ΣΤΑ 33 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΦΤΑΝΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ «ΛΥΠΗΤΕΡΗ» ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΝΑ «ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ» ΤΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ο εφιάλτης δεν τελείωσε ποτέ. Αντιθέτως, επιστρέφει δριμύτερος
Ο φοροεισπρακτικός εφιάλτης επιστρέφει δριμύτερος. Μετά από ένα σχετικά ήπιο από πλευράς… δοσοληψιών των πολιτών με τις εφορίες πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, όπου οι συνήθεις καταβολές υπήρχαν κι αυτές με την επιφύλαξη των πραγματικά γενναιόδωρων ρυθμίσεων (100 δόσεις κλπ) για τους φοροοφειλέτες έρχεται το «μαύρο» δεύτερο εξάμηνο.
Ένα εξάμηνο όπου ήδη ο προγραμματισμός του προϋπολογισμού για τα κρατικά έσοδα πρόβλεπε ανισοκατανομή εισπράξεων ανά εξάμηνο. Η πρόβλεψη χοντρικά ήταν για 20 περίπου δισ. στο πρώτο εξάμηνο και άλλα 27-28 δισ. στο δεύτερο μισό τη χρονιάς. Οι εξελίξεις όμως επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο εισπρακτικά το διάστημα από τον Ιούλιο και μέχρι τέλους του έτους. Από τη μια υπάρχει ήδη η καταγραμμένη υστέρηση εσόδων περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ενώ η κυβέρνηση ήδη έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές προκειμένου να πετύχει την επιζητούμενη συμφωνία, για νέα φορολογικά έσοδα περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Κάθε μήνα τρεις φόροι
Έτσι έρχεται ένα εξάμηνο πραγματικού φορολογικού ολέθρου, με πληρωμές δυο και τριών και παραπάνω ακόμα δόσεων φόρων κάθε μήνα μέχρι τέλους της χρονιάς, ενώ διάχυτη είναι η αγωνία για το μέγεθος και την κατανομή ανά αγαθό και υπηρεσία της βέβαιης αύξησης του ΦΠΑ που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές και η οποία θα εισφέρει πρόσθετα έσοδα στο κράτος με απευθείας επιβάρυνση – «αφαίμαξη» της τσέπης των πολιτών κατά τον πιο ανάλγητο τρόπο, με ίση κατανομή μεταξύ εχόντων και μη εχόντων.
Η αρχή του… ράλι γίνεται με τον φόρο εισοδήματος. Το σύστημα του taxisnet ήδη «φρακάρει» κάθε λίγο και λιγάκι από τον όγκο χρήσης και των εισερχόμενων στοιχείων. Ακόμα κι αν υπάρξει παράταση της προθεσμίας της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων ούτως ή άλλως κάποια… εκατομμύρια φορολογουμένων θα πρέπει να σπεύσουν στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου να καταβάλουν τις δόσεις του φόρου που θα τους έχει καταλογιστεί. Από τα πρώτα στοιχεία (10% των προβλεπόμενων δηλώσεων) υπολογίζεται, ότι η μια στις τρεις δηλώσεις που υποβάλλονται βγάζει χρεωστικό αποτέλεσμα. Και απ’ αυτές το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει 2,8 – 3,0 δισ. ευρώ.
Ο Αύγουστος φέρνει τον νέο… ίδιο ΕΝΦΙΑ, με ζητούμενο ακόμα το αν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα κληθούν να τον πληρώσουν μέχρι και σε επτά δόσεις ή θα υπάρξει… συνωστισμός σε πέντε ώστε να επισπευσθεί η είσπραξη εσόδων. Ήδη από τον ίδιο μήνα ή και από τον Ιούλιο αν υπάρξει η δυνατότητα -κάτι που εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας- θα προκύψει και η σταδιακή επιβάρυνση από την αναπροσαρμογή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, από την οποία αναμένονται νέα έσοδα 220 εκατ. ευρώ.
Και ενώ παράλληλα θα τρέχουν οι δόσεις των παραπάνω ο Έλληνας θα κληθεί να προσαρμοστεί στις νέες τιμές στα φάρμακα, τα τρόφιμα όλα τα είδη ζωτικής ανάγκης καθώς και στις υπηρεσίες. Δεν έχει τόση σημασία εδώ, η αναλυτική αναφορά, όσο το ότι η πρόβλεψη αφορά επιβάρυνση, αδιακρίτως πλούσιων και φτωχών, με συνολικό ποσό 1,8 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο διάστημα, των λίγων μηνών που μένουν μέχρι το τέλος του 2015.
Ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ και που κυβέρνηση και δανειστές δε διστάζουν να μεταφέρουν το κόστος του απευθείας στην τσέπη των πολιτών χωρίς κανένα οικονομικό και κοινωνικό κριτήριο.
Ακόμα θα τρέχουν και οι πρώτες αποπληρωμές της ρύθμισης των 100 δόσεων, κάτι που αφορά άνω από 700.000 πολίτες που μέχρι στιγμής την αξιοποίησαν και κάποιες χιλιάδες ακόμα αναμένεται να προστεθούν μέχρι τις 27 Ιουνίου, οπότε λήγει η προθεσμία ένταξης.
Και η χρονιά θα έκλεινε με τα τέλη αυτοκινήτων και το 1,1 δισ. αναμενόμενη είσπραξης από τους ιδιοκτήτες τους. Δεν θα κλείσει όμως για όλους. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει για αρκετούς πρόσθετες… δουλειές με την εφορία. Ήδη έχουν φύγει τα εκκαθαριστικά για το τέλος επιτηδεύματος επιχειρήσεων του… 2013, που θυμήθηκε τώρα η κυβέρνηση έχοντας λαμβάνειν ακόμα 150 εκατ. ευρώ. Προστίθενται εξάλλου και τα μέτρα έκτακτης εισφοράς για επιχειρήσεις με υψηλά κέρδη κ.ο.κ.
Οι αιτίες της υστέρησης
Τυπικά τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση έναντι των στόχων του α’ τετραμήνου, καθώς έφτασαν τα 15,81 δισ. ευρώ έναντι στόχου 15,44 δισ. Δεν πρόκειται όμως για φορολογικά έσοδα, η αύξηση προέκυψε από το ΠΔΕ, έσοδο όμως μιας χρήσης για τον προϋπολογισμό. Στην άμεση φορολογία σημειώθηκε «τρύπα» περίπου 650 εκατ. ευρώ, η οποία θα διευρυνθεί στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, καθώς δεν πρόκειται να εισπραχθεί ούτε ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.
Από την άλλη, πολλοί οφειλέτες εν αναμονή εκλογών και στη συνέχεια μέτρων από τη νέα κυβέρνηση προχώρησαν σε ουσιαστική παύση πληρωμών των οφειλών τους. Επίσης, σημειώθηκε υστέρηση εσόδων από τον ΦΠΑ περίπου 260 εκατ. ευρώ. Η μείωση της ζήτησης είναι ολοφάνερη παντού, αφενός λόγω της αβεβαιότητας για τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και κατά κύριο λόγο της πραγματικής φτώχειας των Ελλήνων, που πολύ απλά δεν μπορούν να καταναλώνουν με την ίδια δυνατότητα που είχαν στο παρελθόν.
«Φουσκώνουν» τα μέτρα
Το χειρότερο όλων είναι, ότι όσο καθυστερεί η συμφωνία μεγαλώνει ο «λογαριασμός» των πρόσθετων φορολογικών μέτρων, που θα επιβαρύνουν τους πολίτες. Διότι στην αρχή της μαραθώνιας αυτής διαπραγμάτευσης και στα όχι και τόσο αισιόδοξα σενάρια, τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα προβλέπονταν να φτάσουν το πολύ το ύψος του 1 δισ. ευρώ. Στην πορεία όμως, η αύξηση του δημοσιονομικού κενού και η δραματική υστέρηση των εσόδων οδήγησε στην έκρηξη των απαιτήσεων για την κάλυψή τους ανεβάζοντας τον πήχη των νέων μέτρων στα 5 δισ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα όμως το ότι η κυβέρνηση αρνείται, κατά τεκμήριο απολύτως σωστά και δίκαια, κάθε παρέμβαση στο ασφαλιστικό, όπου οι δανειστές ζητούν περικοπές 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, για το 2015, έχει ως συνέπεια να αναγκάζεται να μεταφέρει στο φορολογικό πεδίο το ισοδύναμο -αρκετά βαρύ βέβαια- κόστος.
Δεν είναι όμως το ίδιο κατανοητή η διστακτικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει άλλα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης με εισπρακτικό περιεχόμενο, όπως π.χ. τις αποκρατικοποιήσεις, που θα μπορούσαν να απαλύνουν τα φορολογικά βάρη.
