Ελλάδα

Θρίλερ! “Μη φιλική ενέργεια προς τη Ρωσία η απαγόρευση χρήσης του FIR Αθηνών”

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση των πτήσεων ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών προς τη Συρία, μέσω του FIR Αθηνών. Πηγές του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΘΑ επιβεβαιώνουν τις αμερικανικές αντιδράσεις οι οποίες εκδηλώθηκαν με αίτημα απαγόρευσης των πτήσεων . Αλλά υπάρχουν και αντιδράσεις από τη Ρωσία.

 

 

imageΑυτό που κανείς δεν θέλει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει είναι αν απαντήσαμε αρνητικά στους αμερικανούς. Όλες οι “πηγές” σε ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ επιμένουν να λένε ότι απλά “εξετάζουμε το αμερικανικό αίτημα”.

Επιπλέον προσθέτουν ότι η Ελλάδα δεν έχει δυσκολία να απαγορεύσει τις πτήσεις των ρωσικων αεροσκαφών “απο την στιγμή που η Βουλγαρία έχει κάνει το ίδιο”. Βέβαια είναι μάλλον παράδοξο να “κρυβόμαστε” πίσω από τέτοια επιχειρήματα,αλλά είναι προφανές ότι η θέση στην οποία έχουμε βρεθεί είναι τουλάχιστον άβολη. Από τη μία η δεδομένες θέσεις των ΗΠΑ για τη Ρωσία και το ρόλο της στη Συρία και από την άλλη η Μόσχα που τους τελευταίους μήνες προσδοκούσε αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Μάλλον στη δυσκολότερη θέση βρίσκεται ο Α/ΓΕΑ Χρήστος Βαϊτσης ο οποίος από προχθές και μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ θεωρούν δεδομένο ότι οι πτήσεις των μεταγωγικών αεροσκαφών των Ρώσων δεν έχουν να κάνουν με τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας,αλλά με τη μεταφορά στρατευμάτων και όπλων στο πεδίο μάχης που λέγεται Συρία.


H ρωσική αντίδραση

 

 

Η Ρωσία μπορεί να επιλέξει νέες διαδρομές για τις ανθρωπιστικές πτήσεις της προς τη Συρία, παρακάμπτοντας την Ελλάδα, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, ο οποίος χαρακτηρίζει «μη φιλική για τη Ρωσία» τυχόν άρση της άδειας διέλευσης από το FIR Αθηνών.Σύμφωνα με την ιστοσελίδα  ellada-russia.gr  “αναφερόμενος στο αμερικανό αίτημα να κλείσει ο ελληνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας για τα ρωσικά αεροσκάφη, που μεταφέρουν, κατά τη Μόσχα, ανθρωπιστική βοήθεια για τη Συρία, ο Ρώσος βουλευτής είπε ότι «είναι ένα βήμα ανόητο και εάν η Ελλάδα το υποστηρίξει, τότε θα είναι και μη φιλικό ως προς τη Ρωσία».

«Υπάρχει ο εναέριος χώρος του Ιράν, της Τουρκίας, των κεντροασιατικών κρατών, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν σ’ αυτήν την ανθρωπιστική αποστολή», είπε ο κ. Τζαμπάροφ, ο οποίος εκτίμησε ότι «οι Αμερικανοί φοβούνται οποιαδήποτε βοήθεια, την οποία η Ρωσία παρέχει στο συριακό λαό».

«Σκοπός της ενέργειας αυτής (σ.σ. του αμερικανικού διαβήματος) είναι να προωθηθεί μια αντιρωσική υστερία», εκτίμησε ο Ρώσος γερουσιαστής.

 

 

Για «ανήθικο» διάβημα των ΗΠΑ έκανε με τη σειρά του λόγο ο πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της ρωσικής Άνω Βουλής Βίκτορ Αζιόροφ. Με το αίτημά της να κλείσει ο ελληνικός εναέριος χώρος στις ρωσικές πτήσεις η Ουάσιγκτον επιδεικνύει, κατά το Ρώσο βουλευτή «απάνθρωπη ακατανοησία σχετικά με την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τώρα οι πολίτες της Συρίας, στους οποίους προορίζεται η βοήθεια και ιδιαίτερα σε γέροντες, γυναίκες και παιδιά». Πολύ περισσότερο, κατά τον κ. Αζιόροφ, αυτή η αντίδραση είναι ανεπίτρεπτη εν μέσω της υποστήριξης, που είναι έτοιμοι να παράσχουν στους πρόσφυγες από τη Συρία, χώρες της Ευρώπης.

 

 

«Είναι κατανοητό, όταν οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας ανταγωνιστούν πολιτικά, επιβάλλοντας κυρώσεις κατά των ρωσικών αμυντικών εταιρειών για την απομάκρυνση της Ρωσίας από την αγορά των εξοπλισμών. Αλλά όταν οι ενέργειες αφορούν ανθρωπιστική βοήθεια, αυτό προκαλεί μόνο έκπληξη», σημείωσε ο Ρώσος γερουσιαστής στις δηλώσεις του στο ΡΙΑ-Νόβοστι.

onalert.gr

Related Articles

Αρέσει σε %d bloggers: