breaking newsΔιεθνή

Θρίαμβο της ακροδεξιάς στην Ολλανδία δείχνουν τα exit polls: Kερδίζει τις εκλογές το «Κόμμα της Ελευθερίας»

Ολλανδία: Στον αρχηγό του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Geert Wilders δίνουν το προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα τα exit poll.

Σύμφωνα με την Ipsos, το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Geert Wilders αναμένεται να λάβει 35 έδρες, η συμμαχία Πράσινων- Εργατικών (GL/PvdA) 26 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία (VVD) της Dylan Yesilgioz-Zegerius 23 έδρες και το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του Peter Omzigst 20 έδρες.

Ο ίδιος έσπευσε να δημοσιεύσει βίντεο να πανηγυρίζει δεόντως το -έστω και πρόωρο- αποτέλεσμα.

Η Συμμαχία Πρασίνων και Εργατικών (GL/PvdA), με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς λαμβάνει 26 έδρες και το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), με επικεφαλής την Ντιλάν Γεσιλγκιόζ 23 έδρες.

Ακολουθεί το κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του Πιέτερ Ομτζίγκτ με 20 έδρες. Άλλα 12 κόμματα αποσπούν, σύμφωνα πάντα με το exit poll, από μία ως και 10 έδρες.

Σε σχέση με τις εκλογές του 2021, το PVV διπλασίασε τις έδρες του (από 17 σε 35) και ο συνασπισμός Πρασίνων/Εργατικών κέρδισε εννέα έδρες.

Αντίθετα το VVD έχασε 11 έδρες και έμεινε μακριά από την πρώτη θέση, ενώ εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του κόμματος του Ομτζίγκτ που κατέλαβε 20 έδρες με την πρώτη εμφάνισή του.

Σοκ στο VVD

Τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών επηρέασαν τελικά το VVD του επί 13 χρόνια πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε πολύ περισσότερο από όσο πρόβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Το κλίμα απογοήτευσης και το σοκ ανάμεσα στους οπαδούς του κόμματος ήταν ορατό, γράφει ο Guardian. Περίμεναν κάποιες απώλειες σε έδρες, αλλά σίγουρα όχι τόσο μεγάλες που το φέρνουν τόσο μακριά από την πρωτιά, άρα και σε δεύτερο ρόλο στις μετεκλογικές διαβουλεύσεις.

Οι ψυχραιμότεροι υπενθυμίζουν ότι το κόμμα κυβερνούσε εδώ και 13 χρόνια και παρομοιάζουν την κατάσταση με τη νίκη του Τραμπ το 2016.

Ως φαίνεται λοιπόν, ο ακροδεξιός Wilders πρόκειται να ηγηθεί του μεγαλύτερου μπλοκ στο ολλανδικό κοινοβούλιο – αν και μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσπάθειά του να βρει κυβερνητικούς εταίρους, προκειμένου να υπάρξει κυβερνητικός συνασπισμός.

Σε κάθε περίπτωση, αν οι προβλέψεις αποδειχθούν ακριβείς, οι προοπτικές ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από την ικανότητά του να σφυρηλατήσει συμμαχίες με αντίπαλα κόμματα, μερικά από τα οποία έχουν ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του.

Ο 60χρονος είναι γνωστός για τις αντι-ισλαμικές του απόψεις και έχει ζήσει υπό την προστασία της αστυνομίας για δύο δεκαετίες λόγω απειλών κατά της ζωής του.

Ο ίδιος επωφελήθηκε από το κενό που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού Mark Rutte να παραιτηθεί μετά από 13 χρόνια θητείας.

Η αντι-μεταναστευτική ρητορική του Wilders έπαιξε επίσης μείζονα ρόλο… στην εκλογή του. Σημειώνεται πως ο Wilders ζήτησε από την Ολλανδία να αποσυρθεί από τις διεθνείς της υποχρεώσεις για το κλίμα και πρότεινε ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα για την πλήρη έξοδο από την ΕΕ, κάτι που ονόμασε «Nexit».

PrimeNews.

Back to top button