Κύπρος

Και η σκόνη της Συρίας «μετανάστευσε» προς την Κύπρο! Ανησυχητικό το φαινόμενο της σκόνης συμφωνά με το ΙΚυ

 Η Κύπρος έχει πληγεί από μια σφοδρή καταιγίδα σκόνης, φαινόμενο πολύ πιο ανησυχητικό από προηγούμενα πιο πρόσφατα παρόμοια γεγονότα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Ινστιτούτο Κύπρου

11149430_10203421861826883_5970216731966483703_nΛΕΣ ΚΑΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΕ Η ΚΥΠΡΟΣ Η ΣΑΝ ΝΑ ΔΕΧΤΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΑΕΡΙΑ…

ΔΕΙΤΕ  ΤΙ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ  ΣΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..

Το εύλογο ερώτημα είναι πως στα ανατολικά, με ανέμους ΒΑ και Α των μόλις 3 με 4 μποφόρ, ήρθε και πάλι αυτή η σκόνη. . 

Σοκ προκαλούν νέες έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι οποίοι εντόπισαν μια ολόκληρη λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη, που «επισκέπτεται» τη χώρα μας ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια,  εξαιτίας του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα. 

Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2013 στην Αθήνα και τη Χαλκιδική, η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας δηλητηριώδεις ουσίες, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο,σε περιεκτικότητες μάλιστα που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.

Το ζήτημα προκαλεί τεράστια ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για τις επιπτώσεις που έχει η μεταφορά της «τοξικής» αφρικανικής σκόνης στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον,(2) καθώς η αφρικανική σκόνη εμφανίζεται πλέον σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Μάλιστα, η αφρικανική σκόνη συσχετίζεται ήδη με τα προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού,  καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. 

Οι επιστήμονες δίνουν πλέον για πρώτη φορά την εξήγηση για τα αυξημένα επεισόδια εμφάνισης σκόνης στον ουρανό των χωρών της Μεσογείου, η οποία δεν είναι άλλη από την ερημοποίηση, που αποτελεί μία από τις πιο δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στη Σαχάρα, η ερημοποίηση προχωρά με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς,  με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα. 

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ,  που συμμετέχουν στις έρευνες μέτρησης των επικίνδυνων ουσιών της αφρικανικής σκόνης, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι, λόγω της συνεχιζόμενης ερημοποίησης, η μεταφερόμενη σκόνη θα αυξάνεται σε ετήσια βάση.

«Οι έρευνες διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι στη Σαχάρα περίπου 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης ερημοποιούνται ετησίως. Πρόκειται για μια έκταση σχεδόν όσο το 20% της Ελλάδας. 

Αυτό είναι αδύνατον να μην έχει αποτέλεσμα την αύξηση της αφρικανικής σκόνης που μεταφέρεται στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και αλλού», αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθανάσιος Γκοντελίτσας. 

 

 

«Βόμβα» για την υγεία

larnaka15Οι αυξημένες συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης, αλλά και οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχει, έχουν ήδη προκαλέσει συνέπειες στη δημόσια υγεία. «Κάθε φορά που υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις σκόνης, αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Στην Κρήτη , έχει καταγραφεί αύξηση των εισαγωγών για αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, ενώ στην Αθήνα σημειώνεται αύξηση στις νοσοκομειακές εισαγωγές για παιδικό άσθμα και αρρυθμίες. 

Θα ολοκληρώσουμε και θα παρουσιάσουμε τον ακριβή συσχετισμό σκόνης και εισαγωγών σε νοσοκομεία, τους επόμενους μήνες» , δηλώνει ο καθηγητής Κλιματολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Νάστος

Οι μετρήσεις για την ποιότητα της αφρικανικής σκόνης που μεταφέρεται στη χώρα μας έγιναν τον Απρίλιο του 2013.  Εκτός από τα φυσικά στοιχεία που συγκροτούν τη σκόνη της ερήμου, οι επιστήμονες εντόπισαν και χημικές ουσίες που παράγονται από την ανθρωπογενή δραστηριότητα, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. 

