breaking newsΔιεθνή

Ιράκ: Η Κατάεμπ Χεζμπολάχ αναστέλλει τις επιθέσεις κατά αμερικανικών δυνάμεων

Η  ιρακινή μαχητική ομάδα Κατάεμπ Χεζμπολάχ που φέρεται να εξαπέλυσε τη φονική επίθεση με drone στην Ιορδανία, λέει ότι αναστέλλει τις επιχειρήσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Μια ιρακινή μαχητική ομάδα που είναι ύποπτη ότι εξαπέλυσε επίθεση με drone στην Ιορδανία που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες λέει ότι ανέστειλε τις επιχειρήσεις εναντίον των ΗΠΑ. Η Κατάιμπ Χεζμπολάχ, η ευθυγραμμισμένη με το Ιράν ομάδα που ανέλαβε τα εύσημα για την επίθεση την Κυριακή, είπε ότι θέλει «να αποτρέψει την αμηχανία της ιρακινής κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι είχε αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην επίθεση, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση στα «συμφέροντά» του. Νωρίτερα, αρνήθηκε τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι συμμετείχε στην επίθεση της Κυριακής. Οι ΗΠΑ υπαινίσσονται μια ένοπλη απάντηση που μπορεί να έρθει σε πολλά κύματα.

Υποδεικνύοντας ότι δεν θα εξαπολύσει περαιτέρω επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, ο Γενικός Γραμματέας της Κατάιμπ Χεζμπολάχ, Abu Hussein al-Hamidawi δήλωσε: «Καθώς ανακοινώνουμε την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ασφαλείας κατά των δυνάμεων κατοχής – προκειμένου να αποφευχθεί η αμηχανία της ιρακινής κυβέρνησης – θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον λαό μας στη Γάζα με άλλους τρόπους».

Οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά μήκος των συνόρων Ιορδανίας-Συρίας από ένα drone που φέρεται να κατασκευάστηκε στο Ιράν, σύμφωνα με το CBS News. Δεκάδες άλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επίθεση στον Πύργο 22, ο οποίος χτυπήθηκε ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις κοιμόντουσαν στις κουκέτες τους.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και δεν έχουν ακόμη καταλήξει οριστικά ότι ευθύνεται η Κατάιμπ Χεζμπολάχ Ωστόσο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι έφερε «τα ίχνη» της μαχητικής ομάδας. «Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της οργάνωσης ότι σταματά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ. «Θα υπάρξουν συνέπειες», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να ενισχύσουν την ασφάλεια στον Πύργο 22, όπου περίπου 350 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν σε μια αποστολή που επικεντρώνεται στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Πρόσθετες αντιαεροπορικές άμυνες αποστέλλονται στη βάση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CBS News την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος που έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση drones.

Ο Μπάιντεν εξετάζει επί του παρόντος μια σειρά από επιλογές αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων σε βάσεις και διοικητές πολιτοφυλακών που συμμαχούν με το Ιράν. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να στοχοποιήσουν ανώτερους διοικητές των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στο Ιράκ ή τη Συρία.

Είναι επίσης πιθανό οι ΗΠΑ να επιτεθούν εντός των συνόρων του Ιράν, μια κίνηση που θεωρείται η υψηλότερη δυνατή κλιμάκωση που θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ. Τους τελευταίους μήνες, αρκετές αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή δέχθηκαν επίθεση από πολιτοφυλακές που εκπαιδεύτηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και εξοπλίστηκαν από το Ιράν.

Είναι η πρώτη φορά όμως που μία επίθεση σκοτώνει αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Αξιωματούχοι έχουν πει ότι αμερικανικές τοποθεσίες στο Ιράκ και τη Συρία έχουν δεχθεί επίθεση τουλάχιστον 165 φορές από τις 17 Οκτωβρίου.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον ομάδων που συνδέονται με το Ιράν, αφού τρία μέλη του αμερικανικού στρατού τραυματίστηκαν, το ένα σε κρίσιμη κατάσταση, σε επίθεση με drone σε βάση στο βόρειο Ιράκ.

PrimeNews.

Back to top button