breaking newsκοινωνία

Τι αποκαλύπτει η απόφαση της Περιφέρειας για το «σφράγισμα» –  Το πρατήριο ήταν κλειστό λόγω θανάτου του επιχειρηματία – Μισό μήνα μετά ξεκίνησε η έρευνα, ύστερα από καταγγελία για λαθρεμπόριο

Μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη της επιχείρησης φαίνεται πως «άνοιξαν τα στόματα» που έκαναν τις καταγγελίες για λαθρεμπόριο καυσίμων, οι οποίες οδήγησαν στην πρωτοφανή «επιχείρηση –μπουλντόζα» του ΣΔΟΕ και στην αποκάλυψη του πιο σύγχρονου συστήματος νοθείας που έχουν δει ως τώρα στους ελέγχους με τα μάτια τους, οι διωκτικές αρχές της χώρας μας.

Το βίντεο σοκ που έφερε στο φως το protothema και δείχνει τι αντίκρυσαν οι ελεγκτές όταν τέλειωσε το έργο της εκσκαφής, δεν μπορεί να αποτυπώσει μια σειρά άλλων εξελίξεων και συμπτώσεις, που ενδεχομένως να συνέβαλαν καθοριστικά στην αποκάλυψη.

Η αλληλουχία των γεγονότων καταγράφεται στα υπηρεσιακά έγγραφα για την επιβολή οριστικής αναστολής λειτουργίας του Πρατηρίου στην Ελευσίνα, από την Περιφέρεια Αττικής.

Εκεί φαίνεται πως η επιχείρηση άλλαξε χέρια πριν έναν χρόνο και πήρε νόμιμη έγκριση να πραγματοποιηθούν εργασίες και αλλαγές στο σχεδιάγραμμα των εγκαταστάσεών της. Ωστόσο στο τέλος Σεπτεμβρίου –ένα μηνα πριν μπουν οι «μπουλντόζες»- το πρατήριο έκλεισε, λόγω θανάτου του επιχειρηματία.

Ενώ το πρατήριο όμως είχε πια κλείσει και ο επιχειρηματίας δεν βρισκόταν πια εν ζωή, μία καταγγελία προς τις διωκτικές αρχές άνοιξε τελικά τον δρόμο για τους εξονυχιστικούς ελέγχους που επακολούθησαν.

Πρατήριο- «φάντασμα»

Στις 30 Οκτωβρίου η Περιφέρεια Αττικής διέταξε την οριστική αφαίρεση της αδείας λειτουργίας του πρατηρίου όπου έγινε η επιχείρηση του ΣΔΟΕ με τις μπουλντόζες και αποκαλύφθηκε ο παράνομος μηχανισμός νόθευσης των καυσίμων.

Τι είχε προηγηθεί μέσα στον τελευταίο έναν χρόνο και ιδίως τους τελευταίους μήνες; Όπως αποκαλυπτεται στην ίδια απόφαση της Περιφέρειας:

 

1. Στις 16-10-2017 χορηγήθηκε στον ΜΑЇΣΤΡΕΛΛΗ ΣΕΡΓΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ άδεια λειτουργίας αορίστου χρόνου λόγω αλλαγής δικαιούχου και με ταυτόχρονη έγκριση νέων σχεδιαγραμμάτων του πρατηρίου υγρών καυσίμων δημοσίας χρήσεως, που βρίσκεται επί της Ιεράς οδού 45 στην Ελευσίνα Αττικής.

2. .Ενα χρόνο αργότερα, στις 28-09-2018, αφαιρέθηκε προσωρινά η άδεια λειτουργίας, του πρατηρίου υγρών καυσίμων μετά στεγασμένου πλυντηρίου-λιπαντηρίου αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως, που βρίσκεται επί της Ιεράς οδού 45 στην Ελευσίνα Αττικής λόγω του ότι, ο εκμεταλλευτής απεβίωσε.

3. Μισό μήνα μετά, στις 11-10-2018 με έγγραφό του , το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) ενημέρωσε την Περιφέρεια για πραγματοποίηση ελέγχου , στο πρατήριο υγρών καυσίμων με την επωνυμία ΜΑЇΣΤΡΕΛΛΗΣ ΣΕΡΓΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ επί της Ιεράς οδού 45 στην Ελευσίνα Αττικής, κατόπιν καταγγελίας αναφορικά με λαθρεμπόριο καυσίμων.

