breaking newsΔιεθνή

Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του QatarGate εργάζονται ακόμη στο Ευρωκοινοβούλιο

Συνεχίζει τις αποκαλύψεις για το QatarGate το Politico. Το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ του Κατάρ και άλλων χωρών έχει προεκτάσεις στα πολιτικά δρώμενα της ΕΕ ακόμη και σήμερα, όπως αναφέρει το αμερικανικό Μέσο.

Με τίτλο «Οι “χρήσιμοι ηλίθιοι” του QatarGate εργάζονται ακόμη στο Ευρωκοινοβούλιο» το Politico γράφει πως «6 ευρωβουλευτές και ένας αξιωματούχος ήταν μέρος του δικτύου είτε το γνώριζαν είτε όχι».

«Στο δίκτυο του Παντσέρι υπάρχουν δύο είδη πρωταγωνιστών: αυτοί που γνωρίζουν την οργάνωση και την διαφθορά, και αυτοί που αισθάνονται υποχρεωμένοι» είχε δηλώσει ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -σύντροφος της Εύας Καϊλή τότε- στους ανακριτές. Τα μέλη του δικτύου, πρόσθεσε, περιγράφονται ως «στρατιώτες».

Εκτός από τον Panzeri και τον Giorgi, τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές έχουν συλληφθεί και έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Και οι τρεις — Εύα Καϊλή, Marc Tarabella και Andrea Cozzolino — αρνούνται την ανάμειξη και μπορούν να παρευρίσκονται στο κοινοβούλιο και να ψηφίζουν κανονικά.

Το Politico αναφέρει ότι έξι εν ενεργεία ευρωβουλευτές και ένας αξιωματούχος έχουν ταυτοποιηθεί από τις Αρχές μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται στο QatarGate. Πολιτικοί και συνεργάτες τους φέρονται να ελάμβαναν χρήματα ή δώρα από το Κατάρ και άλλες κυβερνήσεις με αντάλλαγμα να ασκήσουν επιρροή στην πολιτική της ΕΕ.

«Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν στα μάτια του Παντσέρι “χρήσιμοι ηλίθιοι” και δεν γνώριζαν το σύστημα που είχε θέσει σε εφαρμογή» υποστήριξε ο Τζόρτζι στις καταθέσεις του.

Εξήγησε, δε, ο Ιταλός πρώην εργοδότης του χρησιμοποιούσε διαφορετικούς «μοχλούς και τεχνικές χειραγώγησης» προκειμένου να πείσει τους «στρατιώτες» να κάνουν ό,τι τους ζητούσε: «Την αξιοπιστία του ως πρώην βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προέδρου του Fight Impunity [ΜΚΟ], χρήματα, ρομαντικές/σεξουαλικές σχέσεις, ανταλλαγές ευεργεσιών όπως για παράδειγμα να τους βοηθήσει να βρουν δουλειά».

Στα 7 άτομα που εξακολουθούν να εργάζονται στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για το σκάνδαλο. Ωστόσο, τα ονόματά τους δόθηκαν στις βελγικές Αρχές που διερευνούν τις καταθέσεις δύο εκ των βασικών υπόπτων: του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, φερόμενου ως αρχηγού, και του πρώην βοηθού του Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κυβερνήσεις του Κατάρ, του Μαρόκου και της Μαυριτανίας είναι ύποπτες ότι στρατολόγησαν τις αμειβόμενες υπηρεσίες του Panzeri και των συνεργατών του ως μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας χειραγώγησης των διαδικασιών της ΕΕ υπέρ τους.

Το γεγονός ότι ο Panzeri και ο Giorgi είπαν ότι άτομα που φέρονται να είναι μέρος του δικτύου συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά στην καρδιά της δημοκρατίας της ΕΕ θα εγείρει νέες ανησυχίες για το πόσα άλλα μπορεί να προκύψουν ακόμη στο σκάνδαλο, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέτει επίσης τη διεξαγωγή της έρευνας από τις βελγικές αρχές — και τον χειρισμό του σκανδάλου από το Κοινοβούλιο — υπό εκ νέου έλεγχο.

Τόσο ο Giorgi όσο και ο Panzeri άλλαξαν τις ιστορίες τους από τότε που συνελήφθησαν — ο Panzeri αρνήθηκε αρχικά την ανάμειξη και στη συνέχεια έκλεισε συμφωνία για ένσταση. Ο Giorgi παραδέχτηκε επίσης τον ρόλο του, αλλά από τότε υποστήριξε μέσω του δικηγόρου του ότι οι δηλώσεις του στην αστυνομία έγιναν υπό πίεση.

Μια στοίβα εκατοντάδων σελίδων αστυνομικών στοιχείων, που έχει δει το POLITICO, ρίχνει νέο φως στην υπόθεση.

Οι έξι ευρωβουλευτές και ο αξιωματούχος της ΕΕ φέρεται να ανήκουν σε ένα ευρύτερο δίκτυο περίπου 15 ατόμων που ταυτοποιήθηκαν από τον Panzeri και τον Giorgi στα —συχνά αντιφατικά— στοιχεία τους στους ντετέκτιβ που ερευνούν την υπόθεση.

Ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι το θεσμικό όργανο δεν μπορεί να σχολιάσει τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες, αλλά είπε ότι «παραμένει πλήρως συνεργάσιμο με τις δικαστικές εθνικές αρχές» και «είναι σθεναρά ενάντια» στη διαφθορά. «Θα αντιμετωπίσει γρήγορα κάθε ενδεχόμενο αίτημα άρσης της ασυλίας των ευρωβουλευτών που έλαβε από το τέλος τους, εάν και εφόσον ζητηθεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το Κατάρ και το Μαρόκο αρνήθηκαν ότι διέπραξαν αδικήματα στην υπόθεση και δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Ο δικηγόρος του Panzeri αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο δικηγόρος του Francesco Giorgi, Pierre Monville, είπε: «Τα στοιχεία που αναφέρετε δεν βασίζονται σε στοιχεία αλλά σε όσα είπε ο κ. Panzeri στον κ. Giorgi. Ό,τι είχε δηλώσει ή έγραψε ο Giorgi κατά τη διάρκεια της κράτησής του ήταν υπό ακραίες πιέσεις και το άγχος σχετικά με το γεγονός ότι η κόρη του έμεινε χωρίς τους γονείς της».

PrimeNews.

Back to top button