ΆποψηΔιεθνή

Αφορολόγητες οι συναλλαγές με Bitcoin, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Έτσι, η αγορά και πώληση Bitcoin δε θα πρέπει να επιβαρύνεται με φόρο, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σημειώνοντας πως οι συναλλαγές μέσω Bitcoin είναι παρόμοιας φύσης με εκείνες μέσω «κλασικού συναλλάγματος, χαρτονομισμάτων και νομισμάτων που χρησιμοποιούνται ως νόμιμο χρήμα».

 

 

 

bitcoinΗ παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήρθε μετά από διαφωνία σε σουηδικό δικαστήριο, όταν ο David Hedqvist, ένας Σουηδός υπήκοος, ο οποίος ήθελε να πραγματοποιήσει συναλλαγές μέσω Bitcoin, είχε ενημερωθεί από την επιτροπή φορολογικής νομοθεσίας στη χώρα ότι δεν όφειλε να καταβάλει ΦΠΑ γι’ αυτές. Όταν η απόφαση αυτή «προσβλήθηκε» ωστόσο από τη φορολογική αρχή της Σουηδίας, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την εξέλιξη που αναφέρουμε.

 

«Η απόφαση του Δικαστηρίου θέτει ξεκάθαρα το Bitcoin και παρόμοια ψηφιακά νομίσματα εντός του πλαισίου των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών», δήλωσε η Judith Rinearson, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Bryan Cave που είχε αναλάβει την υπόθεση.

 

 

 

 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι το Bitcoin είναι ουσιαστικά ένα νόμισμα, αποτελεί μία νίκη για τους υποστηρικτές του, ειδικά αφότου στις Ηνωμένες Πολιτείες η Επιτροπή «Commodity Futures Trading» τον περασμένο μήνα είχε σημειώσει ότι πρόκειται για ένα εμπόρευμα (commodity), κάτι που σημαίνει ότι το πλαίσιο λειτουργίας του πρέπει να υπαχθεί σε αυστηρότερες ρυθμίσεις.

 

 

 

 

Οι νέες εξελίξεις αναμένεται να αυξήσουν την εμπιστοσύνη σε cryptocurrencies όπως το Bitcoin, το οποίο επιτρέπει σε δύο μέρη να συναλλάσσονται μέσω Διαδικτύου χωρίς μεσάζοντα και έχει αποκτήσει χιλιάδες υποστηρικτές που το βλέπουν ως έναν τρόπο για να απελευθερωθούν οι πληρωμές από τα μεγάλα ποσά που χρεώνονται από τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες.

Όλα αυτά, βέβαια, κι ενώ η ανώνυμη φύση του Bitcoin το έχει κάνει έως τώρα νόμισμα επιλογής περισσότερο γνωστό για παράνομες δραστηριότητες και λιγότερο για mainstream συναλλαγές, κάτι, πάντως, που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τώρα που τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να αναγκαστούν να εξερευνήσουν την τεχνολογία πίσω από αυτό, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

 

 

 

 

 

 

digitallife.gr

 

Back to top button