breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιστήμονες ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ προειδοποιούν: «Είμαστε κοντά σε πανδημία της γρίπης των πτηνών η οποία θα μπορούσε να είναι «100 φορές χειρότερη» από το COVID…»

Μια πανδημία γρίπης των πτηνών  θα μπορούσε να είναι «100 φορές χειρότερη από τον Covid» και να σκοτώσει έως και τους μισούς από όσους μολύνει, προειδοποιούν οι «ειδικοί» – καθώς ο Λευκός Οίκος λέει ότι «παρακολουθεί» την κατάσταση.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση, οι ερευνητές του ιού είπαν ότι το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών  μπορεί τώρα να πλησιάζει «επικίνδυνα» στην πυροδότηση μιας πανδημίας.

Πολλαπλές περιπτώσεις μόλυνσης σε μια ποικιλία θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων, των γατών και, πιο πρόσφατα, των ανθρώπων, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάλλαξης του ιού για να γίνει πιο μεταδοτικός, δήλωσαν.

Η γρίπη των πτηνών H5N1 εξαπλώθηκε γρήγορα από τότε που εντοπίστηκε ένα νέο στέλεχος το 2020, επηρεάζοντας άγρια ​​πτηνά σε κάθε πολιτεία, καθώς και σε εμπορικά πουλερικά και σμήνη αυλών.

Αλλά τώρα έχει εντοπιστεί ακόμη και σε θηλαστικά, με κοπάδια βοοειδών σε τέσσερις πολιτείες να έχουν μολυνθεί, και τη Δευτέρα, ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας εργαζόμενος σε γαλακτοκομεία στο Τέξας κόλλησε τον ιό.

«Αυτός ο ιός [ήταν] στην κορυφή της λίστας της πανδημίας για πολλά, πολλά χρόνια και πιθανώς δεκαετίες», δήλωσε ο Δρ. Suresh Kuchipudi, ερευνητής της γρίπης των πτηνών από το Πίτσμπουργκ, σε πρόσφατο πάνελ που συζητούσε το θέμα, σύμφωνα με την Daily Mail. . «Και τώρα πλησιάζουμε επικίνδυνα σε αυτόν τον ιό που μπορεί να προκαλέσει πανδημία».

Σημείωσε ότι ο ιός H5N1 έχει ήδη ανιχνευθεί σε είδη σε όλο τον κόσμο και «έχει δείξει την ικανότητα να μολύνει μια σειρά θηλαστικών ξενιστών , συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων».

«Επομένως, κατά την άποψή μου, νομίζω ότι πρόκειται για έναν ιό που έχει τη μεγαλύτερη απειλή πανδημίας [που είναι] σε κοινή θέα και παγκοσμίως», είπε ο Kuchipudi.

«Λοιπόν, ο ιός είναι ήδη παγκοσμίως κατανεμημένος, και ιδιαίτερα αυτός ο ιός, που συχνά γίνεται αντιληπτός ως ιός των πτηνών, μπορεί, και έχει δείξει, την ικανότητα να μολύνει μια σειρά από ξενιστές θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

«Δεν μιλάμε πραγματικά για έναν ιό που πρόκειται να κάνει ακόμη κάποια επιδημική έκρηξη, μιλάμε για έναν ιό που είναι παγκοσμίως παρών, μολύνει ήδη μια σειρά από θηλαστικά και κυκλοφορεί.

«Επομένως, κατά την άποψή μου, νομίζω ότι πρόκειται για έναν ιό που έχει τη μεγαλύτερη απειλή πανδημίας [που εμφανίζεται] σε κοινή θέα και είναι παγκοσμίως παρών».

«Είναι πραγματικά καιρός να είμαστε προετοιμασμένοι».

Ωστόσο, άλλοι που συμμετείχαν στην ενημέρωση είπαν ότι ήταν πολύ νωρίς για πανικό, επειδή εξακολουθούσαν να υπάρχουν πάρα πολλά άγνωστα στοιχεία σχετικά με τα πρόσφατα κρούσματα για να δικαιολογείται ο συναγερμός.

Η επιτροπή συγκλήθηκε γρήγορα μετά την είδηση ​​ότι ένας εργαζόμενος σε φάρμα γαλακτοπαραγωγής στο Τέξας  βρέθηκε θετικός στον ιό, μαζί με 12 κοπάδια αγελάδων σε έξι πολιτείες και τρεις γάτες επίσης στο Τέξας που πέθαναν στη συνέχεια.

