breaking newsΔιεθνή

Ένα κουτί γεμάτο μυστικά στο Τουρκικό ΥΠΕΞ…

Η περίοδος ομαλότητας των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει ημερομηνία λήξεως η οποία εξαρτάται από την σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας. Κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται και πολύ μακρινό, αν υπολογιστεί η ανυπομονησία του εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί να «βοηθήσει» την Τουρκία, με το αζημίωτο φυσικά, αγοράζοντας όσους «θησαυρούς» έχουν απομείνει ακόμα από τις μεγάλες, υπό κρατικό έλεγχο, τουρκικές επιχειρήσεις (π.χ.Turkish Airlines) σε τιμές ευκαιρίας.

Του Λεωνίδα Κουμάκη*

Αφού χειραγώγησε με μεγάλη θρασύτητα μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση (την όγδοη κατά σειρά από το έτος 2014), αφού αυτοανακηρύχτηκε «νικητής» για πολλοστή φορά με νοθευμένες εκλογές, ο (κατά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου) «Απατεώνας Δικτάτορας» της γειτονικής Τουρκίας, επιχειρεί να ανακατέψει την τράπουλα με τα ίδια ακριβώς «υλικά». Ανακυκλώνει διάφορους ισλαμιστές και μπόλικους καιροσκόπους σε διαφορετικές θέσεις εξουσίας, προσθέτει ένα ακόμα «συγγενικό» πρόσωπο μέσα στην τουρκική κυβέρνηση (Alparslan Bayraktar), μεταθέτει τον Hakan Fidan (τον άνθρωπο που σύμφωνα με τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κρατάει το κουτί με τα μυστικά») από το αρχηγείο της σκοτεινής ΜΙΤ στο Υπουργείο Εξωτερικών, διορίζει σαν ΥΠΕΘΑ ένα άλλο «πρωταγωνιστή» του αυτό-πραξικοπήματος του 2016 – τον  Yaşar Güler, στέλνει τον «εξ απορρήτων» σύμβουλο του Ibrahim Kalin στα υπόγεια της ΜΙΤ (όλες οι βρώμικες «επιχειρήσεις» ξεκινούν από εκεί) και διορίζει τον διαβόητο Mehmet Şimşek στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Hakan Fidan, ο άνθρωπος που (κατά Ερντογάν) «κρατάει το κουτί με τα μυστικά» βρίσκεται εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια δίπλα στον Ρ. Τ. Ερντογάν και αποτελεί την αφανή αλλά πραγματική του δύναμη. Τον Φεβρουάριο του 2010 διορίστηκε στην ΜΙΤ προκειμένου να αφοσιωθεί στην εκτέλεση των πιο σκοτεινών αποστολών (επιχείρηση «Mavi Marmara» μόλις 3 μήνες μετά την ανάληψη των «καθηκόντων» του, επιθέσεις σε τρίτες χώρες, «επιχειρήσεις» εναντίον αντιφρονούντων εκτός Τουρκίας, κυνήγι «Γκιουλεντιστών» -ιδίως μετά το αυτό-πραξικόπημα του 2016- μέσα στην Τουρκία, ειδικές «δράσεις» που εξασφάλιζαν νοθευμένες «νίκες» Ερντογάν σε εκλογικές αναμετρήσεις κ.ο.κ.ε.).

Γεννημένος στην Άγκυρα το 1968, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο University of Maryland(ΗΠΑ), κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Bilkent (Άγκυρα) και διετέλεσε επικεφαλής του δημόσιου οργανισμού ΤΙΚΑ, ο οποίος προσφέρει αναπτυξιακή βοήθεια σε χώρες με τουρανικό πληθυσμό στην Κεντρική Ασία, στην Αφρική και αλλού στο μουσουλμανικό κόσμο, όπου η Τουρκία προσπαθεί να γίνει περιφερειακή δύναμη.

Μέσα στα 13 χρόνια παρουσίας του στην ΜΙΤ τετραπλασίασε τον όγκο της, αύξησε την χρηματοδότηση των «δραστηριοτήτων» της σε ύψος ανάλογο με την χρηματοδότηση τεσσάρων τουρκικών υπουργείων μαζί και εξασφάλισε «ειδική ασυλία» και «διεύρυνση εξουσιών», μέσω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των ισλαμιστών και των φασιστών στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Βρισκόταν πάντα δίπλα στον Ερντογάν σε όλα τα σοβαρά ταξίδια του στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε αυτά που έγιναν σε Μόσχα και Ουάσινγκτον – στα περισσότερα μαζί με τον Ibrahim Kalin, το έτερο πανίσχυρο πρόσωπο του παρασκηνίου.