Γενικότερα εξάλλου, η προτίμηση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις συλλήβδην αδικίες που έγιναν επί Μνημονίων στο δημόσιο τομέα με τις αθρόες απολύσεις, προχωρώντας στις επαναπροσλήψεις και τα άνοιγμα της ΕΡΤ προκαλεί την οργισμένη και με αρκετή δόση εκδικητικότητας αντίδραση των δανειστών. Που υποχρεώνουν την ελληνική πλευρά να προσφύγει σε βαριά φορολογικά μέτρα, με την άρνηση να αναθεωρήσουν σε λογικά επίπεδα το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 τουλάχιστον.
ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
Ίδιος και απαράλλακτος και ο ΕΝΦΙΑ
Ο ΕΝΦΙΑ επιστρέφει και μάλιστα ακόμα πιο… ε(ν)φιαλτικός, καθώς θα πρέπει να πληρωθεί από τους δύσμοιρους ιδιοκτήτες σε μικρότερο διάστημα από ποτέ. Οι προεκλογικές, αλλά και μετεκλογικές δεσμεύσεις για κατάργησή του και στη συνέχεια αντικατάσταση του φόρου ακινήτων από έναν νέο ΦΜΑΠ (Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας) έχουν προ πολλού «πάει περίπατο». Ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του την ευθύνη διατήρησης του πιο εξοντωτικού φόρου στην ακίνητη περιουσία για μια χρονιά, -υποτίθεται-, ακόμα, προϊδεάζοντας όμως για μακρόχρονη πορεία, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι «αυτός ο φόρος ήρθε για να μείνει», διότι διασφαλίζει εισπράξεις της τάξης των 2,65 δισ. το χρόνο.
Έτσι όλα είναι έτοιμα για τη νέα φοροεπιδρομή στις τσέπες των ιδιοκτητών. Έτοιμα; Όχι ακόμα. Υπάρχει εδώ, ακόμα μια διάψευση προσδοκιών. Για όσους ήλπιζαν, ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε έγκαιρα στη μείωση των αντικειμενικών αξιών, ώστε ο ΕΝΦΙΑ του 2015 να προσδιοριστεί βάσει των αναθεωρημένων πινάκων, που θα απεικονίζουν πιστότερα την πραγματική κατάσταση της αγοράς που έχει καταρρεύσει στην τελευταία επταετία αυτό δε θα συμβεί ποτέ. Η απαίτηση των δανειστών είναι ρητή: «Εισπράξτε 2,65 δισ. ευρώ ούτε λεπτό λιγότερο» και κανένας μηχανισμός ανακατανομής των επιβαρύνσεων λόγω των αλλαγών των αντικειμενικών αξιών μπορεί να εγγυηθεί την είσπραξη του εν λόγω ποσού σε τόσο μικρό διάστημα.
Θα ισχύσουν λοιπόν οι τιμές της 1/1/15 και βάσει αυτών θα καταλογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ και όχι μειωμένος κατά 20-30% ανά περίπτωση, όπως έχει προεξοφληθεί ότι θα κινηθούν οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, αλλά και τη δεσμευτική τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Του χρόνου δηλαδή και βλέπουμε οι αλλαγές και οι όποιες μειώσεις όπου υπάρξουν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα προκύψουν και αυξήσεις και μάλιστα όχι μόνο στις «ακριβές» περιοχές. Βεβαίως, η κυβέρνηση θα μπορούσε να νομοθετήσει την αναδρομική μεταβολή του ΕΝΦ ΙΑ. Δεν θα το κάνει όμως, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την πίεση των δανειστών για την είσπραξη των «ακατέβατων» 2,65 δισ.
ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΟΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΕΝΩ…
Παραμένουν οι μεγάλες αδικίες
Μισή είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις κατάφωρες αδικίες του φορολογικού συστήματος που κληρονόμησε και που αποτελεί επινόηση των «εγκεφάλων» που είχαν πλαισιώσει τους Γ. Στουρνάρα και Γκ. Χαρδούβελη. Προεκλογικές υποσχέσεις πραγματικής ανακούφισης ιδίως των ασθενέστερων νοικοκυριών που έχουν πραγματικά «γονατίσει» από το αδιάκοπο φορολογικό κυνηγητό, παραπέμφθηκαν στις καλένδες λόγω των σφοδρών αντιρρήσεων των δανειστών. Έτσι, η επαναφορά π.χ. του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ μετατέθηκε για το άδηλο μέλλον, ενώ, το κυριότερο, η κυβέρνηση παίρνει πίσω και όποιες ελαφρύνσεις – «ψίχουλα» είχαν προβλέψει και ξεκινήσει να εφαρμόζουν οι προκάτοχοί της.
