Κύπρος

Ενσωμάτωση στην Τουρκία με αγωγό… Η Τουρκία θα αποκτήσει στρατηγικά πλεονεκτήματα σε ολόκληρη την νήσο

Με πανηγυρικό τρόπο αύριο, στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και της ηγεσίας του κατοχικού καθεστώτος, θα γίνει ένα ακόμη βήμα ενσωμάτωσης, προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Επισπεύδοντας την ημερομηνία τέλεσης των εγκαινίων του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, για λόγους που συνδέονται και με τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα, ο Ερντογάν θα δώσει το «παρών» του θέλοντας να στείλει μηνύματα εντός και εκτός Τουρκίας, αλλά και προς τη Λευκωσία.

ensomatosi-stin-tourkia-me-agogo-thΣημειώνεται ότι αρχικά τα εγκαίνια, που θα γίνουν αύριο με δυο τελετές, προγραμματίζονταν για τις 29 Οκτωβρίου, εθνική επέτειο της Τουρκίας, πλην όμως οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου φαίνεται να έχουν αλλάξει τα σχέδια της Άγκυρας. Η πρώτη τελετή θα γίνει στο  Αναμούριο της Τουρκίας στις 11 το πρωί,  ενώ στη 1.00 μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η τελετή στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στο σημείο όπου θα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις διύλισης νερού στην κατεχόμενη Μύρτου.

Ο Ερντογάν θα μεταβεί στα κατεχόμενα με ελικόπτερο, μαζί με αντιπροσωπεία, και θα αναχωρήσει αυθημερόν. Η συμμετοχή του Νταβούτογλου στις τελετές δεν κατέστη τελικά δυνατόν να γίνει, αν και είχε μεταδοθεί πως θα έδινε το «παρών» του.  Είναι σαφές, πάντως, ότι το έργο, το οποίο στοίχισε πολλά χρήματα στην Τουρκία, έχει πρωτίστως πολιτική σημασία και παραπέμπει ουσιαστικά στους σχεδιασμούς της Άγκυρας στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή.    πηγη Φιλελεύθερος

philenews.com

 

 

 

 

172Είναι σαφές πως με την ολοκλήρωση του έργου αυτού , η Τουρκία θα αποκτήσει στρατηγικά πλεονεκτήματα σε ολόκληρη την νήσο . Η Άγκυρα λοιπόν, μέσω ενός μεγαλεπήβολου έργου θα  μεταφέρει  πόσιμο νερό στην κατεχόμενη Κύπρο με υποθαλάσσιους αγωγούς, σε ένα νησί που έχει μείζον πρόβλημα στο ζήτημα αυτό.

 

 Μάλιστα διάφοροι αναλυτές ομιλούν για πολλούς τοπικούς πολέμους τα επόμενα  χρόνια με έπαθλο το πόσιμο νερό.   Σε μελέτες Τούρκων  εμπειρογνωμόνων , ειδικά του  Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής  , εμφανίζεται  μια άλλη διάσταση που  συνδέεται  άμεσα  με το ζήτημα του  Κυπριακού. «Το νερό, πιθανότατα  θα συμπεριλαμβάνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου είναι δυνατό να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού», αναφέρουν ανπιβεβαίωτες πληροφορίες , κάτι που αποτελεί ‘‘θανάσιμο όπλο‘‘ στα χέρια της Άγκυρας. Επισημαίνουμε την προσπάθεια ίδρυσης μιας ελληνοτουρκικής ομοσπονδίας στην θέση της κυπριακής δημοκρατίας κσι των κατεχομένων, σύμφωνα με πληροφορίες απο τον κυπριακό τύπο.  Ο αγωγός νερού θα χρησιμοποιηθεί στην  τουρκική και διεθνή προπαγάνδα του σχεδίου αυτού επισταμένως.

 

 

 

Η ουσία είναι ότι η κυπριακή δημοκρατία καθίσταται αυτόματα  ‘ όμηρος‘ των τουρκικών σχεδιασμών οι οποίοι ‘ξεπερνούν κατά πολύ τους ελληνοκυπριακούς σχεδιασμούς. Η Ελλάδα και η Κύπρος  οφείλουν από κοινού   να σχεδιάσουν το μέλλον  της περιοχής ανατρέποντας τα έως τώρα εις βάρος τους  τουρκικά σχέδια και δεδομένα.

 

 

 

 

 

Back to top button