Διεθνή

«Πάγωμα» των συνομιλιών για τον αγωγό φυσικού αερίου «Turk Stream» ανάμεσε σε Ρωσία και Τουρκία

Από ότι διαφαίνεται ο αγωγός φυσικού αερίου « Turk Stream» θα έχει την τύχη του αγωγού « South Stream», και τα όνειρα της Ελλάδος για έσοδα θα «πάνε όλα περίπατο».

 

Σύμφωνα με Τούρκο ανώτερο αξιωματούχο στον τομέα της ενέργειας «η Τουρκία και η Ρωσία δεν έχουν καταφέρει να σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες για το προγραμματισμένο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου « Turk Stream» με αποτέλεσμα να παγώσουν οι συνομιλίες , αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet .

 

turkey1«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις αυτήν τη στιγμή. Η Ρωσία έθεσε ως πρόσκομμα στις συνομιλίες την μεγάλη έκπτωση που απαιτεί η τουρκική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου BOTAS.

Όμως δεν υπήρξε κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, έτσι οι συνομιλίες έχουν παγώσει για την ώρα. Τα δύο μέρη δεν έχουν περατώσει τις συνομιλίες, αλλά τις έχουν «παγώσει», δήλωσε ο Τούρκος Υφυπουργός Sefa Aytekin.

Ο Aytekin σημείωσε ότι η Τουρκία είχε ζητήσει αύξηση της έκπτωσης φυσικού αερίου από περίπου 6 τοις εκατό σε 10,25 τοις εκατό από την ρωσική πλευρά , κάτι το οποίο φαίνεται υπέρογκο στην Μόσχα .

Η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές φυσικού αερίου από την Ρωσία και η BOTAŞ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Gazprom, σημείωσε ο Aytekin .

«Εγώ δεν βλέπω καμία έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Αλλά αν η Ρωσία είχε κάνει μια έκπτωση επιπλέον στο αέριο θα μπορούσε να ήμασταν σε καλύτερη θέση », είπε, ο ίδιος προσθέτοντας ότι η Τουρκία είχε λάβει «μεγάλους κινδύνους» σχετικά με το έργο !!. «Η Ρωσία δεν μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο αυτόν ορθά και έχασε πάρα πολύ χρόνο. Θα δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια» , είπε ο Aytekin.

Μια πηγή της Gazprom δήλωσε ότι η εταιρεία είχε συμφωνήσει με την Τουρκία για να έρθει αρχικά σε συμφωνία, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr η Τουρκία παζαρεύει και παζαρεύει σκληρά απαιτώντας ένα υπέρογκο ποσοστό το οποίο εάν το δεχθούν οι Ρώσοι, δεν θα μπορέσουν να έλθουν σε συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες.

Η ουσία όμως ευρίσκεται στο ζήτημα ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την υλοποίηση του έργου για τα δικά τους συμφέροντα, και αυτό θα πράξει στο τέλος και η Άγκυρα.

pentapostagma.gr

Back to top button