Διεθνή

Πρόβλεψη για μεγάλη μείωση παραγωγής πετρελαίου εκτός μελών ΟΠΕΚ το 2016

Η παραγωγή πετρελαίου εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) Χωρών θα καταρρεύσει το 2016 δικαιώνοντας την επιλογή της Σαουδικής Αραβίας το 2014 να υπερασπιστεί τα μερίδια αγοράς του καρτέλ, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

AAebjfXΟ διεθνής συμβουλευτικός οργανισμός προβλέπει ότι το 2016 η παραγωγή πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ θα περιοριστεί κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα και θα διαμορφωθεί στα 57,7 εκ. βαρέλια. Εφόσον επαληθευτεί η πρόβλεψη θα πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου εκτός του καρτέλ του ΟΠΕΚ στη διάρκεια των τελευταίων 20 και πλέον ετών. Μπορεί η ζήτηση για πετρέλαιο να είναι το 2015 η ισχυρότερη των τελευταίων πέντε ετών, ωστόσο η υπερπαραγωγή και η ύπαρξη πολύ υψηλών αποθεμάτων πετρελαίου στις ανεπτυγμένες χώρες σημαίνει ότι αυτά δεν θα αρχίσουν να μειώνονται παρά μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ωστόσο μέχρι τότε θα έχουν μπει ξανά στην αγορά οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου μετά την άρση των Δυτικών κυρώσεων με αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμη περισσότερη η παραγωγή, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Αποδίδει το στοίχημα της Σαουδικής Αραβίας

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας το 2014 να μην προσπαθήσει να κρατήσει ψηλά τις τιμές του πετρελαίου περιορίζοντας την παραγωγή οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών από τον Ιούνιο του 2014 και μετά. Η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας να υπερασπιστεί τα μερίδια αγοράς του ΟΠΕΚ πιέζοντας τους ανταγωνιστές μέσω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου “φαίνεται πως έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα”, εκτιμάει η ΙΕΑ. Η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας είχε στόχο να “πετάξει” εκτός αγοράς παραγωγούς με σχετικά υψηλό κόστος παραγωγής οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν για μεγάλο διάστημα σε περιβάλλον χαμηλών τιμών. Αντιθέτως η Σαουδική Αραβία και πολλά ακόμη μέλη του ΟΠΕΚ διαθέτουν άφθονα συναλλαγματικά αποθέματα με τα οποία μπορούν να καλύψουν την απώλεια εσόδων το διάστημα που έχουν υποχωρήσει οι τιμές.

Τα θύματα αυτής της στρατηγικής θα είναι παραγωγοί “από το Τέξας μέχρι τη Ρωσία και τη Βόρειο Θάλασσα”, σύμφωνα με την έκθεση της ΙΕΑ. Η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου θα περιοριστεί κατά σχεδόν 400 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2016 δεδομένου ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια για το 2016 προβλέπουν τιμή χαμηλότερη από αυτήν που χρειάζονται οι περισσότεροι παραγωγοί για να καλύψουν το κόστος τους, προβλέπει η ΙΕΑ. Η μείωση της παραγωγής από μη μέλη του ΟΠΕΚ θα είναι η μεγαλύτερη από το 1992 οπότε και η παραγωγή είχε μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα εξαιτίας της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης. Το κενό στην παραγωγή θα κληθούν να καλύψουν… τα μέλη του ΟΠΕΚ που θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 1,6 εκ. βαρέλια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

msn.com

Back to top button