breaking newsΔιεθνή

Σε ΝΑΤΟ-ικό κλοιό και πάλι το Βελιγράδι. Βουλγαρία, Σκόπια, Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο σε Λαβρόφ για ν΄αποτρέψουν επίσκεψή του στη Σερβία.

Λαβρόφ: αδιανόητο, στερούν από τη Σερβία άσκηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων! Η ένωσή μας με τη Σερβία δεν θα καταστραφεί. Σχεδιάσαμε συναντήσεις με τον Βούτσιτς!!! ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗ BINTEO

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε αδιανόητη την κατάσταση με την επίσκεψη του στη Σερβία. ΝΑΤΟ και ΕΕ απαγορεύουν σε χώρες ν΄ασκήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Η παγκόσμια χούντα συνεχίζεται κι εντείνεται κι απλώνει..
Ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ χαρακτήρισε αδιανόητη την κατάσταση με την ακύρωση της επίσκεψής του στη Σερβία ενώ διαμήνυσε ” η ένωσή μας με τη Σερβία δεν θα καταστραφεί από κανένα. Σχεδιάσαμε συναντήσεις με τον Βούτσιτς”.

Σύμφωνα με το RIA Novosti ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε αδιανόητη την κατάσταση γύρω από την επίσκεψή του στη Σερβία, αφού χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αρνήθηκαν να αφήσουν το αεροπλάνο του να διέλεθει από τον εναέριο χώρο τους. Οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στέρησαν από το Βελιγράδι το δικαίωμα να ακολουθήσει μια κυρίαρχη πολιτική, ν’ ασκήσει τα κυριαρχιακά του δικαιώματα που απορέουν από την εθνική του ανεξαρτησία. Σε κλοιό ΝΑΤΟ ικό και πάλι το Βελιγράδι. Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα για «την αντίδραση στις πρωτόγνωρες αποφάσεις που ελήφθησαν από ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ», οι οποίες «εμπόδισαν την υλοποίηση της επίσκεψης».
“Φυσικά, συνέβη το αδιανόητο, και καταλαβαίνω το ενδιαφέρον που δείχνετε για την εκτίμησή μας για αυτές τις εξωφρενικές ενέργειες. Ένα κυρίαρχο κράτος έχει στερηθεί το δικαίωμα να ασκεί εξωτερική πολιτική. Οι διεθνείς δραστηριότητες της Σερβίας στη ρωσική κατεύθυνση έχουν μπλοκαριστεί”, σημείωσε ο υπουργός.

«Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προχωρούν πολύ στην προπαγάνδα τους για να εμφυσήσουν τις δυτικές αξίες» τόνισε ο Λαβρόφ. «Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα ότι το ΝΑΤΟ είναι ικανό για όλες τις πιέσεις (…) για χτυπήματα κάτω από τη μέση», κατήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ το Κρεμλίνο κατήγγειλε μια «εχθρική πράξη».

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε την Κυριακή ότι ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι αναγκασμένος να ασχοληθεί προσωπικά με την επιμελητεία της επίσκεψης του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών που έχει προγραμματιστεί για τις 6-7 Ιουνίου. Σημείωσε ότι η θέση του επίσημου Βελιγραδίου περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς αναμένεται στις 10 Ιουνίου και η στιγμή στην εξωτερική πολιτική είναι τέτοια που «κανείς δεν θέλει να μιλήσει με κανέναν, πόσο μάλλον να ακούσει. “
Η σερβική έκδοση Vecherne Novosti δημοσίευσε τη Δευτέρα φωτογραφίες από τις αποφάσεις των Υπουργείων Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σκοπίων και Μαυροβουνίου να απαγορεύσουν τα κυβερνητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία να πετούν στον εναέριο χώρο. Ο Λαβρόφ είχε προγραμματίσει για σήμερα Δευτέρα επίσκεψη στο Βελιγράδι…

”Σήμερα (…), οι χώρες που περιβάλλουν τη Σερβία, έκλεισαν τον δίαυλο επικοινωνίας, αρνούμενοι να επιτρέψουν την υπερπτήση του αεροπλάνου του Σεργκέι Λαβρόφ, που πήγαινε στη Σερβία», δήλωσε χθες το απόγευμα η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα στα ρωσικά πρακτορεία Τύπου και στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La7.

“Η ρωσική αντιπροσωπεία έπρεπε να φτάσει στο Βελιγράδι για συνομιλίες. Όμως οι χώρες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ρωσική διπλωματική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Η ρωσική διπλωματία δεν έχει μάθει ακόμη να τηλεμεταφέρεται ( να εξακτινίζεται) », είπε αυτή η πηγή.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της Άνω Βουλής του Ρωσικού Κοινοβουλίου, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, κατήγγειλε το πρωί της Δευτέρας το κλείσιμο του εναέριου χώρου για το αεροπλάνο του αρχηγού της ρωσικής διπλωματίας ως βήμα που στρέφεται «κατά της Ρωσίας ως κράτος και της Σερβίας ως κράτος».

«Ελπίζω ότι η αντίδραση θα είναι κοινή και εξαιρετικά σοβαρή, όχι μόνο με τη μορφή διπλωματικών διαμαρτυριών, αλλά και θα μεταφραστεί σε πρακτικές, συγκεκριμένες ενέργειες», έγραψε στο Telegram.

Στο στόχαστρο διεθνών κυρώσεων ο Λαβρόφ…

Ο Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται στο στόχαστρο από τις 25 Φεβρουαρίου, την επομένη της εισβολής στην Ουκρανία, των κυρώσεων της ΕΕ, όπως και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο υπουργός επρόκειτο να συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον Σέρβο πρόεδρο, τον Σέρβο ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς και τον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πορφύριο.

dimpenews.com

Back to top button