Κύπρος

Αποκαλύπτεται το πόκερ της Μέρκελ με τον Ερντογάν: Παίζει στα ζάρια Αιγαίο-Κύπρο

Εκτός του Αιγαίου, όπου η Καγκελάριος Μέρκελ επιχείρησε να θέτει σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, σήμερα προσπάθησε να εντάξει στο παζάρι της με τον Ταγίπ Ερντογάν και την Κύπρο. Η κ. Μέρκελ φαίνεται ότι υποσχέθηκε στον ισλαμιστή ηγέτη το άνοιγμα κεφαλαίων για να διευκολυνθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

 

 

 

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, για τις εργασίες σχετικά με τα κεφάλαια 15,17,23, 24 αλλά και το 31 συζήτησαν με την Γερμανίδα Καγκελάριο, δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη η οποία κράτησε μία ώρα.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία στηρίζει ότι πρέπει να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για το θέμα των προσφύγων.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις εργασίες που γίνονται για τα κεφαλαία στις διαρπαγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

“Γι αυτό το ζήτημα ζήτησα ιδιαίτερα την στήριξη της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ανέφερε ότι με την Γερμανίδα Καγκελάριο συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

 

 

 

Συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα θέσουν οι δύο χώρες μεταξύ τους. Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει στην Αττάλεια κατά την σύνοδο G20.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε, ωστόσο, ότι ένα από τα σημαντικά θέμα που συζήτησαν είναι αυτό των μεταναστών. Συζήτησαν τον διαμοιρασμό του οικονομικού βάρους και λέχθηκε στην Τουρκία ότι θα λάβει βοήθεια.

 

“Στη Συρία χρειάζεται μια πολιτική λύση. Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα και αργότερα”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν ενώ πρόσθεσε ότι τόνισαν ότι πρέπει να κινηθούν από κοινού ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

 

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι θα ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. “Η Τουρκία δεχόμενη τους πρόσφυγες φορτώθηκε ένα μεγάλο βάρος. Βλέπουμε ότι μέσω Τουρκίας φεύγουν για την Ευρώπη. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Τουρκία. Θα στηρίξουμε ως Γερμανία ώστε να υπάρξει επιτάχυνση σε αυτό το θέμα καθορίζοντας χρονοδιάγραμμα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόοδος”, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

 

Φωτογραφία CNN Türk ENG via Twitter

Φωτογραφία CNN Türk ENG via Twitter

Μέρκελ: Θα προσφέρουμε κι εμείς στήριξη για την Κύπρο

 

 

“Θα προσφέρουμε κι εμείς στήριξη για την Κύπρο”, δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ερωτηθείσα πως θα πείσουν την Ε/κ πλευρά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αναφέρει ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από την Κωνσταντινούπολη.

 

Η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Γερμανία στηρίζει το άνοιγμα του 17 κεφαλαίου για την Οικονομία και την Νομισματική Πολιτική στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ωστόσο σημείωσε ότι το κύριο θέμα της συζήτησής τους ήταν η επίλυση του μεταναστευτικού λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ανεξέλεκτη κρίση. Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν είναι σωστό να πει κανείς ότι η Τουρκία και η Γερμανία κάνουν σκληρές διαπραγματεύσεις, ενώ ανέφερε ότι συμφώνησαν τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν εργασίες σχετικά με τα κεφάλαια 17, 23 και 24.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε πως θα πείσουν την Ε/κ πλευρά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. “Ασφαλώς και τα άλλα κεφάλαια είναι πολύ σημαντικά. Ασφαλώς για την ένταξη χρειάζεται και η έγκριση όλων των χωρών μελών. Ασφαλώς για την Κύπρο και εμείς θα προσφέρουμε στήριξη”, απάντησε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ασφαλώς και θα συνεχιστούν. “Το θέμα της ένταξης της Τουρκίας είναι ανοιχτού τέλους. Θέλουμε ως Γερμανία να ανοίξουμε το 17 κεφάλαιο για την Οικονομία και Νομισματική Πολιτική”, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία παλαιότερα συμμετείχε στις συναντήσεις της ΕΕ, ωστόσο πλέον στην οικογενειακή φωτογραφία δεν βρίσκεται.

