Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Αν καθυστερήσετε, θα χαθούν οι δόσεις

Ανησυχία για το μέλλον των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα καταγράφεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, εν όψει της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

daiselmploumΣύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr που υπογράφει η Δήμητρα Καδδά, στο έγγραφο καταγράφεται ανησυχία για τις εκλογές και για τις πιθανές καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να έρθουν οι υποδόσεις των 3 δισ. ευρώ, αποδίδοντας την ευθύνη για τον πιθανό αυτό “κίνδυνο” -όπως τον χαρακτηρίζει- στην Ελλάδα, αλλά και παραθέτοντας στα  θετικά στοιχεία της κατάστασης την ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη των 222 ψήφων στο 3ο μνημόνιο.

Σύμφωνα με την ατζέντα, στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών το πρώτο θέμα θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα μετά την έγκριση του 3ου Μνημονίου την 19η Αυγούστου, αλλά και  την προκήρυξη των εκλογών μία ημέρα μετά. 

Γίνεται εκτενής  αναφορά στην διαδικασία καταβολής του πρώτου πακέτου δόσεων  των 26 δισ. ευρώ  και των 3 δισ. ευρώ που απομένουν από αυτό το πακέτο ως υποδόση-υποδόσεις. Και γίνεται σαφές ότι το ποσό αυτό θα καταβληθεί μόνο όταν διαπιστωθεί “συμμόρφωση με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων”.

Επιπλέον, στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά στην ευρεία υποστήριξη του 3ου μνημονίου από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και στο γεγονός ότι ήδη τρία πακέτα μεταρρυθμίσεων έχουν επικυρωθεί από  το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως “σημάδια ότι το δάνειο από τον ESM έχει ευρεία πολιτική στήριξη στην Ελλάδα”. Ωστόσο, γίνεται και σαφές ότι χωρίς την εκπλήρωση των υπολοίπων προαπαιτούμενων δεν θα καταβληθούν άλλες υποδόσεις. Μάλιστα ο “κίνδυνος” της καθυστέρησης αυτής  στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ως αποτέλεσμα των εκλογών αποδίδεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

www.topontiki.gr

Back to top button