Κύπρος

Μετά τη λύση θα γίνουμε όλοι εκατομμυριούχοι…!!!

Άριστος Μιχαηλίδης aristosm@phileleftheros.com

 

 

Αυτή η εκστρατεία για τα οφέλη που θα έχει η Κύπρος μετά τη λύση είναι άραγε «κυπριακής έμπνευσης» κι αυτή;

 

Πάντως, το ότι συμμετέχει σ΄ αυτήν κι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ύποπτο. Όχι ότι είναι ύποπτος ο Πρόεδρος, προς Θεού, αλλά είναι ύποπτο να μην έχεις τίποτε άλλο να πεις επί της ουσίας και να παίζεις παιχνίδια με την οικονομική τραγωδία των ανθρώπων.

 

 

 

meta-ti-lysi-tha-ginoume-oloi-ekatommyriouchoi-thΤα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια Ε/κ και Τ/κ ανέλαβαν από καιρό να αναδείξουν με εκστρατείες και αυθαίρετους αριθμούς τα οφέλη μετά τη λύση. Στρατευμένα και οργανωμένα. Προχτές έκαναν και εκδήλωση για να μιλήσουν οι ηγέτες για το οικονομικό τους όραμα.

Για να μας λένε ότι 20 χρόνια μετά τη λύση θα διπλασιαστεί το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Κύπρου.

 

 Από την άλλη, ο Άιντα, μετά τις προχτεσινές συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί, δεν ήθελε να αναδείξει τίποτε άλλο παρά μόνο ότι «στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό κλίμα είναι σημαντικό μια λειτουργική, ομόσπονδη Κύπρος να είναι οικονομικά βιώσιμη και προσηλωμένη στην αξιοποίηση των οικονομικών ευκαιριών που θα υπάρξουν ως αποτέλεσμα της επίτευξης οριστικής διευθέτησης».

 

 

 

Αντί να ασχοληθούν όλοι με την επιδίωξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, ασχολούνται με τεχνάσματα για να ξεγελάσουν τον κόσμο. Αυτό είναι απάτη σε βάρος του λαού και το κάνουν οργανωμένα Κύπριοι επιχειρηματίες και πολιτικοί και ξένοι καλοθελητές.

 

 

Αλλά αφού θέλουν να παίξουν αυτό το παιχνίδι, ας μελετήσουν και να μας πουν πρώτα απ΄ όλα ποιο θα είναι το κόστος της λύσης και πόσο θα επιβαρύνει τα δημόσια χρέη μας, όταν βουλιάξαμε με ένα δάνειο μόλις €10 δισ. από την Τρόικα. Το 2003 έγινε από το Γραφείο Προγραμματισμού μελέτη για το κόστος της λύσης με βάση το Σχέδιο Ανάν και ήταν 16,6 δισεκατομμύρια λίρες.  Δηλαδή, κοντά στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Πριν δώδεκα χρόνια!

Αφορούσαν περιουσιακές αποζημιώσεις, ανοικοδόμηση, κίνητρα για επανεγκατάσταση κ.ά. Μάλιστα, στο Σχέδιο Ανάν υπήρχε πρόνοια ότι η Τουρκία δεν θα πλήρωνε ούτε μπακίρα, ενώ η σύσκεψη διεθνών δωρητών που οργανώθηκε για να ενθαρρύνει το «ναι» κατάφερε να συγκεντρώσει κάτω από μισό δισ.

 

 

 

 

Ας αφήσουμε κατά μέρος τη φαφλατολογία για τα οικονομικά οφέλη της λύσης, διότι ούτως ή άλλως, αν καταλήξουμε σε μια πραγματική λύση, ούτε το κόστος ούτε τα οφέλη μας ενδιαφέρουν.

Και παρά να μας λένε τα οράματά τους για την οικονομία, ας μας πουν τα οράματά τους για την ασφάλεια, για την Κερύνεια, για το ρόλο της Τουρκίας, για τους εποίκους, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τις βασικές ευρωπαϊκές ελευθερίες… Αυτά προηγούνται σε μια κατάσταση κατοχής και διαπραγμάτευσης για ελευθερία και ανεξαρτησία και όχι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και το αν οι εμποροβιομήχανοι των επιμελητηρίων θα στήσουν δικοινοτικά καρτέλ για να μοιράσουν μεταξύ τους περισσότερα εκατομμύρια.

 

 

 

Η λύση συμφέρει σε όλους. Αυτό έχει σημασία.

Αλλά, αυτό που ψάχνουμε δεν μπορεί να είναι με ποιον τρόπο θα παραπλανήσουμε ο ένας τον άλλο, είναι αν θα δουλέψουμε ειλικρινά για μια λύση που θα δημιουργεί ομαλές συνθήκες ώστε να υπάρξει και ανάπτυξη και δικαιοσύνη και ανεξαρτησία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

philenews.com

Back to top button