Διεθνή

«Δώρα» στον Ερντογάν δίνουν οι Βρυξέλλες

«Δώρα» στον Ερντογάν δίνουν οι Βρυξέλλες

 

 

 

 

Η Κομισιόν κατέληξε σε προσχέδιο συμφωνίας με τον Ερντογάν για το προσφυγικό. Προβλέπει την παροχή επιπρόσθετης χρηματοδότησης €3 δισ. και απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας. Υψηλό το πολιτικό κόστος λένε υπουργοί ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

 

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία με την Τουρκία η οποία προσφέρει στην Άγκυρα ως και €3 δισ. σε χρηματοδότηση και επιταχύνει την διαδικασία απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης βίζας με αντάλλαγμα την συγκράτηση της εισροής μεταναστών στην Ε.Ε.

 

Όπως μεταδίδουν οι F.T. το προσχέδιο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν η Κομισιόν και ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αρκετά φιλόδοξο και περιλαμβάνει αρκετά «δώρα» για την τουρκική πλευρά.

 

 

 

Turkey's President Tayyip Erdogan looks on ahead of a meeting at the EU Parliament in Brussels, Belgium October 5, 2015. Erdogan appeared to mock European Union overtures for help with its migration crisis as he arrived for a long-awaited state visit to Brussels and a string of meetings with EU leaders set to start on Monday. REUTERS/Francois Lenoir

Ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμα την πολιτική έγκριση από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., πολλά εκ των οποίων ανησυχούν για το υψηλό πολιτικό και οικονομικό κόστος που απαιτεί ο κ. Ερντογάν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, μια Σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. αναμένεται να δώσει ένα ξεκάθαρο πολιτικό σήμα ότι στηρίζει την συνεργασία, αλλά δεν θα εγκρίνει τους όρους που προβλέπονται.

 

Στους όρους περιλαμβάνεται η παροχή χρηματοδότησης €3 δισ. , ένα ποσό έξι φορές υψηλότερο από το αρχικό που είχε προτείνει η Κομισιόν. Επίσης μια διαδικασία για να ανοίξουν πέντε κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας και μια απελευθέρωση στο καθεστώς χορήγησςη βίζας που θα δίνει σε περίπου 75 εκατομμύρια Τούρκους άμεση πρόσβαση στην περιοχή του Σένγκεν από το 2016.

 

Ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε επίσης ότι η Τουρκία αναμένει να συμπεριληφθεί στην λίστα της Ε.Ε. με τις χώρες ασφαλούς προέλευσης, κάτι που θα έκανε πιο εύκολη την απόρριψη Τούρκων που ζητούν άσυλο. Αναμένει επίσης η Ε.Ε. να διενεργήσει μια κοινή Σύνοδο με την Τουρκία ή να εκδώσει μια πρόσκληση προς αυτόν για να μιλήσει σε Σύνοδο την ηγετών της Ε.Ε.

Ως αντάλλαγμα, η Τουρκία θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα, προχωρώντας ταυτόχρονα σε μια στενότερη συνεργασία με την Αθήνα. Σε αντάλλαγμα για τα προνόμια στην χορήγηση βίζας, η ‘Αγκυρα θα ξεκινήσει μια συμφωνία «επανεισδοχής» για να υποδέχεται όσους έχουν ζητήσει άσυλο από την Ε.Ε. μετά την είσοδο τους σε τουρκικό έδαφος.

Η Τουρκία θα δώσει επίσης σε δύο εκατομμύρια Σύρος μια νομική οδό για να ζήσουν στην Τουρκία, μειώνοντας τα κίνητρα για να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.

 

 

 

 

Αν και μεταξύ των κρατών μελών υπάρχει η βούληση να πληρώσουν το πολιτικό τίμημα για την τουρκική στήριξη, ανώτατοι υπουργοί παραδέχονται ότι οι όροι για απελευθέρωση των διαδικασιών χορήγησης βίζας μπορεί να είναι αδύνατο να υποστηριχθούν.

 

Ο κ. Ερντογάν περιμένει ένα σήμα ότι η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να εκπληρώσει τις απαιτήσεις του μέσω μιας σειράς πολιτικών δηλώσεων στα συμπεράσματα της σημερινής Συνόδου.

Σε αυτές θα περιλαμβάνεται και η αναφορά σε ένα «σχέδιο δράσης». Επίσης, μια δήλωση που θα ξεκαθαρίζει ότι θα γίνουν περισσότερες προσπάθειες στην επιτάχυνση της απελευθέρωσης στην χορήγηση βίζας αν η Τουρκία εκπληρώσει τα κριτήρια. Επιπλέον, αναφορές στην «πολιτική και οικονομική συνεργασία» με την Τουρκία και μια διακήρυξη ότι η Ε.Ε. θα «βοηθήσει την Τουρκία στην ενταξιακή διαδικασία».

 

 

Ο υφιστάμενος «οδικός χάρτης» με την Ε.Ε. προβλέπει την απελευθέρωση για την βίζα το 2017, αλλά περιλαμβάνει δύσκολες πολιτικές και τεχνικές προϋποθέσεις, όπως η αναγνώριση της Κύπρου. Αν και οι Βρυξέλλες επιμένουν πως οι όροι δεν θα χαλαρώσουν, θέλει η διαδικασία να επιταχυνθεί για το 2016.

Ωστόσο υπουργοί ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τονίζουν πως η παραχώρηση τέτοιων δικαιωμάτων στους Τούρκους είναι αδύνατο να πωληθεί στους ψηφοφόρους τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Euro2Day

Back to top button