breaking newsΔιεθνή

Νέα γενιά πλουσίων: Μεγάλη μεταφορά πλούτου μέσα σε οικογένειες – Περισσότερα κληρονομούν παρά δημιουργούν

Η μεγάλη μεταφορά πλούτου μέσα σε οικογένειες κροίσων κερδίζει συνεχώς δυναμική, σύμφωνα με νέα έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια οι δισεκατομμυριούχοι εμφανίζονται να συσσωρεύουν περισσότερο πλούτο μέσω κληρονομιών παρά μέσω επιχειρηματικότητας, γεγονός που δείχνει ότι η μεγάλη μεταφορά πλούτου μέσα σε οικογένειες κροίσων κερδίζει συνεχώς δυναμική, σύμφωνα με νέα έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS.

Η φετινή έκθεση για τους δισεκατομμυριούχους UBS Billionaire Ambitions διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των κροίσων που συσσώρευσαν πλούτο τον τελευταίο χρόνο πέτυχαν αυτόν τον στόχο κυρίως κληρονομώντας περιουσία και όχι δημιουργώντας οι ίδιοι πλούτο.

Αυτή η τάση μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα είκοσι χρόνια, καθώς περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι θα περνούν περιουσίες συνολικής αξίας περίπου 5,2 τρισ. δολ. στα παιδιά τους, εκτιμά ο επικεφαλής του τμήματος μεγάλων πελατών της UBS, Μπέντζαμιν Καβάλι. Η ελβετική τράπεζα μέσω της UBS Global Wealth Management είναι από τις μεγαλύτερες τράπεζες διαχείρισης πλούτου στον κόσμο.

Αλλαγές

Ο Καβάλι εκτιμά ακόμη ότι η επόμενη γενιά των πλουσίων έχει «νέες απόψεις για τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τη φιλανθρωπία, ανακατευθύνοντας μεγάλες δεξαμενές ιδιωτικού πλούτου σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την εποχή που ζούμε».

Ενώ η κυριαρχία του πλούτου μέσω κληρονομιάς στη μελέτη για νέους δισεκατομμυριούχους υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη μεταφορά τέτοιου πλούτου μεταξύ οικογενειών, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αναφέρεται. «Κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 έως 30 ετών, περισσότεροι από χίλιους από τους σημερινούς δισεκατομμυριούχους είναι πιθανό να μεταφέρουν περισσότερα από 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στους κληρονόμους τους. Πώς υπολογίζουμε αυτόν τον αριθμό; Απλώς αθροίζοντας τον πλούτο των 1.023 δισεκατομμυριούχων που είναι 70 ετών και άνω σήμερα», αναφέρει ο χρηματοπιστωτικός όμιλος στην έκθεση.

Μακροπρόθεσμα, ο πολύ μεγάλος πλούτος προκύπτει από την άνθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας η οποία από τη δεκαετία του 1990 και μετά έχει δημιουργήσει τα θεμέλια για τις μελλοντικές γενιές δισεκατομμυριούχων οικογενειών. Αυτό συμβαίνει παρ’ όλο που ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων παραμένει κάτω από το υψηλό του 2021, εκτιμάται. Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ανέκαμψε εν μέρει την περίοδο 2022-2023, κυρίως λόγω των κροίσων στους κλάδους των καταναλωτικών προϊόντων και λιανικών πωλήσεων στην Ευρώπη, αφού προηγουμένως μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο τους προηγούμενους 12 μήνες από την περίοδο αυτή, δείχνουν τα στοιχεία.

Μεγέθη

Συνολικά, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 7% παγκοσμίως, από 2.376 σε 2.544 στο τέλος της περιόδου αυτής. Ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε κατά 9% σε ονομαστικούς όρους, από 11 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 12 τρισεκατομμύρια δολάρια – αν και ήταν σταθερός σε πραγματικούς όρους με τον παγκόσμιο πληθωρισμό να τρέχει στο 8,8% το 2022, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αναφέρει η UBS.

Η τράπεζα αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παραμένει μικρότερος από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της κορύφωσής του το 2021. Μετά το ράλι των τιμών των περιουσιακών στοιχείων μετά την πανδημία, ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα 2.686 άτομα, με περιουσία που υπολογιζόταν σε 13,4 τρισ. δολ.

Η άνοδος των αγορών το 2022 την περίοδο μετά την πανδημία ενίσχυσε τα κέρδη και τις τιμές των μετοχών των κορυφαίων εταιρειών πολυτελών ειδών και καλλυντικών τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ). Ο συνολικός πλούτος στις χώρες της λεγόμενης ΕΜΕΑ αυξήθηκε κατά ένα πέμπτο (21%) στα 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων εκεί αυξήθηκε κατά 10% από 599 σε 658 άτομα, αναφέρεται.

PrimeNews.

Back to top button