Διεθνή

«Βρωμάει μπαρούτι» και στον Περσικό Κόλπο ανάμεσα σε Σ.Αραβία και Ιράν

yemen-air-strikesΤο πολεμικό ναυτικό της Σ.Αραβίας κατέλαβε ένα ιρανικό πλοίο «γεμάτο» με όπλα που προορίζονταν για τους αντάρτες στην Υεμένη

Περιπλέκεται επικίνδυνα η κατάσταση σε μια μεγάλη γεωγραφική έκταση  που καλύπτει  ολόκληρη την Μέση Ανατολή και της Ανατολική Μεσόγειο.  Πρόκειται για αλληλοσυγκρουόμενα οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα που θα καθορίσουν το μέλλον της περιοχής.

 

Σαουδάραβες εκπρόσωποι  του Αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της  Σαουδικής Αραβίας οι οποίοι μάχονται στην Υεμένη,   ανακοίνωσαν την σύλληψη  αλιευτικού  σκάφους  ιρανικών συμφερόντων , σύμφωνα με ρωσικό αμυντικό portal.

CQJCmRgUEAAJ4xj

Στο σκάφος ευρίσκονταν 14 Ιρανοί ναύτες οι οποίοι συνόδευαν  φορτίο  των όπλων που προορίζονταν για τους αντάρτες Huthis. Σύμφωνα με τις αραβικές  δυνάμεις, το  ιρανικό  σκάφος συνελήφθη 150 μίλια ανατολικά του οικισμού του Σαλαλάχ, στην θάλασσα  του Ομάν.

 

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι συνελήφθη  ένα αλιευτικό σκάφος, το οποίο είχε ιρανική άδεια αλιείας, αλλά παρ “όλα αυτά κατά την διάρκεια της επιθεώρησης κατασχέθηκαν 18 αντιαρματικοί πύραυλοι  «KONKURS», 54 αντιαρματικοί  πύραυλοι KORNET, 15 σετ μπαταριών, 4 συστήματα επικοινωνιών, 5 μπαταρίες για αποστασιόμετρα και 3 εκτοξευτές και μπαταρίες γι αυτά.

 

Επίσης πριν από κάποιο διάστημα το Ιράν άνοιξε την «θύρα» μιας  άλλης μεγάλης κρίσης με την Σ.Αραβία και το Κουβέιτ,  αναγγέλλοντας την έναρξη των δύο προγραμμάτων για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων  κατά μήκος του πεδίου Dorra (γειτνιάζει με Σ.Αραβία και Κουβέιτ), αγνοώντας τους «πάντες» και χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα στις τρεις χώρες.

 

Το Κουβέιτ κάλεσε αμέσως τον Ιρανό  επιτετραμμένο στην χώρα  Xasan  Zrincar,  στον οποίο επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας.

Διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι η Τεχεράνη ξεκίνησε διαγωνισμούς για την εξερεύνηση πετρελαίου, μετά την άρση του διεθνούς εμπάργκο της δύσης   σε διάφορα  πεδία , συμπεριλαμβανομένου και του « αμφισβητούμενου»   κοιτάσματος Dorra , το οποίο εξακολουθεί να είναι το «σημείο» διαφωνιών και  διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν,  της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ.

iran

Η Τεχεράνη θα πραγματοποιήσει έρευνες   για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο κοίτασμα  Dorra,  σε επικαλυπτόμενες θαλάσσιες περιοχές που δεν έχουν οριοθετηθεί μεταξύ  του Κουβέιτ και του Ιράν. Αυτό στην διπλωματική «γλώσσα» μπορεί να σημαίνει και «πόλεμο» .

 

 

 

 

 

 

pentapostagma.gr

πηγή: http://www.pentapostagma.gr

Back to top button