Διεθνή

Η Αγία Ξένη εκ Ρώμης η Διακόνισσα η εκπολιτίστρια των πληθυσμών στη νυν Τουρκία! Έδρασε και οσιακά ετελειώθη στη Μύλασα της Μ Ασίας στη σημερινή Τουρκία.

Η Αγία Ξένη εκ Ρώμης η Διακόνισσα η εκπολιτίστρια των πληθυσμών στη νυν Τουρκία! Έδρασε και οσιακά ετελειώθη στη Μύλασα της Μ Ασίας στη σημερινή Τουρκία.

Η διαδρομή που ακολούθησε η Οσία Ξένη της Ρώμης είναι η διαδρομή που διάνυσε η αυτοκρατορία. Μετατόπιση από Δύση σε Ανατολή.

Από τη Ρώμη βρέθηκε στην Ιωνία στη Μικρά Ασία.

Η Αγία Ξένη της Ρώμης, κατά κόσμο Ευσεβία, ήταν η μοναχοκόρη ενός επιφανούς Ρωμαίου Συγκλητικού. Από τη νεότητά της αγαπούσε τον Θεό και ήθελε να αποφύγει έναν γάμο που της είχαν κανονίσει. Έφυγε κρυφά από το σπίτι των γονιών της με δύο υπηρέτες και σαλπάρισε μ’ ένα πλοίο με προορισμό τους Αγίους Τόπους. Η πρώτη επίσκεψη της Ευσεβίας ήταν αυτή στον τάφο του Ιησού Χριστού όπου προσευχήθηκε για να λάβει θεϊκή καθοδήγηση. Μετά από πολλές τέτοιες προσευχητικές επισκέψεις, άφησε τους Αγίους Τόπους για να πάει στο νησί της Κω στο Αιγαίο όπου γνώρισε έναν πολύ σεβάσμιο μοναχό
ονόματι Παύλο, ηγούμενο μονής στη Μικρά Ασία ο οποίος προείδε με τη διορατικότητα που τον χαρακτήριζε τη χάρη να ενοικεί στην προσηνή Ευσεβία που την μετονόμασε σε «Ξένη» αφού έγινε πραγματική αναχωρήτρια. Σύμφωνα με άλλη πηγή ο Παύλος τη συνάντησε μετά από θείο φωτισμό στην Αλεξάνδρεια πριν έρθει στην Κω. Από Πρόνοια Θεού συνάντησε τον ηγούμενο της μονής του αγίου Αποστόλου Ανδρέα της Μύλασας,  πόλη της Καρίας (Μικρά Ασία) στη σημερινή Τουρκία που οδήγησε αυτήν και τις 2 θεραπαινίδες της στη Μύλασα. Τους πρόσφερε κάποια καταλύματα κοντά στη μονή όπου επιδόθηκαν σε ασκητικούς αγώνες.

Στη Μύλασα , αγόρασε γη, έχτισε μια εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Στέφανο και ίδρυσε ένα γυναικείο μοναστήρι. Αμέσως μετά, ο επίσκοπος Μύλασας Παύλος έκανε την Ξένη διακόνισσα λόγω της ενάρετης ζωής της. Βοηθούσε τους πάντες – για τους άπορους, ήταν ευεργέτιδα για τους καταπονεμένους παρηγορήτρια για τους αμαρτωλούς, οδηγός μετάνοιας. Είχε μια βαθιά ταπεινοφροσύνη.

Καθοδηγήθηκε στα ασκητικά της έργα από τις συμβουλές του Παλαιστίνιου ασκητή, του Αγίου Ευθυμίου. Η μεγαλειώδης ζωή της Αγίας Ξένης έλκυσε πολλές ψυχές στον Χριστό.

Η Οσιοπαρθένος κοιμήθηκε το 450 ενώ προσευχόταν στα (Mylasa της Caria) Μύλασα σημερινή Milas, πόλη της Καρίας (Μικρά Ασία) στη σημερινή ΝΔ Τουρκία. H πόλη αυτή ιδρύθηκε από Κρήτες και το 3ο π. Χ πέρασε στους Σελευκίδες. Άρχισε ν΄ατονεί η αίγλη της όταν η πρωτεύουσα της περιφέρειας Καρία μεταφέρθηκε στην Αλικαρνασσό.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας της υπήρξε θεοσημεία. Ένα φωτεινό στεφάνι από αστέρια που περιβάλλαν έναν λαμπερό σταυρό εμφανίστηκε πάνω από το μοναστήρι στους ουρανούς. Το σημάδι αυτό συνόδευε το σώμα της αγίας όταν μεταφέρθηκε στην πόλη και παρέμεινε εκεί μέχρι την ταφή της. Πολλοί από τους ασθενείς έλαβαν θεραπεία αφού άγγιξαν τα λείψανα της Αγίας Ξένιας.

Κάποια στιγμή τα λείψανά της μεταφέρθηκαν στη Σηλυβρία Θράκης όπου εναποτέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό. Κατά την Μικρασιατική Καταστροφή οι Έλληνες εγκαταλείποντας την Σηλυβρία πήραν μαζί τους και εκκλησιαστικά κειμήλια μεταξύ αυτών και τα λείψανά της Οσίας και εναπόθεσαν το ιερό της κρανίο στον Μητροπολιτικό ναό Τιμίου Προδρόμου της Καβάλας. Η Τίμια Κάρα της είναι στην Καβάλα.

Η τιμητική προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων που αποδίδει η Ορθόδοξη Εκκλησία παρέχει προστασία στα εγκλήματα κατά της ζωής!

Στην Τουρκία εκτός των Κρυποχριστιανών υπάρχουν και οι Κρυπτοελληνιστές. Μορφωμένοι κάτοικοι της σημερινής Τουρκίας Ελληνιστές λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού στη διαχρονικότητα του αρχαίος ελληνικός, ελληνιστικός, Ορθόδοξος. Είναι άνθρωποι που μιλούν κι αγαπούν την ελληνική γλώσσα και τις αξίες που σηματοδοτεί. Δεν μπορεί να γινόταν αλλιώς αφού η σημερινή Τουρκία γη της Ιωνίας είναι διάσπαρτη και διάστικτη από αρχαιοελληνικούς θησαυρούς που παρέχουν πολιτισμική ταυτότητα στους καλλιεργημένους κατοίκους της σημερινής Τουρκίας. Υπάρχουν 2 Τουρκίες…

Η Αγία Ξένη εκ Ρώμης η Διακόνισσα ασκεί και σήμερα το παρηγορητικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο αλλά με τον τρόπο της και το μορφωτικό εκπαιδευτικό εκπολιτιστικό. Είναι με τη ζωντανή χάρη και παρουσία της και την επίδραση που ασκεί μια νυν εκπολιτίστρια των προοδευτικών πληθυσμών στη σημερινή Τουρκία.

Η Αγία Ξένη εκ Ρώμης η Διακόνισσα η εκπολιτίστρια των πληθυσμών στη νυν Τουρκία! Έδρασε και οσιακά ετελειώθη στη Μύλασα της Μ Ασίας στη σημερινή Τουρκία.

Αφροδίτη στην περιοχή αρχαίοι Αιζανοί στη σημερινή Τουρκία!

dimpenews.com

Back to top button