Η δοκιμή που έγινε στον εργαζόμενο έδειξε ότι ο ιός του ασθενούς είχε ήδη μεταλλαχθεί για να εξαπλωθεί πιο εύκολα – αν και το CDC  είπε ότι αυτή η μετάλλαξη είχε καταγραφεί στο παρελθόν, ότι ο κίνδυνος ήταν χαμηλός και ότι δεν υπήρχαν σημάδια μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ερευνητές της γρίπης των πτηνών, γιατροί και αξιωματούχοι κυβερνητικών υπηρεσιών που ανησύχησαν από το κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο.

Ο John Fulton, σύμβουλος φαρμακευτικής βιομηχανίας για εμβόλια και ιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρείας BioNiagara με έδρα τον Καναδά, διοργάνωσε τη συνάντηση μετά από ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης.

Οι ανησυχίες του επαναλήφθηκαν από τον Fulton, ο οποίος προειδοποίησε ότι το στέλεχος H5N1 της γρίπης Α θα μπορούσε να προκαλέσει μια χειρότερη πανδημία από τον Covid.

Είπε: «Αυτό φαίνεται να είναι 100 φορές χειρότερο από τον Covid, ή θα μπορούσε να είναι εάν μεταλλάσσεται και διατηρεί το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

«Μόλις μεταλλαχθεί για να μολύνει ανθρώπους, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι το [ποσοστό θνησιμότητας] θα μειωθεί».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά το ποσοστό θνησιμότητας για τον H5N1 σε 52%, με βάση τους 462 θανάτους που καταγράφηκαν από το 2003 μεταξύ των 887 ατόμων που διαγνώστηκαν με τον ιό.

Από το 2020, όταν εμφανίστηκε το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, επτά στους 26 ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον H5N1 έχουν πεθάνει — ή σχεδόν το 30 τοις εκατό.

Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι σε πιο σοβαρές αλλά σπάνιες περιπτώσεις, ο H5N1 θα μπορούσε να μολύνει την αναπνευστική οδό προκαλώντας πνευμονία. Μπορεί επίσης να μολύνει άλλες περιοχές, όπως τα μάτια – όπου προκαλεί φλεγμονή.

Ο Δρ Gabriel Girouard, μικροβιολόγος στο New Brunswick, προειδοποίησε ότι το ποσοστό θνησιμότητας του H5N1 ήταν επί του παρόντος περίπου 50 τοις εκατό, αν και υπήρχαν λίγα κρούσματα σε ανθρώπους.

Αλλά είπε ότι αν ο ιός όντως αρχίσει να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων, αυτό πιθανότατα θα «έπεφτε», αλλά θα παρέμενε σε υψηλά επίπεδα.

Οι νεότερες μολυσματικές ασθένειες έχουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη άμυνα εναντίον τους, επιτρέποντας στον ιό να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει μια πιο σοβαρή μόλυνση.

Άλλοι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στο πάνελ ζήτησαν, ωστόσο, ηρεμία, συμπεριλαμβανομένου του Ντέιβιντ Σουέιν, ο οποίος έχει εργαστεί για τις μολύνσεις από τη γρίπη των πτηνών σε ζώα για δεκαετίες.

Είπε: «Αυτή τη στιγμή, για τις περιπτώσεις βοοειδών — δεν υπάρχει γνώση, οπότε είναι εύκολο να σηκωθεί ο συναγερμός.

«Υπάρχει τεράστια έλλειψη γνώσης που πρέπει να καλύψουμε.

«Ας δούμε τα γεγονότα και ας τα δούμε με λογική, δεν γνωρίζουμε πραγματικά τόσα πολλά σήμερα λόγω των κενών γνώσης που πρέπει να καλύψουμε».

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη διαπιστώσει εάν ο ιός είναι πλέον σε θέση να μεταδοθεί από θηλαστικό σε θηλαστικό – με μελέτες σε εξέλιξη για μολυσμένα βοοειδή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου είπε σήμερα, όταν ρωτήθηκε για το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στις ΗΠΑ: «Αυτό είναι κάτι που σίγουρα παρακολουθούμε.

