Διεθνή

Η Ρωσία δέσμευσε με δύο ΝΟΤΑΜ περιοχές μεταξύ Συρίας-Κύπρου για ναυτικές ασκήσεις και δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων

Εδραιώνει την παρουσία της στη Συρία η Ρωσία και πραγματοποιεί ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Ταρτούς και μέχρι την Κύπρο, με στόχο να καταδείξει πώς πλέον «δεν παίζει». Θα υπερασπιστεί την εκλεγμένη κυβέρνηση του Άσαντ και θα πολεμήσει τους τζιχαντιστές στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους θέλουν να βάλουν «φωτιά» στη Μέση Ανατολή σε βάρος των συμφερόντων της (βλέπε ΗΠΑ και Τουρκία).

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες η Ρωσία εξέδωσε δύο ΝΟΤΑΜ που προειδοποιεί ότι πετάει και κολυμπάει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, πώς θα πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις σε δύο μάλιστα χρονικές περιόδους εντός του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

RussinaNavy-PyravloiΣυγκεκριμένα, με τη ΝΟΤΑΜ A1105/15 προειδοποιεί πώς από τις 8 έως τις 17 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται σε εξέλιξη ασκήσεις με πραγματικά πυρά των ρωσικών πλοίων που βρίσκονται ανοιχτά της Συρίας. Η περιοχή των ασκήσεων βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά από το συριακό λιμάνι της Ταρτούς.

 

Η σχετική μάλιστα ΝΟΤΑΜ έφτασε και στην Κύπρο, αφού ένα μέρος των ασκήσεων βρίσκεται εντός του FIR Λευκωσίας και παρατίθεται επίσης το στοιχείο πώς η ακτίνα της περιοχής των πυρών θα είναι περίπου 41 ναυτικά μίλια. Ως εκ τούτου ειδοποιείται ο Πύργος Ελέγχου να μεριμνήσει ούτως ώστε να είναι «καθαρός» ο ουρανός από πολιτικά αεροσκάφη που απογειώνονται ή προσγειώνονται στην Κύπρο σε συγκεκριμένες ώρες.  

 

Έχει εκδοθεί επίσης άλλη μία NOTAM (η με αριθμ. A1106/15) βάσει της οποίας δεσμεύεται και πάλι η ίδια περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου ο Ρωσικός Στόλος να πραγματοποιήσει δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου. 

 

 

 

Είναι ασκήσεις που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα από το 2013, όταν και πάλι η Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο της διένεξης της Ρωσίας με τις ΗΠΑ για την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ. Κάτι που αποφεύχθηκε τελικώς με την παράδοση των χημικών που δήθεν είχε ο Σύριος ηγέτης και τον κατηγορούσαν οι Αμερικανοί.

 

Οι εκτοξεύσεις πυραύλων και οι ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά κάθε άλλο παρά τυχαίες βέβαια είναι, αφού η Μόσχα τη στιγμή που μεταφέρει δυνάμεις στη Συρία (χερσαίες δυνάμεις, πυραυλικά συστήματα και μαχητικά αεροσκάφη) θέλει να έχει και τον έλεγχο στα θαλάσσια σύνορα, αφενός για καθαρά θέμα υποστήριξης και βέβαια ασφαλείας

 

Με τους Ρώσους να κάνουν ασκήσεις δεν πρόκειται κανείς να επιχειρήσει να πλησιάσει στη Συρία. Κι αυτό τη στιγμή που στην ανατολική Μεσόγειο πλέουν πλοία τόσο του Αμερικανικού Στόλου, όσο και άλλων δυτικών χωρών που έχουν εκφράσει την πιθανότητα εμπλοκής τους στο θέμα της Συρίας.

 

Εν όσο πάντως οι Δυτικοί των σκέφτονται στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη AN-124 μεταφέρουν δυνάμεις της Ρωσίας στη Συρία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να έχουν μεταφερθεί και αναπτυχθεί και αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα S-300. 

 

 

Στς κινήσεις της η Ρωσία έχει την έμπρακτη στήριξη του Ιράν και της Αιγύπτου, ενώ απέναντι βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες πάντως έχουν αντιληφθεί πώς τα περιθώρια των κινήσεων τους είναι περιορισμένα και η Τουρκία που θέλει την ανατροπή του Άσαντ για να ξεδιπλώσει τα σχέδια της νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Μόσχα όμως της κόβει το βήχα.     

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Back to top button