Ελλάδα

Τσίπρας: Με έριξαν πριν ολοκληρώσω τη μάχη κατά της διαπλοκής

Σαφείς αιχμές κατά Λαφαζάνη και ειρωνικά σχόλια εναντίον Μεϊμαράκη

 

 

 

Τους στόχους της επόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε ο Αλ. Τσίπρας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη  Τύπου στην 80η ΔΕΘ. 

 

 

15708706Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως σκοπός της επόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι «να εφαρμόσουμε τη συμφωνία με τα απαραίτητα αντισταθμιστικά, για να φύγουμε το συντομότερο δυνατόν από την μέγγενη της επιτροπείας».

Παράλληλα, επανέλαβε το διακύβευμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου: ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ που κουβαλάει τις αμαρτίες των προηγούμενων 40 ετών.

Ερωτηθείς για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε πως μπορεί να συνεργαστεί με ένα κόμμα τόσο διαφορετικό όσο οι ΑΝΕΛ, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα γινόταν πρωθυπουργός σε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Χαρακτήρισε μάλιστα τεχνητό το δίλημμα που παρουσιάζεται ότι πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε ένα modus vivendi μεταξύ δύο δυνάμεων «που είναι η μέρα με τη νύχτα». «Δεν πρόκειται να γίνουμε κομμάτι του παλιού», επεσήμανε.

 

 

 

 

Βολές κατά Μεϊμαράκη

 

 

«Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν πρέπει να ζητήσει από εμένα συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς που μου απέδωσε. Πρέπει, όμως, να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για όσα έγιναν τα τελευταία σαράντα χρόνια», είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου, χωρίς να έχει διάθεση για… άφεση αμαρτιών στον πρόεδρο της ΝΔ.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι ο ελληνικός λαός θα κρίνει με βάση το απόλυτο κριτήριο που έχει. Θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμο ή με συνεργασίες (που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε), ή τη ΝΔ που φέρνει μαζί τις όλες τις αμαρτίες. «Εμείς ζητούμε ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε το έργο της αριστερής κυβέρνησης που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη».

 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνικό δίλημμα στον ελληνικό λαό.«Με απλά μαθηματικά βλέπει κανείς ότι το πρώτο κόμμα θα μπορεί να δημιουργήσει κυβέρνηση. Το τεχνητό δίλημμα δημιουργείται γιατί η ΝΔ και ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν προγραμματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Θέλουν να δημιουργήσουν την ψευδή αίσθηση ότι «είναι όλοι ίδιοι». Εγώ υπηρετώ ένα συλλογικό σχέδιο. Κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλαιού. Δεν θα τους κάνει τη χάρη ο λαός», είπε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε να ρωτηθούν και τα μικρότερα κόμματα για τις συνεργασίες.

 

 

 

«Θα τηρήσουμε τη συμφωνία για να βγούμε από την κρίση»

 

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε συη βούληση και την αποφασιστικότητα για τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.

«Θα τηρήσουμε τη συμφωνία αλλά θα δώσουμε τη μάχη να πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στα θέματα που εμείς αφήσαμε ανοικτά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στο θέμα του χρέους αλλά και στα «κόκκινα δάνεια» για τα οποία είπε ότι δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

«Γρήγορη τήρηση της συμφωνίας για έξοδο από τα Μνημόνια, είναι ο στόχος. Πρέπει να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας». Ο κ. Τσίπρας μίλησε για επιστροφή στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2016 και την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις. «Όποιος βλέπει άλλο δρόμο να μας το πει. Ο δρόμος της δραχμής δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση».

 

 

Το νομοσχέδιο για τα τηλεοπτικά κανάλια

 

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι στη Βουλή και σε διαβούλευση.

«Η κυβέρνηση κατάφερε να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής και να βάλει τάξη. Δεν ολοκληρώθηκε το έργο γιατί κάποιοι αριστεροί βουλευτές έσπευσαν να ρίξουν την κυβέρνηση. Αμέσως μετά τις εκλογές το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους», είπε και τόνισε ότι αυτά τα θέματα δεν τόλμησε κανείς να τα ακουμπήσει.

 

Καρφιά κατά Λαφαζάνη

 

Αναφορικά με τα ταξίδια στη Ρωσία και τις προσδοκίες για οικονομική βοήθεια, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως επισκέφτηκε τη Μόσχα δύο φορές για να επανεκκινήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις, ενώ άφησε αιχμές κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη λέγοντας πως «όποιος πιστεύει πως η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, τότε ας λύσουν αυτά τα προβλήματα».

 

 

Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έβαλε μπροστά ένα σχέδιο επανεκκίνησης των σχέσεων με τη Ρωσία.«Πρέπει να έχουμε σχέσεις με τους παραδοσιακούς μας εταίρους. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Γερμανία μπορεί να έχει απευθείας σχέσεις και να συζητά για αγωγό και να μην έχει η Ελλάδα. Η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, διατηρεί ανεξάντλητες τις γεωπολιτικές της δυνατότητες. Αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στη διαπραγμάτευση. Εγώ δεν πήγα ποτέ στη Ρωσία για να ζητήσω λεφτά. Εμπορική συνεργασία επιθυμώ και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε ο αγωγός ενέργειας, αν περάσει από την Τουρκία, να περάσει από την Ελλάδα και να έρθουν περισσότεροι τουρίστες. Αν κάποιοι έχουν αυταπάτες στο μυαλό τους και βλέπουν τη Ρωσία ως την πρώην Σοβιετική Ένωση, είναι πρόβλημά τους», ήταν η βολή προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

 

 

Θα ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας

 

«Πλεονέκτημα» χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας τη χαμηλή συσπείρωση που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζουμε χαμηλή συσπείρωση ίσως αποδειχτεί πλεονέκτημα, γιατί υπάρχει «δεξαμενή» από την οποία μπορεί να αντλήσει δυνάμεις», εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Ποια είναι η επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ; Δεν λέει ελάτε να συγκρίνετε τα προγράμματά μας. Λέει απλά να συγκρίνουμε τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στους έξι μήνες. Πού είναι το πρόγραμμά τους», αναρωτήθηκε.

 

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι διαψεύστηκε στο ότι πίστευε ότι θα υπάρξει μια δημοκρατική μεταστροφή στην Ευρώπη.«Δεν κοροϊδέψαμε όμως τον κόσμο. Διαπραγματευτήκαμε μέχρι τέλους και πήραμε μέτρα που υλοποιούν μέρος του προγράμματος που είχαμε εξαγγείλει».

 

 

 

 

 

newsbomb

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button