breaking newsΔιεθνή

Υπονομεύονται οι προσπάθειες της Μελόνι κατά της παράνομης μετανάστευσης;

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κρίση της παράνομης μετανάστευσης που πλήττει την Ευρώπη άγγιξε νέα ύψη, όταν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έφτασαν με βάρκα στο μικροσκοπικό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, που βρίσκεται ανάμεσα στην Τυνησία και την Ιταλία.

Αυτό κάνει το σύνολο των παράνομων αφίξεων να υπερβαίνει τις 100.000 φέτος, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο περσινό.

Του Rocco Loiacono

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός εκλέχθηκε για να αντιμετωπίσει αυτές τις αφίξεις, ωστόσο η αντίσταση που συναντά από τους πολιτικούς της αντιπάλους τόσο στην Ιταλία όσο και στην ΕΕ είναι σκληρή.

Η κα Μελόνι γνωρίζει ότι, άπαξ και οι μετανάστες φτάσουν σε μια χώρα, είναι πρακτικά αδύνατον να τους στείλεις οπουδήποτε.

Συνεπώς, δίνει έμφαση στο να τους εμποδίσει να μπουν στην Ιταλία.

Όπως έχω ήδη γράψει και στο παρελθόν, η κα Μελόνι υποστηρίζει ότι «η λύση δεν είναι να έρθουν οι Αφρικανοί στην Ευρώπη. Η λύση είναι να ελευθερωθούν οι Αφρικανοί από τους Ευρωπαίους που τους εκμεταλλεύονται, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν από τους δικούς τους πόρους».

Από την αρχή της θητείας της, η κα Μελόνι προσπαθεί να δώσει και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλάβουν ότι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης δεν μπορεί να λυθεί από ένα μόνο κράτος. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, με δεκάδες χιλιάδες άτομα να έχουν διασχίσει το Στενό της Μάγχης φέτος, ξεκινώντας από τα γαλλικά παράλια.

Οι βάρκες που φτάνουν στην Ιταλία ξεκινούν από την Τυνησία, χώρα χρεοκοπημένη και στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο Τυνήσιος πρόεδρος Κάις Σαϊέντ, που εκλέχθηκε το 2019, ανέστειλε τις δημοκρατικές διαδικασίες το 2021 και από τότε κυβερνά με διατάγματα.

Όπως συμβαίνει σε κάθε ουσιαστικά ακυβέρνητο κράτος, οι συνθήκες είναι ιδανικές για την ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος, περιλαμβανομένου του λαθρεμπορίου ανθρώπων.

Καμία πρόοδος

Τον Ιούλιο που μας πέρασε, η κα Μελόνι συγκάλεσε μια ευρωπαϊκή σύνοδο στη Ρώμη, που οδήγησε στην υπογραφή μιας συμφωνίας, παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, μεταξύ της ΕΕ και του προέδρου της Τυνησίας Κάις Σαϊέντ, με την οποία η ΕΕ δεσμεύεται να δώσει στην Τυνησία 105 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εμποδίζει τον απόπλου των σκαφών που μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες.

Επιπλέον, η Τυνησία έλαβε την υπόσχεση μιας πρώτης δόσης 150 εκατ. ευρώ από ένα επενδυτικό και βοηθητικό πακέτο 1 δισεκ. ευρώ.

Λίγο αργότερα, η κα Μελόνι δήλωσε σε μια σύνοδο του Οργανισμού Τροφίμων και Αγροκαλλιέργειας στη Ρώμη: «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των ανθρώπων στη μη μετανάστευση, δηλαδή το δικαίωμά τους να ζουν ειρηνικά στη δική τους χώρα».

Ωστόσο, οι βάρκες δεν σταμάτησαν. Γιατί;

Για διάφορους λόγους.

Πρώτο και κύριο, η Τυνησία δεν έχει λάβει ακόμα ούτε ένα ευρώ από αυτά που υποσχέθηκε η ΕΕ.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Ιl Giornale», αριστεροί βουλευτές της ΕΕ στις Βρυξέλλες παρεμποδίζουν την εκταμίευση του κονδυλίου, με την πρόφαση ότι αυτή η συμφωνία είναι μια μάταιη απόπειρα ελέγχου των συνόρων της ΕΕ, ενώ παράλληλα το να εμποδίζονται οι λαθρομετανάστες να φεύγουν από την Τυνησία συνιστά «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δηλαδή, δεν πρέπει να καταδικάζουμε και να καταπολεμούμε την εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας και τα επισφαλή θαλασσινά ταξίδια που στήνει το οργανωμένο έγκλημα;

Στην πραγματικότητα, όπως έγραψε και ο Νίκολας Φάρελ στο Spectator, οι αφίξεις δεν προέρχονται από τις πολεμικές ζώνες της Αφρικής, αλλά κυρίως από χώρες όπως η Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Τυνησία.

