκε, αφού κατά λάθος εκτέθηκε στον ιό ενώ βρισκόταν στον τομέα καραντίνας του νοσοκομείου.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε επίσης δήλωση του Ζενγκ Γκουάνγκ, πρώην επικεφαλής επιδημιολόγου του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, σύμφωνα με τον οποίο το ποσοστό προστασίας από το εμβόλιο “δεν είναι 100%” και ότι είναι “σχετικά ασφαλές” παρά “απολύτως ασφαλές”, αλλά ο κόσμος δεν θα πρέπει να αμφισβητεί τα εγχώρια εμβόλια λόγω αυτής της περίπτωσης.

“Το ποσοστό αποτελεσματικότητας των εγχώριων εμβολίων στην πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων στην Κίνα είναι μεγαλύτερο από 90% και το ποσοστό συνολικής προστασίας είναι μεγαλύτερο από 70%”, σημείωσε ο Ζενγκ, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν περιστατικά COVID-19 συνιστούν περιοχές υψηλού κινδύνου, όπου το εμβολιασμένο υγειονομικό προσωπικό δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα μόλυνσης.

Τριάντα τρεις εργαζόμενοι στον τομέα καραντίνας μαζί με την Λιου είχαν αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν. Αυτοί έχουν τεθεί σε καραντίνα και υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η Health Times δεν διευκρίνισε ποιο εμβόλιο είχε χορηγηθεί στην Λιου.

Η Κίνα διαθέτει σήμερα τέσσερα εγχώρια εμβόλια κατά της COVID-19 για δημόσια χρήση μαζί με τα εμβόλια που παρασκευάστηκαν από την CanSino Biologics Inc (CanSinoBIO) και το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων της Ουχάν, μια θυγατρική του Κινεζικού Εθνικού Φαρμακευτικού Ομίλου (Sinopharm), τα οποία έλαβαν έγκριση τον Φεβρουάριο.

Αυτά ακολούθησαν εμβολίου της Sinovac Biotech, το οποίο εγκρίθηκε επίσης τον περασμένο μήνα και ακόμη ενός, αυτού της μονάδας της Sinopharm στο Πεκίνο, το οποίο είχε εγκριθεί πέρυσι.

Ένα πέμπτο εμβόλιο, το οποίο αναπτύσσεται από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (IMCAS), εγκρίθηκε επίσης για επείγουσα χρήση στην Κίνα, ανακοίνωσε το ινστιτούτο αυτό στις 15 Μαρτίου.

Πηγή: protothema.gr

Back to top button