Από την άλλη, εκτός από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για την αποπληρωμή των φορολογικών οφειλών, τα άλλα μέτρα που ανακοίνωσε στο μίνι – φορολογικό νομοσχέδιο δίνουν λύσεις σε προβλήματα ορισμένων κατηγοριών φορολογουμένων, αφήνοντας ανέγγιχτα όμως τα σοβαρότερα προβλήματα αδικιών που αφορούν ευρύτατες κοινωνικές ομάδες. Για παράδειγμα, παραμένουν εντελώς αναιτιολόγητα τα «χαράτσια» Βενιζέλου με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, με τους πρώτους ειδικά να επιβαρύνονται με 650 ευρώ ακόμα κι αν δεν έχουν την παραμικρή δραστηριότητα και συνεπώς δεν κόβουν ούτε μια απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Από την άλλη και παρά την καθολική σχεδόν αναγνώριση της σημασίας της ρύθμισης των 100 δόσεων, πολλοί επισημαίνουν ότι έδωσε άλλοθι σε… «επαγγελματίες φοροφυγάδες» να αποφύγουν να πληρώσουν αυτά που θα έπρεπε εκμεταλλευόμενοι τη νέα δυνατότητα που τους δόθηκε. Ενώ άλλοι μεγαλοοφειλέτες εξακολουθούν να παραμένουν αδιάφοροι για τις υποχρεώσεις τους. Παρά δε την υπερεπένδυση της κυβέρνησης στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ιδίως των πλούσιων τα πενιχρά μέχρι στιγμής αποτελέσματα την υποχρεώνουν να κατεβάσει τον πήχη των στόχων της.
Η «κόλαση» της ειδικής εισφοράς
Απίστευτη είναι η κατά κεφαλή επιβάρυνση μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών από την ανατροπή των μειώσεων που είχαν εφαρμοστεί αναφορικά με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Και όχι μόνο αυτό. Η νέα κυβέρνηση προς μεγάλη… χαρά των δανειστών, όχι μόνο θα προχωρήσει στην άρση των μειώσεων της εισφοράς σε όλα αδιακρίτως τα εισοδήματα, αλλά θα προχωρήσει και σε αύξησή της από το όριο του μεικτού οικογενειακού εισοδήματος από 30.000 ευρώ και άνω. Η εν λόγω κίνηση θα προκαλέσει σοκ στα περισσότερα νοικοκυριά, που θα δουν επιβαρύνσεις στις μηνιαίες κρατήσεις τους και μάλιστα και αναδρομικά από 1/1.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει από το συγκεκριμένο φόρο 220 – 250 εκατ. ευρώ μόνο στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς ή και σε λιγότερο ακόμα διάστημα, αν καθυστερήσει κι άλλο η συμφωνία με τους δανειστές. Μάλιστα δικαιολογεί με το επιχείρημα της απονομής κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς το βασικό της σενάρια προβλέπει διατήρηση της μείωσης 30% που έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά για τα εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και την επαναφορά και περαιτέρω επιβάρυνση των υψηλότερων.
Αυτή όμως είναι μόνο η μισή αλήθεια. Η υπόλοιπη μισή βρίσκεται στο ότι οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιβάλλουν την πλήρη άρση της μείωσης Σαμαρά και για τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείεται τελικά μπροστά στο δημοσιονομικό αδιέξοδο μα προχωρήσει σε αύξηση της ειδικής εισφοράς και σ’ αυτά. Από την άλλη, ο διαχωρισμός των Ελλήνων σε πλούσιους και φτωχούς με βάση το μεικτό οικογενειακό εισόδημα των 30.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από 1.600 ευρώ το μήνα καθαρά, μοιάζει λίγο ως πολύ αυθαίρετος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο μισθωτός με μεικτό ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ τον μήνα θα προσφέρει «κεφαλικό φόρο» 600 αντί 420 ευρώ, αλλά όσον αφορά το 2015 θα του κρατηθούν από το μισθό του μαζεμένα στους επόμενους έξι ή και πέντε μόνο μήνες. Και ως γνωστόν, καμιά εισφορά μονιμότερη της… έκτακτης.
presstime.eu