breaking newsΔιεθνή

ΗΠΑ: Άσκησαν Βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητά παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα

Βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε το Ισραήλ (χωρίς να κατονομάζει τη χώρα) να ανακαλέσει τη διαταγή του προς τους πολίτες και το προσωπικό του ΟΗΕ στη Γάζα να μετακινηθούν στα νότια, ενώ καταδίκαζε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».

Καταδίκαζε επίσης κάθε μορφή βίας και εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Πώς ψήφισαν τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

  • Υπέρ του ψηφίσματος: Γαλλία, Κίνα, Αλβανία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  • Κατά του ψηφίσματος: Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Αποχή: Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία.

Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων, αλλά δεν θα εμποδίσει τη βοήθεια που έρχεται από την Αίγυπτο.

«Το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει τις ανθρωπιστικές προμήθειες από την Αίγυπτο και συγκεκριμένα μόνο εφόσον είναι τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τον άμαχο πληθυσμό στη νότια Λωρίδα της Γάζας».

«Δεν θα επιτραπεί καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του προς τη Λωρίδα της Γάζας όσο δεν επιστρέφουν οι όμηροι μας», πρόσθεσε.

on PrimeNews.

Back to top button