«Ήμασταν, το CDC εργάζεται και επικεντρώνεται σε αυτό.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την υγεία και την ασφάλεια του αμερικανικού λαού. Είναι πολύ σημαντικό για αυτόν τον Πρόεδρο. Η κορυφαία προτεραιότητά μας είναι να διατηρήσουμε τις κοινότητες υγιείς, ασφαλείς και ενημερωμένες ». 

Μέχρι στιγμής, 12 φάρμες σε έξι πολιτείες έχουν αναφέρει λοιμώξεις από τον H5N1 στις αγελάδες τους — συμπεριλαμβανομένων πέντε στο Τέξας, καθώς και φάρμες στο Νέο Μεξικό, το Μίσιγκαν, το Οχάιο, το Αϊντάχο και το Κάνσας. Αγελάδες στην Αϊόβα δοκιμάζονται επίσης.

Τα μολυσμένα βοοειδή περιγράφονται ως «ληθαργικά», που τρώνε λιγότερο φαγητό και παράγουν λιγότερο γάλα. Αλλά δεν πεθαίνουν από τις μολύνσεις τους.

Αλλά δεν είναι σαφές πώς μολύνθηκαν οι αγελάδες, είτε μέσω έκθεσης σε μολυσμένα περιττώματα, πτώματα πουλιών ή άλλη οδό.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν ο ιός εξαπλώνεται μεταξύ των ζώων ή εάν μολύνονται από μία μόνο πηγή, όπως η τροφή τους.  Τα περισσότερα από τα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα έχουν συνδεθεί με αγροκτήματα στο Τέξας.

Για την ανθρώπινη περίπτωση, υπάρχουν επίσης πολλά άγνωστα – συμπεριλαμβανομένου του πώς μολύνθηκε ο ασθενής.

Θα μπορούσε να προήλθε από άμεση επαφή με αγελάδες ή από επαφή με επιφάνεια μολυσμένη από τον ιό και μετά άγγιγμα του προσώπου τους.

Αν και πολλά θηλαστικά μολύνονται, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα είδος στο οποίο επικεντρώνονται συγκεκριμένα: οι χοίροι.

Αυτά τα ζώα έχουν τους ίδιους υποδοχείς στους πνεύμονές τους με τους ανθρώπους, που σημαίνει ότι ένα ξέσπασμα μεταξύ τους θα μπορούσε να προβλέψει ένα παρόμοιο επεισόδιο στους ανθρώπους.

Ωστόσο, επί του παρόντος δεν καταγράφονται μολύνσεις σε χοίρους.

Τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών, η μετάδοση και το εμβόλιο…

Τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών είναι παρόμοια με εκείνα άλλων γρίπης, όπως βήχας, πόνοι στο σώμα και πυρετός.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίσουν εμφανή συμπτώματα, αλλά άλλοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρή, απειλητική για τη ζωή πνευμονία.

Ο εργαζόμενος σε γαλακτοκομείο στο Τέξας που μολύνθηκε ανέφερε «κοκκίνισμα των ματιών (σύμφωνα με την επιπεφυκίτιδα)» ως το μόνο σύμπτωμα, σημείωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Ο ασθενής απομονώθηκε και λαμβάνει θεραπεία με ένα αντιικό φάρμακο για τη γρίπη», ανέφερε το CDC.

Το πρακτορείο και «όλη η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση πολύ σοβαρά»δήλωσε η διευθύντρια του CDC Mandy Cohen στην Washington Post.

Υποστήριξε ότι ο ιός δεν ενέχει μεγάλο κίνδυνο για το ευρύ κοινό, σημειώνοντας ότι ο εργάτης γαλακτοκομικών ήταν σε άμεση επαφή με μολυσμένα βοοειδή και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ είπε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αλλαγές που θα τον έκαναν πιο μεταδοτικό του ανθρώπου.

«Ενώ είναι πιθανά κρούσματα ανθρώπων σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα, αυτό δείχνει ότι ο τρέχων κίνδυνος για το κοινό παραμένει χαμηλός», ανέφερε το τμήμα σε δήλωση το Σαββατοκύριακο.

Αλλά το γεγονός ότι ο ιός έχει βρεθεί σε βοοειδή μπορεί να σημαίνει ότι αρχίζει να μεταλλάσσεται, είπε ο Κοέν στην Washington Post.

«Δεν είχαμε δει γρίπη των πτηνών σε βοοειδή πριν από την περασμένη εβδομάδα. Αυτό είναι νέο», είπε. «Είναι μια δεξαμενή [του] ιού για να κυκλοφορήσει και ενδεχομένως να αλλάξει».

