Κύπρος

Υπό 8ήμερη κράτηση οι ύποπτοι διακινητές προσφύγων

Υπό 8ήμερη κράτηση τέθηκαν οι ύποπτοι διακινητές μεταναστών απο τη Συρία οι οποίοι διεσώθηκαν απο της κυπριακές αρχές τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στο δικαστήριο ακούστηκαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το σχέδιο που στήθηκε για να βρούν οι πρόσφυγες μια καλύτερη ζωή.

Σημειώνεται ότι ο ένας εκ των τριών υπόπτων κατέρρευσε το πρωί μόλις μεταφέρθηκε στο Δικαστήριο και είχε μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακα. Ο 47χρονος, με την είσοδό του στο δικαστήριο, λιποθύμησε. Αστυνομικοί έριξαν στο πρόσωπό του νερό για να τον συνεφέρουν, ωστόσο επειδή ο 47χρονος δεν ανάκτησε τις αισθήσεις του, κλήθηκε ασθενοφόρο από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου μεταφέρθηκε για να εξεταστεί από ιατρούς.  Υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες κατέδειξαν ότι δεν έχει κάτι σοβαρό και  επέστρεψε πίσω στο Δικαστήριο όπου συνεχίστηκε η διαδικασία.

paketa-anthropias-stous-syrous-prosfyges-thΣυγκεκριμένα, οι τρεις άνδρες φέρεται να εμπλέκονται στη διακίνηση των 115 προσφύγων που εντοπίστηκαν χθες τα ξημερώματα σε σκάφος το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ βρισκόταν 40 ναυτικά μίλια νότια της Λάρνακας.

Οι 115 επιβαίνοντες στο σκάφος, μεταξύ αυτών και 35 παιδιά, διασώθηκαν από δύο σκάφη της Εθνικής Φρουράς και ένα της Λιμενικής Αστυνομίας και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λάρνακας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι ύποπτοι συνελήφθηκαν χθες με δικαστικά εντάλματα και εναντίον τους διερευνώνται ποινικά αδικήματα όπως η συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταναστών και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” ο Εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, επεσήμανε ότι η αστυνομία συνεργάζεται με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ερευνώνται συγκεκριμένα αδικήματα ενώ θα ληφθούν καταθέσεις. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες οι πρόσφυγες έχουν πληρώσει πάνω απο τρείς χιλιάδες για να φθάσουν στον προορισμό τους που δεν ήταν ουσιαστικά η Κύπρος.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Πολιτικής Άμυνας Λουκάς Χατζήμιχαήλ, μιλώντας στο “Πρωτοσέλιδο” επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες είναι αρκετά συνεργασιμοι με τις αρχές ενώ έχουν καλυφθεί οι ανάγκες βασικών ειδών επιβίωσης.

Σημειώνεται ότι 87 άτομα μεταφέρθηκαν στην Κοκκινοτριμιθιά και 20, που υπέβαλαν αίτηση για πολιτικό άσυλο, στην Κοφίνου.

Η πλειοψηφία των προσφύγων επιθυμεί να μεταβεί σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Χάσικος: Η Κύπρος θα βοηθήσει αλλά δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων

Η Κύπρος θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος. Αν η χώρα, στην οποία απευθυνθούν οι πρόσφυγες απορρίψει το αίτημά τους, τότε, σύμφωνα με τους κανονισμούς, διευκρίνισε, θα επιστρέψουν στην Κύπρο.

Η Κύπρος, είπε, λόγω του μεγέθους της, της κατοχής και των οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει, δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ποσόστωση, ανέφερε, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η Κύπρος μπορεί να δεχθεί μόνο μέχρι 300 πρόσφυγες.

Παράλληλα, είπε, θα επιδιώξει, στο βαθμό, που αυτό είναι εφικτό, αυτοί να είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι για να μπορούν να ενσωματωθούν πιο εύκολα στην κυπριακή κοινωνία.

 

 

 

 

 

sigmalive.com

Back to top button