4. Στις 22-10-2018 το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) ενημέρωσε την Περιφέρεια ότι θα γίνει έλεγχος από το Σ.Δ.Ο.Ε. στο παραπάνω πρατήριο υγρών καυσίμων επί της Ιεράς οδού 45 στην Ελευσίνα Αττικής.

5. Η έρευνα με τις μπουλντόζες ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου 2018 και διήρκησε μέχρι τις 29-10-2018. Τότε διαπιστώθηκαν «τροποποιήσεις των εγκεκριμένων εγκαταστάσεων και ειδικότερα η ύπαρξη επιπλέον τουλάχιστον τριών υπόγειων δεξαμενών συνδεδεμένων με συγκαλυμμένα στόμια, τα οποία προέκυψαν κατόπιν εκτεταμένων εργασιών-εσκαφών των συναρμόδιων Υπηρεσιών, καθώς επίσης και μη εγκεκριμένος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός» (δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα νόθευσης).

6. Με βάση ότι η παράνομη εγκατάσταση του πρατηρίου «επιφέρει

συνέπειες για το περιβάλλον, εγκυμονώντας παράλληλα κινδύνους για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και κατ’επέκταση των πολιτών, ενώ παρακάμπτει τους ασφαλιστικούς μηχανισμούς που αποσκοπούν στην προστασία του καταναλωτή θίγοντας γενικότερα το δημόσιο συμφέρον» στις 30 Οκτωβρίου αποφασίστηκε η οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου υγρών καυσίμων δημοσίας χρήσεως, που βρίσκεται επί της Ιεράς οδού 45 στην Ελευσίνα Αττικής και η σφράγιση των εγκαταστάσεων παροχής καυσίμων του ανωτέρω πρατηρίου.

Τι θα επακολουθήσει;

Πλέον οι διωκτικές αρχές έχουν διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» πώς ήταν στημένο το εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα νοθείας με τις παράνομες υπόγειες δεξαμενές καυσίμων. Η τεχνογνωσία αυτή θα φανεί χρήσιμη στους επόμενους ελέγχους τους σε «ζωντανές» επιχειρήσεις εμπορίας καυσίμων.

Αναζητώντας όμως τους υπευθύνους, αν και ο εκμεταλλευτής της επιχείρησης υγρών καυσίμων δεν ζει πια, σύμφωνα με την ίδια απόφαση της Περιφέρειας ο νόμος προβλέπει ότι:

«Ο ιδιοκτήτης ή ο εκμεταλλευτής των ανωτέρω εγκαταστάσεων, στον οποίο κοινοποιείται η παρούσα απόφαση, είναι υποχρεωμένος :

α) να εκκενώσει τις δεξαμενές καυσίμων, να φροντίσει για τον καθαρισμό των δεξαμενών από τυχόν κατάλοιπα από κατάλληλα αδειοδοτημένη εταιρεία, οι δεξαμενές να έχουν γίνει ελεύθερες αερίων και εν συνεχεία με ευθύνη του, να αποκοπούν ή αποσυνδεθούν οι σωληνώσεις εντός των φρεατίων δεξαμενών και να τοποθετηθούν πώματα.

β) να παρευρίσκεται κατά τη σφράγιση των εγκαταστάσεων, για να συνυπογράψει το πρακτικό σφράγισης που θα συνταχθεί, αφού ειδοποιηθεί έγκαιρα με κάθε πρόσφορο μέσο από την Υπηρεσία.

γ) το αργότερο σε πέντε μέρες από την ημέρα της σφράγισης, να τοποθετήσει, στην είσοδο των εγκαταστάσεων, πινακίδα διαστάσεων 1,00 Χ 0,60 μ. η οποία θα φέρει την ένδειξη «ΚΛΕΙΣΤΟ – ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Αν ο ιδιοκτήτης ή εκμεταλλευτής των εγκαταστάσεων, που πρόκειται να σφραγιστούν, παραβεί τα παραπάνω, διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

Όσοι εκ προθέσεως διαρρηγνύουν ή βλάπτουν την σφραγίδα που τίθεται από την αρμόδια αρχή τιμωρούνται με τις ποινές του άρθρου 178 του Ποινικού Κώδικα.

Δύναται εντός προθεσμίας 15 ημερών, η άσκηση αίτησης θεραπείας από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον του οργάνου που εξέδωσε την παρούσα απόφαση, καθώς επίσης και άσκηση ειδικής διοικητικής προσφυγής κατά της ανωτέρω απόφασης, ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

.protothema.gr

 

Back to top button