Διεθνή

Σφαγή στην κουρδική πόλη Cizre – 21 άμαχοι νεκροί από την επίθεση του τουρκικού Στρατού

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

 

 

 

Εικοσιένας άμαχοι σκοτώθηκαν χθες από τις σφοδρές επιθέσεις του τουρκικού Στρατού στην κουρδική πόλη Τσίζρε, ο οποίος χρησιμοποιώντας από όλμους μέχρι και άρματα μάχης κτύπησε σε κατοικημένα οικοδομικά τετράγωνα κυνηγώντας αντάρτες του ΡΚΚ.

 

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σελάμι Αλτινόκ, δήλωσε την Πέμπτη, ότι 30 με 32 Κούρδοι αυτονομιστές  και ένας  πολίτης, σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη Τσίζρε της νοτιοανατολικής Τουρκίας, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από την περασμένη Παρασκευή.

 

 

cizreclashΌμως το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έδωσε μια διαφορετική εικόνα για  τους θανάτους, λέγοντας ότι οι δεκάδες νεκροί είναι άμαχοι της πόλης Τσίζρε.

 

Συγκεκριμένα  δήλωσε ότι 21  άμαχοι της πόλης σκοτώθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

Η κουρδική  πόλη Τσίζρε, με 140.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, βάλλεται από τον τουρκικό Στρατό από το βράδυ της Τετάρτης.

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν διαταχθεί να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, καθώς έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος και απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Παντού υπάρχουν Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές σε καίρια σημεία της πόλης απ’όπου εκτελούν κυριολεκτικά εν ψυχρώ αμάχους, γυναίκες και παιδιά.

Στους δρόμους της Τσίζρε, υπάρχουν παντού οδοφράγματα και οι Κούρδοι κάτοικοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με σθένος τον βαριά εξοπλισμένο τουρκικό Στρατό.

Η τουρκική κυβέρνηση για να κάμψει την αντίσταση των πολιτών, έχει κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα, έχει απαγορεύσει στους τραυματίες (ακόμα και στα παιδιά) να μεταφέρονται στο νοσοκομείο της πόλης και τώρα απειλεί να κόψει και το νερό στα σπίτια.

Από μεγάφωνα η τουρκική Αστυνομία απειλεί τον πληθυσμό ότι θα τον αφήσει να πεθάνει από τη δίψα και την πείνα.

Το ερώτημα που ανακύπτει, κατά συνέπεια, είναι αν η Τουρκία μπορεί να νικήσει στον νέο πόλεμο, όπως έγινε το 1999.

Καταρχήν, στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 επίκεντρο της κουρδικής δράσης ήταν οι αγροτικές περιοχές και τα βουνά. Το ΡΚΚ είχε ως στόχο να προσεταιρισθεί τους Κούρδους αγρότες. Σήμερα όμως το κουρδικό κίνημα έχει μεταβάλει σε κέντρο βάρους του τις πόλεις των νοτιοδυτικών, κατά πλειοψηφία κουρδικών, επαρχιών της Τουρκίας.

 

Στις πόλεις αυτές τα κουρδικά κόμματα έλαβαν και τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων τους.

 

 

Η διαφοροποίηση αυτή καθιστά μη ρεαλιστική κάθε ιδέα επανάληψης των τακτικών που χρησιμοποιήθηκαν τη δεκαετία του ’90, καθώς δεν είναι δυνατό να εκκενωθούν ολόκληρες πόλεις για να σταματήσει η ενίσχυση του ΡΚΚ. υτό που έγινε σήμερα μόνο το μίσος μπορεί να αυξήσει.

Η σχέση Τουρκίας και Ιράν έχει πλέον διαρραγεί και το Ιράν κάλεσε σήμερα την Άγκυρα να φροντίσει να διαπραγματευθεί με το ΡΚΚ για να σταμτήσει η αιματοχυσία.

Η δήλωση της εκπρόσωπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Marziye Afkam έλεγε να καθίσει αμέσως η Άγκυρα στο ίδιο τραπέζι με το ΡΚΚ για να συνομιλήσει και να προχωρήσει στην σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Όπως ήταν επόμενο αυτή η δήλωση εξόργισε την Άγκυρα και μέσω δημοσιευμάτων των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων κατήγγειλε την Τεχεράνη ότι έχει ξεπεράσει τα όρια και ότι αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο.

Ιδιαίτερη οργή προκαλεί στους Τούρκους η επίκριση του Ιράν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν τα οπλικά τους συστήματα κατά αμάχων, με αποτέλεσμα πολλά άοπλα θύματα.

Το αποκορύφωμα όμως ήταν η ανοιχτή καταγγελία της Τεχεράνης ότι η Τουρκία με το πρόσχημα της επιχείρησης κατά των Τζιχαντιστών, επιτίθεται κατά των Κούρδων του βορείου Ιράκ προκαλώντας άλλη μια εστία αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Τουλάχιστον το Ιράν δεν διστάζει να πει την αλήθεια, αντίθετα με την Δύση η οποία επιλεκτικά διαλέγει ποιος είναι ο “εχθρός” της και ποιος είναι στο απυρόβλητο.

 

 

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Back to top button