Διεθνή

Άρνηση της κυβέρνησης του Ισραήλ να δεχθεί Σύρους πρόσφυγες

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε έκκληση του αρχηγού της αντιπολίτευσης να προσφέρει η χώρα καταφύγιο σε πρόσφυγες από τη Συρία,λέγοντας ότι το Ισραήλ είναι πολύ μικρό για να τους δεχτεί.

 

  Ο ηγέτης των κεντροαριστερών Εργατικών, Ισαάκ Χέρτσογκ, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σιωνιστική Ένωση), έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να απορροφήσει πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία, γείτονα στα βόρεια τον οποίο το Ισραήλ θεωρεί εχθρική χώρα.

 

 

 

Σε σχόλιά του στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ δεν είναι αδιάφορο απέναντι στην ανθρώπινη τραγωδία με τους πρόσφυγες από τη Συρία και πρόσθεσε ότι στα ισραηλινά νοσοκομεία νοσηλεύονται τραυματίες από τον εμφύλιο στη Συρία.

mpeniamin-netaniaxou«Ωστόσο, το Ισραήλ είναι ένα πολύ μικρό κράτος. Δεν έχει γεωγραφικό ή δημογραφικό βάθος», είπε ο δεξιός πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υποδοχή Αράβων προσφύγων θα προκαλέσει δημογραφική ανισορροπία σε ένα κυρίως εβραϊκό κράτος, όπου σχεδόν το ένα πέμπτο από τα 8,3 εκατομμύρια των πολιτών του είναι Άραβες.

Παρότι δεν έχουν υπάρξει διεθνείς εκκλήσεις προς το Ισραήλ να ανοίξει τα σύνορά του στους Σύρους, ο κ. Χέρτσογκ είπε ότι ο κ. Νετανιάχου έχει ηθικό χρέος να δεχτεί πρόσφυγες.

«Ο πρωθυπουργός του εβραϊκού λαού δεν πρέπει να κλείνει την καρδιά του και τις πόρτες όταν άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σώσουν τη ζωή τους και να γλιτώσουν τις διώξεις, κρατώντας μωρά στα χέρια τους», είπε ο κ. Χέρτσογκ.

Κατά την ίδια συνεδρίαση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τα σύνορά της απέναντι στους αφρικανούς μετανάστες και τους ισλαμιστές ενόπλους.

Ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής ενός νέου φράχτη 30 χιλιομέτρων κατά μήκος της μεθορίου με την Ιορδανία, η οποία υπέγραψε ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ το 1994.

Το Ισραήλ ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός φράκτη 230 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο το 2013. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης το 1979.

Nαυτεμπορική

Back to top button