Ελλάδα

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη με δεμένα χέρια

Το πολυδιαφημισμένο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη ολοκληρώνεται σήμερα, οπότε κι ο πρωθυπουργός επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είναι στριμωγμένο ανάμεσα στις Συμπληγάδες των επικείμενων προγραμματικών δηλώσεων κια των ανοιχτών ζητημάτων-φωτιά του τρίτου μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να του παραδώσουν σημειώσεις με την ατζέντα του κάθε υπουργείου ξεχωριστά αλλά και τις προτάσεις για τις προγραμματικές δηλώσεις. Μάλιστα, όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος σε συσκέψεις που θα έχει ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Μέγαρο Μαξίμου. Επισημαίνεται ότι λίγες ώρες πριν την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελικοί στόχοι ανά τομέα.

tsipras2-600x276Ο Τσίπρας επιστρέφει με δεμένα χέρια από την Αμερική

Όσον αφορά, όμως, στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι επιστρέφει σχεδόν με άδειες βαλίτσες. Κι αυτό γιατί μπορεί να έπεσε στο τραπέζι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι νέο… Αυτό ακούγεται από το 2012 με την προϋπόθεση βεβαίως ότι πρώρα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση κι αυτό όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν έχει αλλάξει.

Άλλωστε, οι Αμερικανοί -και αφού είχαν προηγηθεί οι χαιρετούρες και τα χτυπήματα στην πλάτη- τράβηξαν από το μανίκι τους το χαρτί: Σκοπιανό. Είναι γνωστή η εμπλοκή στη σύνοδο κατά του εξτρεμισμού, όπου η Αμερική κάλεσε τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι ως FYROM. Αποτέλεσμα ήταν η ελληνική αποστολή να μη συμμετέχει στην εν λόγω σύνοδο… Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η κίνηση αυτή των ΗΠΑ ερμηνεύεται ως μια επίδειξη ισχύος των Αμερικανών προκειμένου να η ελληνική κυβέρνηση να κόψει τα πολλά πάρε-δώσε με τους Ρώσους.

Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά άφησε να εννοηθεί ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους περνάει από τους αγωγούς φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, ο Τζον Κέρι τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά τη στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ζητήματος με την ονομασία των Σκοπίων και του Κυπριακού.

Και όλα συμβαίνουν ενώ έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα σκάνδαλα Volkswagen και Audi, που έχουν γίνει ο εφιάλτης της Άνγκελα Μέρκελ. «Εδώ κινδυνεύει ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας», έγραφε η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel, όταν ξέσπασε η ιστορία με τη Volkswagen. «Κι όταν κινδυνεύει η αυτοκινητοβιομηχανία, κινδυνεύουν σχεδόν τα πάντα». Δεδομένης της σημασίας της βιομηχανίας αυτής για την οικονομία -μερικοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της γερμανικής παραγωγής- ο πανικός που έχει προκληθεί είναι δικαιολογημένος. Για πρώτη φορά, η Γερμανία δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα: ΕΙΝΑΙ το πρόβλημα, έγραψε ο Μάθιου Κάρνιτσνιγκ αρθρογράφος του ιστότοπου politico.

 

Η αποδόμηση της γερμανικής αυτοκρατορίας

Σύμφωνα με πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, πάντως, είναι εμφανέστατη η προσπάθεια που γίνεται για την αποδόμηση της γερμανικής αυτοκρατορίας. Ωστόσο αυτό σε συνδυασμό με την επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ στην ελληνική αποστολή αλλά και με το ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει ολοκληρωθεί δεν είναι απαραίτητο να λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδας, καθώς η εμφάνιση του κ. Τσίπρα στην Αμερική μπορεί να σηματοδότησε ότι η χώρα απέκτησε άλλον ένα φίλο, χάνει όμως τη Ρωσία και το Βερολίνο… Σημειωτέον δε ότι ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έστειλε πριν λιγες ημέρες σαφές μήνυμα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί προκειμένου η Ελλάδα να ξαναγίνει ανταγωνιστική.

 

Η δήλωση του εκπροσώπου του κ. Σόιμπλε

«Στην ουσία το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι ανταγωνιστική προκειμένου να μπορεί να συμβαδίσει με την Ευρωζώνη. Γι” αυτό η Ελλάδα έχει συμφωνήσει από κοινού με τους δανειστές της ένα τρίτο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό υπάρχει μια σειρά από πράγματα που πρέπει να γίνουν. Όλα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα.

Αυτά υπηρετούν έναν επακριβώς προσδιορισμένο στόχο και δεν είναι μόνο συμφωνημένα στο Eurogroup -η Ελλάδα είναι ρητώς μέλος αυτού του Eurogroup- αλλά υποστηρίζονται και ρητά από την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα θα τα εφαρμόσουμε. Αυτό δεν θα είναι πολύ εύκολο. Η ελληνική πλευρά πρέπει να κάνει πολλά. Αυτό είναι που έχει συμφωνηθεί και αυτό υλοποιείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιέγκερ, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε. Άρα λοιπόν η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μόνο περίπατος δεν θα είναι…

Οι γκρίνιες

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει την πρώτη μετά τις εκλογές εσωκομματική κρίση με αφορμή αυτή τη φορά την «τακτοποίηση» των εκκρεμοτήτων σχετικά με τις θέσεις των αντιπροέδρων της Βουλής και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε καζάνι που βράζει, με τις αρνήσεις, τις απουσίες και την γκρίνια κορυφαίων και μη στελεχών να ταλανίζουν την Κουμουνδούρου.

crashonline.gr

Back to top button