ΆποψηΚύπρος

Καθήκον πολιτών: Να τους φοβούνται

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ   Σημερινή

 

 

 

 

 

DOC.20150918_.1270435_.ΕΡΤΟΓΑΝ_ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ_Τ Ρ Ι Τ Η, 22 τρ., ο κ. Ακιντζί επαναδιατύπωσε, υπενθύμισε, ανέφερε, έκανε λόγο για την από χρόνια εκτοξευθείσα -με λόγια και με έργα, με Barbaros, με NAVTEX, με φρεγάτες- μόνη υπαρκτή και μόνη γνωστή Απειλή Πολέμου για τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου, όπου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν ονομάτισε την προέλευση της Απειλής.

Δεν είπε ότι προέρχεται από το τουρκικό κράτος και μόνο από αυτό.

Μιλούσε, όμως, σε ανθρώπους και σε εποχή που όλοι γνωρίζουν. Και οι επιτόπου ακροατές του κι όσοι θα διάβαζαν τις δηλώσεις του, ότι πρόκειται για την Τουρκική Απειλή Πολέμου. Και εισηγήθηκε την αποφυγή της, την αντιμετώπισή της, την εξάλειψή της, με έναν τρόπο:

Τη συμμόρφωση σε ό,τι «λογικό» και «συνετό» για τα κοιτάσματα θεωρεί και απαιτεί η Τουρκία.

Ο Σ Ο Ι ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ το «Στοιχείο της Απειλής» και την «Αιτία Πολέμου» που εκφώνησε ρητώς ο κ. Ακιντζί, κατηγορήθηκαν από την ηγεσία του ΑΚΕΛ ότι συνειδητά διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του, για να καλλιεργήσουν φοβικά σύνδρομα. Προχθές, στη «Χαραυγή», η διευθύντριά της, πρώην βουλευτίνα, πρώην δήμαρχος και πρώην υπουργός του ΑΚΕΛ, η κ. Ελένη Μαύρου, έγραψε άρθρο εναντίον των «διαστρεβλωτών».

Με τίτλο «Όταν λες και ξαναλές ένα ψέμα». Υπενθυμίζοντας και τον υπουργό Προπαγάνδας του Χίτλερ, Γιόζεφ Γκέμπελς. Η κ. Μαύρου στο άρθρο της παρέθεσε απόσπασμα τής δήλωσης Ακιντζί και η ίδια απεφάνθη πως… ΔΕΝ περιέχει ούτε καν υπαινιγμό απειλής!!!

 

Ε Γ Ρ Α Ψ Ε τα εξής: «Τι είπε συγκεκριμένα ο Ακιντζί: “Τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο… σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν με λογικό τρόπο, μπορεί να αποτελέσουν στοιχείο απειλής και επιπλέον να γίνουν αιτία πολέμου, ενώ αν χρησιμοποιηθούν συνετά, μπορεί να δημιουργηθεί μια επωφελής κατάσταση για όλους”. Στη δήλωση [συνεχίζει η κ. Ελ.Μ.] δεν υπάρχει καν υπαινιγμός απειλής.

 

 

Ο Ακιντζί είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή το φυσικό αέριο μπορεί να ενθαρρύνει μια επωφελή για όλους περιφερειακή συνεργασία, αν αξιοποιηθεί συνετά, ΕΝΩ στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να αποτελέσει αιτία σύγκρουσης και αντιπαράθεσης» («Χ», 27.9.2015, σελ. 5).

 

Λ Υ Π Ο Υ Μ Α Σ Τ Ε πάρα πολύ.

Στοιχειώδης γνώση του ελληνικού συντακτικού, ακόμη και των γραμμένων στην ελληνική λέξεων της ίδιας της διευθύντριας της «Χ», φανερώνουν, όχι απλώς «υπαινιγμό», αλλ’ ΑΚΕΡΑΙΗ την ΑΠΕΙΛΗ: Είτε συμμορφώνεστε με τον «λογικό τρόπο» και «χρησιμοποιήσετε συνετά» τα κοιτάσματα είτε θα υπάρξει το Στοιχείο Απειλής και η Αιτία Πολέμου. Αυτό εννοούσε ο Ακιντζί, αυτό έγραψε και η κ. Ελ. Μαύρου στη «Χ» πεντακάθαρα. Υπάρχει, μήπως, οιοσδήποτε άλλος τρόπος ανάγνωσης ή διαφορετικής ερμηνείας;

 

 

Π Ε Ρ Ι ΤΩΝ «φοβικών συνδρόμων» και τι εννοούν όσοι εκφωνούν αυτόν τον όρο -εντελώς πανόμοια στην κυβέρνηση Αναστασιάδη και στις ηγεσίες ΔηΣυ & ΑΚΕΛ- θ’ ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο μας. Φ Ρ Ο Ν Ο Υ Μ Ε, όμως, ότι: Καθήκον των πολιτών είναι πράγματι να φοβούνται αυτές τις ηγεσίες. Να φοβούνται το πώς σκέφτονται. Πώς πολιτεύουν. Πώς ενεργούν και πώς αντιμετωπίζουν το καθετί που συνθέτει το εθνικό πρόβλημα.

 

Ενθυμούμενοι εκείνο του Περικλέους που κατέγραψε ο Θουκυδίδης στο Α-144 της Ξυγγραφής του: «Μάλλον γάρ πεφόβημαι τάς οικείας ημών αμαρτίας ή τάς τών εναντίων διανοίας» (Επειδή φοβούμαι περισσότερο τα δικά μας σφάλματα, παρά τα σχέδια των εχθρών)…

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

simerini

Back to top button