Εν τω μεταξύ, χωρίς τα αναμενόμενα από την ΕΕ χρήματα, η Τυνησία δεν μπορεί να πληρώσει τα σώματα της Ακτοφυλακής και άλλες δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να εμποδίζουν τις βάρκες να αναχωρούν, όπως προβλέπει το σύμφωνο με την Ιταλία.

Σαμποτάζ;

Μια σημαντική μορφή με ρόλο-κλειδί στην αποτυχία εφαρμογής της συμφωνίας είναι και ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν Οικονομικός Επίτροπος, υφιστάμενος της κας φον ντερ Λάιεν, Πάολο Τζεντιλόνι.

Με άλλα λόγια, οι πολιτικοί αντίπαλοι της κας Μελόνι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να καθυστερήσουν την υλοποίηση της συμφωνίας, εν ολίγοις τη σαμποτάρουν, ώστε να βλάψουν την πρωθυπουργό σε πολιτικό επίπεδο.

Ας μην ξεχνάμε τα λόγια της ίδιας της κας φον ντερ Λάιεν πέρυσι, λίγο πριν από την εκλογική νίκη της κας Μελόνι, που δήλωσε ότι «οι Βρυξέλλες θα τιμωρήσουν μια ιταλική κυβέρνηση που παραβιάζει την επικρατούσα κοινωνική πολιτική της ΕΕ».

Εντούτοις, και παρά τις προσπάθειες της ιταλικής και της ευρωπαϊκής αριστεράς, η Τυνησία κατάφερε να εμποδίσει γύρω στις 40.000 αφίξεις μέχρι τώρα φέτος, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τις 15.000 που εμποδίστηκαν μέσα σε ολόκληρο το 2022.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι η έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών-μελών, ιδίως της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Όπως οι Γάλλοι αφήνουν τις βάρκες με τους λαθρομετανάστες να αποπλέουν προς τα αγγλικά παράλια (αν μπορούν να τις εμποδίζουν οι Τυνήσιοι, γιατί να μην μπορούν και οι Γάλλοι;), αντίστοιχα αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη για τις αφίξεις από την Ιταλία.

Συγκεκριμένα, η γαλλική πλευρά μόλις ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τα μέτρα για να εμποδίσει την είσοδο των λαθρομεταναστών από την Ιταλία, με τη γαλλική αστυνομία να έχει εντολές να τους σταματά στην πόλη Μεντόν, την πρώτη μεγάλη γαλλική πόλη μετά τα σύνορα και να τους στέλνει πίσω στην ιταλική πόλη Βεντιμίλια.

Παρόμοια είναι και η στάση των Γερμανών, οι οποίοι επέτρεψαν φέτος μόνο 1.022 αφίξεις, ενώ η Ιταλία είχε 120.000.

Ωστόσο, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι και οι υποστηρικτές του τηρούν σιγή ιχθύος για αυτές τις αδικίες που γίνονται εντός της Ένωσης με τις ευλογίες των κυρίων Μακρόν και Σολτς.

Στην πραγματικότητα, το 2017, όταν τη θέση του κου Τζεντιλόνι κατείχε ο επίσης αριστερός Ματέο Ρένζι, είχε υπογραφεί με τη Λιβύη μια συμφωνία ανάλογη με αυτή της Τυνησίας, κάτι που είχε πετύχει να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές.

Όπως επεσήμανε η κα Μελόνι, μέλη της ιταλικής και ευρωπαϊκής αριστεράς, για ιδεολογικούς ή, χειρότερα, για πολιτικούς λόγους παρεμποδίζουν με κάθε μέσον το έργο που έχει αναλάβει. Στόχος τους είναι να καταστήσουν τη μαζική λαθρομετανάστευση αναπόφευκτη.

Οι επόμενες ευρωεκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024. Η αριστερά γνωρίζει ότι εάν η κα Μελόνι καταφέρει να αναχαιτίσει τη λαθρομετανάστευση, οι ελπίδες της για νίκη θα ελαχιστοποιηθούν.

Συνεπώς, θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την αποτυχία των προσπαθειών της κας Μελόνι.

 Μελόνι

Back to top button