Ελλάδα

Έρχονται νέα μέτρα 7 δισ. με την οικονομία να βουλιάζει

ΤΗΣ ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΒΑΣΙΛΑ

 

 

 

Νέα μέτρα λιτότητας περί τα 7 δισ. ευρώ έφερε ο προϋπολογισμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και την ώρα που η οικονομία βουλιάζει σε ύφεση 2,3% με τις προβλέψεις του ΔΝΤ να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες για την εξέλιξη της ανεργίας, η οποία εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στο 26,8% για φέτος και στο 27,1% το 2016.

Ακόμη η ετήσια έκθεσή του World Economic Outlook ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκτιμώντας ότι το 2015 το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει κατά 2,3%, ενώ το 2016 η ύφεση θα περιοριστεί στο 1,3%.

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των φόρων το 2016 θα είναι 2,5 δισ. ευρώ και πάνω από 4 δισ. ευρώ τη διετία 2015 – 2016, μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2016 κατά 2,4% και της δημόσιας κατά 2,1% .

litotitaΚαι σαν μην φθάνουν όλα αυτά, ο Ντάισεμπλουμ μας στέλνει τελεσίγραφο λέγοντας μας ορθά κοφτά ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλά και ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος αφού μέσα σε 10 μέρες πρέπει να εφαρμοστούν 49 προαπαιτούμενα.

Ο ίδιος δε συνέδεσε το θέμα της προσεχούς αξιολόγησης με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το Reuters, περί τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Εάν η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε η Αθήνα θα λάβει 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Έτσι λοιπόν το υπουργείο Oικονομικών θα πρέπει να τρέξει ως τις 15 Οκτωβρίου να εφαρμόσει το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ τα 3 δισ. ευρώ που απομένουν.

Η επόμενη δέσμη των προαπαιτουμένων για το 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξεταστεί αργότερα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Ντάισεμπλουμ, ο οποίος ανακοίνωσε και νέο Eurogroup στις 23 Νοεμβρίου για να συζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημείωσε ότι «κλειδί» είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Δηλαδή να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της συζήτησης για το συνταξιοδοτικό και μετά τα επόμενα βήματα, που περιλαμβάνουν και το ζήτημα του χρέους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

topontiki.gr

Back to top button