Όσον αφορά τον διαβόητο Mehmet Şimşek που διορίστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον αυτοεξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκουρτ στο Nordic Monitor, είναι παλιός γνώριμος του παλατιού. Στο παρελθόν, με την ίδια ιδιότητα του Υπουργού Οικονομικών (μεταξύ πολλών άλλων) βοήθησε τον Bilal, γιό του Ρ.Τ. Ερντογάν, να λεηλατήσει πολύτιμες κρατικές περιουσίες, χρηματοδότησε με ένα τεράστιο προϋπολογισμό την ΜΙΤ  ώστε να μπορεί να διεξάγει βρώμικες επιχειρήσεις για τους πολιτικούς στόχους του Ερντογάν και να υπονομεύει την αντιπολίτευση με συνωμοσίες και διάφορες «επιχειρήσεις», χρηματοδότησε με ένα ποταμό κρατικού χρήματος το παλάτι των 1.000 δωματίων του Ερντογάν, ανέχτηκε για καιρό την απροκάλυπτη ανάμειξη του γαμπρού του παλατιού Berat Albayrak (τότε Υπουργού Ενέργειας) στα καθήκοντα του Υπουργείου του και «πούλησε» κρατική περιουσία τρέχουσας (τότε) αξίας 606 εκατομμυρίων Τουρκικών Λιρών για  3 εκατομμύρια στο Ίδρυμα Νεολαίας και Εκπαίδευσης της Τουρκίας (TÜRGEV) της οικογένειας Ερντογάν, το οποίο ουσιαστικά διοικείται από τον Bilal Erdogan.

Επί πλέον, γνωστός φίλος των μουλάδων του Ιράν (όπως και ο Hakan Fidan), διακρίθηκε για την «περιποίηση» συγγενών του με διορισμούς σε κρατικούς οργανισμούς.

Αυτό λοιπόν το πρόσωπο διόρισε σαν Υπουργό Οικονομικών ο Ρ. Τ. Ερντογάν και δεν απορεί κανείς για την απότομη βουτιά της τουρκικής λίρας αμέσως μετά τον διορισμό του: Στις 7 Ιουνίου 2023 η τουρκική λίρα βούλιαξε απέναντι στο Δολάριο στις 23,15 Τουρκικές Λίρες (τον Γενάρη του 2021 ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 7,3 Τουρκικές λίρες) και στις 24,74 τουρκικές λίρες απέναντι στο Ευρώ(τον Γενάρη του 2021 ένα Ευρώ αντιστοιχούσε σε μόλις 9 Τουρκικές λίρες).

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητάει τον Ιούνιο του 2023 μια έκθεση που αναφέρεται στην  «ανελέητη καταστολή κάθε κριτικής φωνής, ιδιαίτερα πριν και κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών» και εκφράζει την ανάγκη να διερευνηθεί ένα «εναλλακτικό και ρεαλιστικό πλαίσιο» για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, καθώς η διαδικασία ένταξης της χώρας «έχει χάσει τον σκοπό της».

Η κοινή αποστολή παρατηρητών από το Γραφείο του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR), την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (OSCE PA) και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) στις διπλές τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τις συνθήκες των τουρκικών «εκλογών».

Ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον Ρ. Τ. Ερντογάν μετά την αυτό-ανακήρυξη του σαν «νικητή» των προεδρικών εκλογών τον κατηγόρησε ότι «Πνίγηκε μέσα στην αμαρτία και στη βρωμιά».

Ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι πολίτες αποκτούν πλέον την συνήθεια να αγοράζουν μισό κουλούρι γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν την τιμή ενός ολόκληρου.

Η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από 40% αλλά οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag) υπολογίζουν τον πληθωρισμό μεταξύ 105% και 109%.

Όλα αυτά βέβαια, δεν εμπόδισαν δεκάδες ξένους ηγέτες και εκπρόσωπους κυβερνήσεων να παραστούν στην νέα «ορκωμοσία» Ερντογάν που δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να το κουνήσει από το παλάτι των 1.000 δωματίων μέχρι να πεθάνει.