Συγκεκριμένα, σε επεισόδια μεγάλης εμφάνισης σκόνης στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, σε κάθε γραμμάριο σκόνης βρέθηκαν 173 μgr μολύβδου, 60 μgr ψευδάργυρου, 10 μgr χρωμίου και 6 μgr βαναδίου. 

Την ίδια περίοδο στη Χαλκιδική, οι μετρήσεις έδειξαν ότι σε κάθε γραμμάριο σκόνης υπήρχε πολύ υψηλή περιεκτικότητα ψευδάργυρου, της τάξεως των 221 μgr, ενώ ο μόλυβδος μετρήθηκε στα 20 μgr, το χρώμιο στα 5 μgr και το βανάδιο στα 12 μgr. 

«Οι αλλαγές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων ανά περιοχή ενδεχομένως να οφείλονται στη φορά των ανέμων. Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης είναι κάτι που ειδικά στην Ελλάδα έχουμε αρχίσει να ερευνούμε διεξοδικά μόλις τα τελευταία χρόνια. 

Το σίγουρο είναι ότι οι μετρήσεις που έχουμε κάνει αποδεικνύουν την ύπαρξη των επικίνδυνων βαρέων μετάλλων στις μάζες σκόνης που μεταφέρονται στη Μεσόγειο και τη χώρα μας»  δηλώνει ο Αθ. Γκοντελίτσας. 

 

 

Οι πηγές των ρύπων

Οι αιτίες για την ύπαρξη των βαρέων μετάλλων στη φυσική σκόνη που προέρχεται από τη Σαχάρα είναι πολλαπλές και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλονται στην αύξηση της ρυπογόνου δραστηριότητας στις χώρες της βορείου Αφρικής. 

«Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τους βομβαρδισμούς της Λιβύης,  που φαίνεται ότι συνέβαλαν στην παραγωγή των επικίνδυνων ρύπων. 

Επιπλέον, υπάρχουν πόλεις, όπως το Κάιρο, με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ στη βόρεια Αφρική έχει αυξηθεί πολύ η κυκλοφορία οχημάτων,  αλλά και οι χωματερές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις καίγονται απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους ρύπους», συμπληρώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Η αύξηση των επεισοδίων συγκέντρωσης της σκόνης στην Ελλάδα αναμένεται να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι επικίνδυνες ουσίες φτάνουν στη χώρα μας σε ένα μέγεθος που κάνει εύκολη την είσοδό τους στον ανθρώπινο οργανισμό. 

«Οι επιπτώσεις από την αύξηση της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα είναι σίγουρα αρνητικές. Ταξιδεύοντας πολλά χιλιόμετρα, αυτό που φτάνει τελικά στην Ελλάδα είναι τα πολύ μικρότερα σωματίδια σκόνης, διαμέτρου από δύο έως το πολύ τέσσερα μικρόμετρα. 

 

 

‘Έτσι, τα σωματίδια αυτά με τις επικίνδυνες ουσίες ενδέχεται να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου», αναφέρει ο Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. 

 

 

 Σύμφωνα με το USGS (St. Petersburg Coastal and Marine Science Center) οι επιπτώσεις της μεταφοράς σκόνης από την Αφρική -που τείνει να γίνει Παγκόσμιο φαινόμενο τόσο ο όγκος αλλά και η συχνότητα της- έχει πολύ άσκημες Επιπτώσεις στους κοραλλιογενείς υφάλους και ανθρώπινη υγεία:

 


Εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους σκόνης ορυκτών μεταφέρονται χιλιάδες μίλια μέσα από την ατμόσφαιρα από τη Σαχάρα και το Σαχέλ της Αφρικής στην Καραϊβική και την Αμερική κάθε χρόνο. Ερευνούμε εάν η αφρικανική σκόνη παίζει ρόλο στην κοραλλιογενή ύφαλο σε όλη την περιοχή της Καραϊβικής, και εάν σκόνη της Αφρικής έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Αν ναι, ποιες διαδικασίες εμπλέκονται;