Εάν ο ιός μεταλλαχθεί αρκετά ώστε να μολύνει ανθρώπους, θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα, προειδοποίησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, σύμφωνα με το Fox News.

«Εάν οι ιοί της γρίπης των πτηνών A [H5N1] αποκτήσουν την ικανότητα να εξαπλώνονται αποτελεσματικά μεταξύ των ανθρώπων, η μετάδοση μεγάλης κλίμακας θα μπορούσε να συμβεί λόγω της έλλειψης ανοσολογικής άμυνας έναντι των ιών H5 στους ανθρώπους», δήλωσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανή εξάπλωση, οι ΗΠΑ δοκιμάζουν ήδη συστατικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εμβολίου για τον ιό και δύο υποψήφιοι ιοί εμβολίων φαίνεται να ταιριάζουν καλά για την προστασία από τον H5N1, αναφέρει η Washington Post.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακολουθεί την απειλή.

Σχόλιο

Έχουμε κάνει πολλές αναφορές για αυτή τη περιβόητη «Συνθήκη Πανδημίας» η οποία είναι εξαιρετικά τρομακτική αν εφαρμοστεί. Οι προτεινόμενες ρήτρες θα δώσουν κίνητρα για την αναφορά «πανδημιών» και θα τιμωρούν τα κράτη για «μη συμμόρφωση».

Μια «Συνθήκη για τις Πανδημίες» (“Pandemic Treaty”) που θα παρακάμπτει ή θα υπερισχύει των εθνικών ή τοπικών κυβερνήσεων, θα παρέδιδε υπερεθνικές εξουσίες σε έναν μη εκλεγμένο γραφειοκράτη ή «εμπειρογνώμονα», ο οποίος θα μπορούσε να τις ασκήσει εξ ολοκλήρου κατά την κρίση του και με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια.

Όπως έχουν αναλύσει ενδιαφερόμενοι μελετητές και νομικοί, οι συμφωνίες αυτές που σε πρώτη φάση έχουν ήδη εγκριθεί από πολλά κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, απειλούν να αναδιαμορφώσουν ριζικά τη σχέση μεταξύ του ΠΟΥ, των εθνικών κυβερνήσεων και των ατόμων.

Θα ενσωματώσουν στο διεθνές δίκαιο μια από πάνω προς τα κάτω υπερεθνική προσέγγιση για τη δημόσια υγεία, στην οποία ο ΠΟΥ, ενεργώντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέσω της αποκλειστικής διακριτικής ευχέρειας ενός ατόμου, του Γενικού Διευθυντή του (ΓΔ), θα έχει την εξουσία να επιβάλλει σαρωτικές, νομικά δεσμευτικές οδηγίες στα κράτη μέλη και τους πολίτες τους, που κυμαίνονται από την εντολή οικονομικών συνεισφορών από μεμονωμένα κράτη, έως την απαίτηση κατασκευής και διεθνούς διαμοιρασμού εμβολίων και άλλων προϊόντων υγείας, έως την απαίτηση παράδοσης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, την παράκαμψη των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της ασφάλειας εμβολίων, γονιδιακών θεραπειών, ιατρικών συσκευών και διαγνωστικών, την επιβολή εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων καραντίνας που θα εμποδίζει τους πολίτες να ταξιδεύουν και θα επιβάλλει ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες.

Ένα παγκόσμιο σύστημα για ψηφιακά “πιστοποιητικά υγείας” για την επαλήθευση της κατάστασης των εμβολίων ή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων θα καθιερωθεί, και θα ενσωματωθεί και θα επεκταθεί ένα δίκτυο βιοεπιτήρησης, σκοπός του οποίου θα είναι ο εντοπισμός των ιών και των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία – και η παρακολούθηση της εθνικής συμμόρφωσης με τις οδηγίες πολιτικής του ΠΟΥ σε περίπτωση που προκύψουν

Για να γίνει επίκληση οποιασδήποτε από αυτές τις σαρωτικές εξουσίες, δεν θα απαιτείται “πραγματική” κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία στην οποία οι άνθρωποι θα υφίστανται μετρήσιμη βλάβη- αντίθετα, θα αρκεί ο ΓΔ, ενεργώντας κατά την κρίση του, να έχει εντοπίσει απλώς το “ενδεχόμενο” ενός τέτοιου συμβάντος.

Back to top button