Διανύει ήδη την τρίτη προεδρική θητεία (το σύνταγμα που έφτιαξε ο ίδιος μόλις το 2017 προβλέπει δύο θητείες) και για τον λόγο αυτό ανακοίνωσε νέα τροποποίηση συντάγματος ώστε να παραμείνει στο παλάτι όσο ζει, χωρίς «μουρμούρες» για την καταπάτηση του τουρκικού συντάγματος. Δεν έχει αμφιβολία πως και το νέο σύνταγμα που θα φτιάξει, θα «εγκριθεί» με δημοψήφισμα σύμφωνα με την «δοκιμασμένη» νοθεία που χρησιμοποιείται στις 192.000 εκλογικές κάλπες, κατά την διαδικασία της «καταμέτρησης».

Η τουρκική αντιπολίτευση, παρά τις αφόρητες συνθήκες επιθέσεων, εμπρησμών, λιθοβολισμών, διώξεων κ.α., σύμφωνα με τις πιο έγκυρες δημοσκοπήσεις μέσα και έξω από την Τουρκία, κατάφερε να κερδίσει τόσο τις βουλευτικές όσο και τις προεδρικές εκλογές, αλλά απέτυχε να το αποδείξει εξασφαλίζοντας αντιπροσώπους σε κάθε μια από τις 192.000 εκλογικές κάλπες που στήθηκαν στην τουρκική επικράτεια. Η αποτυχία της τουρκικής αντιπολίτευσης να κλείσει ερμητικά την ανεξέλεγκτη νοθεία οδήγησε στην νέα πενταετία Ερντογάν και στην ουσιαστική διάλυση της.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α : Η αναδιανομή εξουσίας στο πανίσχυρο δίδυμο του σκοτεινού παρασκηνίου (Hakan Fidan – Ibrahim Kalin), η αποδυνάμωση του επικίνδυνου «συνέταιρου» Devlet Bahçeli  (πριμοδοτήθηκε με ανύπαρκτους ψήφους για να «ξεπεράσει» ακόμα και την Μεράλ Ακσενέρ, αλλά δέθηκε «χειροπόδαρα» ως υπεύθυνος του εγκλήματος του γκρίζου λύκου Sinan Ateş) καθώς και ο παροπλισμός πιθανών «μνηστήρων» διαδοχής (Χ. Ακάρ, Σ. Σοιλού κ.α.) οδηγούν σε ένα νέο σύστημα «τριανδρίας» (Recep Tayyip Erdoğan – Hakan Fidan – Ibrahim Kalin) που δεν προμηνύει τίποτα καλό για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Και οι τρεις, διάσημοι για τις νέο-οθωμανικές τους φαντασιώσεις, αποτελούν ένα σοβαρό κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μια πιθανή «οπισθοχώρηση» λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που αναμένεται στην Τουρκία, το «φιλειρηνικό προσωπείο» και οι ψεύτικες διακηρύξεις υπέρ της ειρήνης, δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανένα από τους πάντα πρόθυμους και καλόπιστους Έλληνες – πολιτικούς και πολίτες. Η «τριανδρία» δεν έχει την παραμικρή πρόθεσηνα μετακινηθεί από την εξουσία και από τους στόχους που έχει θέσει. Ήδη μια μικρή γεύση των προθέσεων της τριανδρίας παίρνουμε στον Έβρο και στο Αιγαίο, μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου για τον σχηματισμό νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, η περίοδος ομαλότητας των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει ημερομηνία λήξεως η οποία εξαρτάται από την σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας. Κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται και πολύ μακρινό, αν υπολογιστεί η ανυπομονησία του εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί  να «βοηθήσει» την Τουρκία, με το αζημίωτο φυσικά, αγοράζοντας όσους «θησαυρούς» έχουν απομείνει ακόμα από τις μεγάλες, υπό κρατικό έλεγχο, τουρκικές επιχειρήσεις (π.χ.Turkish Airlines) σε τιμές ευκαιρίας. Η «ανυπομονησία» του εμίρη προκύπτει από το γεγονός ότι έσπευσε πρώτος από όλους τους ξένες ηγέτες να συγχαρεί τον Ρ. Τ. Ερντογάν πριν από τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, θεωρώντας προφανώς βέβαιη την «επανεκλογή» του…

* Λεωνίδας Κουμάκης: Νομικός, Συγγραφέας, Αρθρογράφος-Αναλυτής, μέλος του International Hellenic Association. Το αυτοβιογραφικό, διαχρονικό βιβλίο του «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία», το οποίο αναφέρεται στην μεθοδική εξολόθρευση του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης από το τουρκικό κράτος, υπάρχει εντελώς δωρεάν στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΙΗΑ, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα.

Prime News.

Back to top button