“Πρέπει να σκεφτούμε πως να συμπεριλάβουμε τις υπό ένταξη χώρες ξανά στις εργασίες. Ωστόσο αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ανεξέλεγκτη κρίση, υπάρχει μεγάλο κύμα ανθρώπων”, είπε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε πως θέλει όταν φτάσει αυτή η μέρα τα εκατομμύρια πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

“Στο θέμα των κονδυλίων γνωρίζουμε την κατάσταση της Τουρκίας. Γνωρίζουμε ότι δεν δόθηκαν τα λεφτά για τα οποία δόθηκε υπόσχεση. Επειδή γίνεται λόγος για επιπρόσθετο ποσό αφήνουμε τις λεπτομέρειες για αργότερα”, ανέφερε.

Όπως είπε, στο θέμα του οικονομικού βάρους των προσφύγων, η Τουρκία ανέλαβε μια ευθύνη και αισθάνθηκε πίεση. “Γίνονται κάποιες εργασίες σε αυτό το ζήτημα”, ανέφερε.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ακόμη ότι η Γερμανία θα δώσει στήριξη στην Τουρκια και στο θέμα της βίζας. “Υπάρχουν κάποια αιτήματα στο θέμα της βίζας γι αυτό και χρειάζεται αμοιβαία εργασία”, επεσήμανε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι μεταξύ των δύο χωρών θα υπάρξει στρατηγική συνεργασία, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια εργασία στην οποίία θα συμμετάρχουν τα υπουργεία των δύο χωρών.

“Έχουμε κοινά συμφέροντα. Η Γερμανία πάνω από όλα θέλει μια Τουρκία η οποία να βρίσκεται σε σταθερότητα. Δεν θέλουμε αστάθεια. Θέλουμε μετά τις εκλογές να επανέλθει το θέμα της ειρήνευσης με τους Κούρδους. Συζητήσαμε και Αρμενικό και οι εργασίες μας θα συνεχιστούν”, είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να πει κανείς ότι η Γερμανία και η Τουρκία κάνουν σκληρές διαπραγματεύσεις. “Υπάρχει ένα πρόβλημα και προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή λύση. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια για επίλυσή του”, συμπλήρωσε.

 

 

Όπως είπε, χωρίς τη λύση του Συριακού είναι δύσκολο να λυθεί το θέμα των προσφύγων και πρόσθεσε ότι δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να το λύσει μόνη της μια χώρα. “Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των χωρών. Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από δύο εκαταμύρια Σύριους σήμερα και το κόστος ήταν πάνω από 7,5 δις δολάρια”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Άνγκελα Μέρκελ σε αυτό το θέμα συμπεριφέρθηκε με οξυδέρκεια και ανθωπισμό. Ανέφερε ότι στις 15 Οκτωβρίου έγινε μια κοινή εργασία μεταξύ Τουρκίας – Γερμανίας και η επόμενη θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο.

“Για την Τουρκία είναι σημαντικό το οικονομικό βάρος των προσφύγων να διαμοιραστεί δίκαια. Η Τουρκία αφέθηκε μόνη της σε αυτό το ζήτημα. Είμαστε ικανοποιημένοι από την νέα περίοδο που φτάσαμε με τις διμερείς επαφές με την κ. Μέρκελ”, ανέφερε.

 

\

Για το θέμα της βίζας ο Αχμέτ Νταβούτογλου ευχήθηκε να υπάρξει επιτέλους κατάληξη. “Ελπίζουμε τον Ιούλιο του 2016 να μπει σε εφαρμογή η συμφωνία για Σέγκεν”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός δίνοντας για πρώτη φορά ημερομηνία για την εφαρμογή της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η ευχή τους είναι να υπάρξει νέα πνοή στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

“Η προσδοκία μας είναι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ οι οποίες έχουν παγώσει να αναζωογονηθούν. Εμείς βλέπουμε ότι μπορούν να ανοίξουν τα κεφάλαια 17,23,24, 26και 31. Συμφωνήσαμε τις επόμενες μέρες να επιταχύνουμε τις εργασίες μας για τα κεφάλαια 17,23 και 24”, ανέφερε.

Σε ερώτηση γιατί η επίσκεψη Μέρκελ γίνεται μόνο δύο βδομάδες πριν τις εκλογές στην Τουρκία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι για τις διπλωματικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας δεν υπάρχει κανένας όρος σχετικά με την χρονική στιγμή.

“Η Γερμανία και η Τουρκία είναι δύο φίλες και σύμμαχες χώρες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει συνάντηση και να συζητήσουν τα θέματα”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mignatiou.com

Back to top button