Εντελώς συμπτωματικά χτες ο Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας στα κατεχόμενα για τα πεπραγμένα του, είπε ότι δεν περιμένει να προκύψουν προβλήματα στο θέμα του φυσικού αερίου και επισήμανε ότι ο πρώτος που γνωρίζει ότι τυχόν κινήσεις στον τομέα του φυσικού αερίου θα έχουν αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις «είναι ο Αναστασιάδης».
Οι κινήσεις όμως σταμάτησαν από την ημέρα που έφυγε το Μπαρμπαρός, έφυγε και η ΕΝΙ και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις.
Και αφού ο πρώτος που γνωρίζει ότι αν γίνουν κινήσεις είναι ο Αναστασιάδης, θα φροντίσει να μη γίνουν. Δεν ξέρουμε αν θα το κάνει σιωπηρά ή αν το έχει συμφωνήσει με τον κ. Ακιντζί και τον κ. Άιντα, πάντως, κινήσεις δεν πρόκειται να γίνουν. Η σύμπτωση είναι ότι την ίδια μέρα με τις δηλώσεις Ακιντζί, δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο η είδηση ότι το γεωτρύπανο της ΕΝΙ (το SAIPEM 10000), που είχε αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ ταυτόχρονα (και πάλι συμπτωματικά, όπως μας έλεγαν) με την αποχώρηση του Μπαρμπαρός και θα επέστρεφε για να συνεχίσει τις έρευνες, επέστρεψε στην περιοχή αλλά όχι για λογαριασμό της Κύπρου.
Έμεινε 2,5 ναυτικά μίλια έξω από την κυπριακή ΑΟΖ και θα ξεκινήσει έρευνες στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Όταν αποχώρησε όμως και εκφράστηκαν ερωτήματα αν αυτό σχετίζεται με τον εκβιασμό της Άγκυρας για να αρχίσουν οι συνομιλίες, η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως το γεωτρύπανο πάει για συντήρηση και θα επιστρέψει στην κυπριακή ΑΟΖ. Διέψευδαν μάλιστα και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος δήλωνε ότι η αποχώρηση του Μπαρμπαρός και του γεωτρύπανου της ΕΝΙ έγινε σε συνεννόηση για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. «Ασφαλώς και είναι αλήθεια ότι σταμάτησαν αμοιβαία με συντονισμό οι έρευνες στην περιοχή» (4/4/2015).
Τον διέψευδαν όλοι τότε, ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Εμείς προχωρούμε με τους προγραμματισμούς μας. Αν υπήρξαν τεχνικές δυσκολίες είναι εντελώς διαφορετικό, αλλά σίγουρα δεν υπήρξε καμιά μα καμιά συνεννόηση»,έλεγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Πέντε μήνες μετά, η πλατφόρμα της ΕΝΙ ξεπέρασε τις τεχνικές δυσκολίες και επιστρέφει στην περιοχή αλλά όχι στην κυπριακή ΑΟΖ. Και κυρίως, δεν υπάρχει καμιά κίνηση που θα έχει αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις, όπως υποδεικνύει ο κ. Ακιντζί.
Είναι φανερό ότι αυτό που καταφέραμε είναι αυτό που τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο προκάτοχός του, έλεγαν αποφασιστικά ότι δεν επρόκειτο να συμβεί, προβάλλοντας και μια σειρά από λόγους για να εξηγήσουν ότι αν συμβεί αυτό θα χάσουμε το παιχνίδι: Ενέταξαν το φυσικό αέριο στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού και το άφησαν να συζητηθεί στο μέλλον μαζί με όλες τις άλλες καυτές πτυχές.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι αν υπήρχε η ελάχιστη πιθανότητα για πίεση προς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να αλλάξουν πολιτική στο Κυπριακό λόγω των δισεκατομμυρίων του φυσικού αερίου, τώρα δεν υπάρχει. Κι αν υπήρχε η ελάχιστη ελπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία να εδραιώσει τη θέση της μέσω της ενέργειας, χάθηκε κι αυτή και της έμειναν τα παχιά λόγια. Η ελπίδα που υπάρχει από το οικόπεδο 12, λόγω των συνομιλιών που γίνονται με την Αίγυπτο για να αγοράσει φυσικό αέριο, δεν είναι βέβαιο πότε θα παγώσει κι αυτή.
Ο κ. Ακιντζί μιλούσε χτες και γι΄ αυτό: «Με τις ποσότητες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα», είπε, «μπορούν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού για 120 χρόνια και αυτό αφορά μόνο μια πηγή σε ένα οικόπεδο».
Στο τέλος, θα είναι στο τραπέζι των συνομιλιών και το αν θα πουλήσουμε στην Αίγυπτο, κάτι με το οποίο διαφωνεί η Τουρκία. Κι αφού διαφωνεί η Τουρκία, εμείς γιατί να επιμένουμε;