Κύπρος

Δημοσκόπηση: Αμετακίνητοι οι Ε/κ από τις κόκκινες γραμμές

578708e0b85a980090106dbfc8e16dd8a99de3760163a0cf58e13fbb7a24f5b41Υπέρ της απόσυρσης όλων των εγγυήσεων, της άμεσης αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, της απόσυρσης των εποίκων, αλλά και εναντίον στο να δοθεί λόγος στους λεγόμενους «χρήστες» των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, τάσσονται μεταξύ άλλων οι ελληνοκύπριοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Prime Consulting για λογαριασμό τoυ SigmaLive και της Κυριακάτικης ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Τη δεδομένη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών, με ποσοστό 51,3% να δηλώνει πως συμφωνεί με τους χειρισμούς του, έναντι 33,9% που διαφωνεί. Η εμπιστοσύνη αυτή αποτυπώνεται κυρίως στο κυβερνών κόμμα (74%) αλλά και στο ΑΚΕΛ (60%). Διχασμένη παρουσιάζεται η ΕΔΕΚ με το 39% να εμπιστεύεται τον Πρόεδρο και 34% να απαντά όχι.

Στην ερώτηση κατά πόσο με τον Ακιντζί στην ηγεσία των Τ/κ είναι πιο εύκολη η λύση, 52,7% απαντά ναι ενώ 41,3% όχι. Την θέση αυτή ασπάζεται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

Ο «κανένας» (39,3%) είναι ο πολιτικός που έχει τις πιο σωστές θέσεις στο κυπριακό σύμφωνα με τους πολίτες. Τα ποσοστά είναι απογοητευτικά για τους πολιτικούς αρχηγούς, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να συγκεντρώνει 18,6%, τον Δημήτρη Συλλούρη 13,4 και τον Άντρο Κυπριανού 10,9%.

Το κομμάτι της ασφάλειας είναι η σημαντικότερη πτυχή του κυπριακού για την πλειοψηφία (39,8%), ενώ ακολουθούν περιουσιακό, διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τουρκικός στρατός, εδαφικό, εγγυήσεις, διακυβέρνηση, έποικοι και οικονομία.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα γινόταν αποδεκτή η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων σε βάθος 10 χρόνων, 55,5% απάντησε αρνητικά ενώ 39,3% θετικά. Όχι απάντησε η πλειοψηφία των ψηφοφόρων από όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως.

Ως κόκκινη γραμμή αντιμετωπίζεται το θέμα των εγγυήσεων με τη συντριπτική πλειοψηφία να απαντά όχι ενώ μόλις 13,1% απάντησε θετικά. Στην ερώτηση κατά πόσο σχέδιο που περιλάμβανε εγγυήσεις του ΝΑΤΟ ή άλλου στρατιωτικού οργανισμού, τα δεδομένα διαφοροποιούνται κάπως, ωστόσο η απάντηση εξακολουθεί να είναι ισχυρά αρνητική αφού μόλις 34,9% απάντησε θετικά.

Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το ζήτημα των δικαιωμάτων των λεγόμενων «χρηστών», σε σχετική ερώτηση κατά πόσο ένα σχέδιο που θα έδινε λόγο στους χρήστες σε αυτές τις περιουσίες, η απάντηση είναι συντριπτικά αρνητική.

Το ίδιο ηχηρό όχι δίνουν οι πολίτες και στο θέμα των εποίκων.

77,1% απαντά επίσης ότι δεν αποδέχεται ενδεχόμενη παρθενογένεση και κατάργηση της ΚΔ.

Εναντίον της εκ περιτροπής προεδρίας, κάτι το οποίο αποτελεί και κόκκινη γραμμή των τουρκοκυπρίων, τάσσεται επίσης το 58,6%, ενώ 34,5% δηλώνει ότι θα το αποδεχόταν.

Σε ερώτηση για το πώς πιστεύουν ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η λύση του κυπριακού (ανοικοδόμηση, δημόσια έργα, απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις), ποσοστό 62,5% απάντησε με δωρεές από τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς και 20,7% με χρήματα της τουρκικής κυβέρνησης.

Σε άλλη ερώτηση για το ποια ενέργεια της τουρκικής πλευράς θα λειτουργούσε ως καλύτερο ΜΟΕ, 35,5% απάντησε η ανοικοδόμηση όλων των κατεστραμμένων χριστιανικών εκκλησιών και κοιμητηρίων στα κατεχόμενα, 29,4% να καταστραφεί η σημαία στον πενταδάχτυλο και 13,7% το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων. 

Ταυτότητα έρευνας

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία LS Prime Market Research & Consulting Ltd, μεταξύ των ημερομηνιών 14/09-21/09 με παγκύπρια κάλυψη τυχαία δειγματοληψία με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου με άτομα 18+ με δικαίωμα ψήφου. Το δείγμα της έρευνας αφορά 1000 περίπου άτομα.  

 

 

 

 

 

 

 

 

sigmalive.com

Back to top button