4(133)Σκόνη από τη Συρία μετέτρεψε την Κύπρο σε Σαχάρα

Πυκνή σκόνη έχει καλύψει την Κύπρο και ιδιαίτερα την Λευκωσία, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ορατότητα σε χαμηλά σημεία και η ατμόσφαιρα , λόγω και της θερμοκρασίας των 38 βαθμών Κελσίου, να είναι αποπνικτική.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία η σκόνη ήλθε από την Συρία και θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα περίπου μέχρι τέλος της εβδομάδας .

i-skoni-synechizei-na-pnigei-tin-kypro-ptiseis-met-empodion-live-th“Ένα χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή του Ιράκ συνέτεινε στην μεταφορά σκόνης από τη Συρία στην περιοχή μας”, ανέφερε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας και σημείωσε ότι μέχρι την Παρασκευή θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα, χωρίς να σημαίνει όμως ότι θα είναι έντονο το φαινόμενο.

Σκόνη έχει καλύψει και την Λάρνακα, αλλά δεν έχει επηρεάσει το πρόγραμμα πτήσεων προς και από το αεροδρόμιο.

Οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί στους δρόμους και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
σκόνη Συρίας

Βρε τι σου κάνει το «χαμηλό βαρομετρικό» στο Ιράκ!!! Μετανάστευσε ακόμα και τη σκόνη της Συρίας. Φαντάζομαι θα είναι δύσκολο να βλέπουν και από τους δορυφόρους τι είδους μετακινήσεις των ομάδων γίνεται τώρα εκεί. τς τς τς…

Europe_3_04-1.2015250.terra.1km

Η Κύπρος έχει πληγεί από μια σφοδρή καταιγίδα σκόνης, φαινόμενο πολύ πιο ανησυχητικό από προηγούμενα πιο πρόσφατα παρόμοια γεγονότα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Ινστιτούτο Κύπρου. 

Το Ινστιτούτο αναφέρει πως συγκεντρώσεις της σκόνης με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα σε χαμηλά ατμοσφαιρικά υψόμετρα ανήλθαν σε περίπου 3 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι “η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από το καταγραμμένο φορτίο σκόνης των 12 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο στην καταιγίδα σκόνης που έπληξε το Πεκίνο και την Κίνα στις 20 Μαρτίου του 2002, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία”.

Αναφέρει ότι “ένα τέτοιο φορτίο σκόνης τονίζουν οι ειδικοί, είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των ευάλωτων ομάδων, παιδιών και ηλικιωμένων, αλλά και ατόμων με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα” και “γι αυτό κρίνεται αναγκαίο, οι συγκεκριμένες ομάδες να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις όταν είναι έξω, ή καλύτερα να παραμένουν στα σπίτια τους”.

Προσθέτει ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης στη Λεμεσό έχουν φτάσει σε νέα ακραία επίπεδα, άνω των 6 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο, όπως έδειξαν οι μετρήσεις από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κύπρου, οι επιστήμονες του και οι συνεργάτες τους από το Ισραήλ παρακολουθούν  προσεκτικά την εξέλιξη του φαινομένου, σημειώνοντας ότι η σκόνη πράγματι προέρχεται από το νότο, πιθανώς την Αραβική Χερσόνησο, ενώ φαίνεται να έχει στραφεί προς τα δυτικά πάνω από τη Συρία προς την Ανατολική Μεσόγειο και τη Κύπρο, και τώρα επιστρέφει προς το Ισραήλ.

Το Ινστιτούτο Κύπρου αναφέρει ότι διεξάγει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την προέλευση τέτοιων φαινομένων όπως της σκόνης, την ανάπτυξή τους και τις επιπτώσεις τους για τη φύση και την ανθρώπινη υγεία.

Αυτό επιτυγχάνεται σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους μέσα από ένα σημαντικό χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό έργο (BACCHUS) και με τη χρήση σύγχρονων οργάνων στο παρατηρητήριο στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου και στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στη  Λευκωσία, καθώς επίσης  και με τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα έρευνας του Ικυ, προσθέτει.

 

 

 

Πηγή – ΚΥΠΕ

 

 

 

Related Articles