Ελλάδα

Ερχεται γερμανικό μοντέλο φοροελέγχων με εφόδους σε σπίτια και γραφεία ακόμη και ξημερώματα

Το στοίχημα της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης, έχει Γερμανικό πρότυπο.

SPAIN2Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να αξιοποίηση το Γερμανικό «μοντέλο» φοροελέγχων, με εφόδους αστυνομικών και ειδικών ελεγκτών-ράμπο σε γραφεία και σπίτια, ακόμη και τα ξημερώματα. «Πρότυπό μας είναι οι έλεγχοι που έγιναν στη Γερμανία, όταν ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές εφορίας και αστυνομικοί μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση για θέματα φοροδιαφυγής. Τέτοιες σκηνές θα έχουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο στη μικρή και τη μεσαία φοροδιαφυγή, που είχε το κύριο βάρος των φορολογικών ελέγχων στο παρελθόν, αλλά κυρίως στη μεγάλη, στην επόμενη και στη διαπλεκόμενη», είπε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Το «μπαράζ» ελέγχων που ξεκινά περιλαμβάνει εντός των επόμενων πέντε μηνών ενώ στην κορυφή της ελεγκτικής «λίστας» βρίσκονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές, αλλά και οι τράπεζες.  Θα προηγηθεί  η ολοκλήρωση  ελέγχων για τους οποίους έχουν εκδοθεί ήδη από το παρελθόν εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες για επιχειρήσεις ή πολιτικά πρόσωπα  και επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Οπως υπογράμμισε ο υπουργός, “από το νέο πλέγμα φορο-ελέγχων δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς, ενώ κεντρικός στόχος θα είναι η μεγάλη και επώνυμη φοροδιαφυγή”.

Για να μην παραγραφούν μάλιστα υποθέσεις και μείνουν στο απυρόβλητο, θα εισαχθούν άμεσα τον επόμενο μήνα στη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις για την παράταση παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ειδικά δε για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και για όσες υποθέσεις σοβαρού περιεχομένου έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Οι προτεραιότητες των ελέγχων

 Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν επιχειρήσεις προμηθευτών του Δημοσίου,  τεχνικές εταιρείες, πολυεθνικούς ομίλους, τραπεζικοί ομίλοι, έσα Μαζικής Ενημέρωσης, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιδιωτικών οδών, γεφυρών κ.λπ.

Μάχη με τις λίστες

Εμφαση θα δοθεί επίσης στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, τις λίστες εμβασμάτων της περιόδου 2009-2011, που περιλαμβάνουν τα στοιχεία περίπου 20.000 φορολογουμένων που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία, ειδικά, την λίστα Λαγκάρντ, η οποία παραγράφεται τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην παραγραφεί καθώς και τη λίστα με τις περίπου 2.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, οι οποίες κατά κύριο λόγο δημιουργήθηκαν προκειμένου να λειτουργήσουν ως βιτρίνα για την ιδιοκτησία ακινήτων, κυρίως πολυτελών και μεγάλης αξίας.

Βασικός στόχος της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως τόνισε στη Βουλή ο κ. Αλεξιάδης, θα είναι η φορολογική σταθερότητα ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και η παραγωγική ανασυγκρότηση, η απλοποίηση του συστήματος στα πρότυπα άλλων χωρών με πλήρη αξιοποίηση της πληροφορικής, αλλά και η μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες στα μεγάλα και τα πολύ μεγάλα.

Προτεραιότητα εξάλλου της κυβέρνησης είναι και η φορολογική ενίσχυση των επιχειρήσεων, με κριτήρια την επιβράβευση της συνέπειας στην αντιμετώπιση του φορολογικού ανταγωνισμού με άλλες χώρες, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας, η ενίσχυση κλάδων, δράσεων κ.λπ. που έχουν ιδιάζουσα σημασία.

Το πλαστικό χρήμα

Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι θα αξιοποιηθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, πολίτη και εφορίας, ενώ το μέτρο θα επεκταθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό με τρεις τρόπους:

1. Με κίνητρα, πρώτα απ’ όλα στον πολίτη (φορολογικά, κληρώσεις, επιστροφές από τράπεζες και επιχειρήσεις)

2. Με κίνητρα στην επιχείρηση (φορολογικά, διαδικαστικά απλοποίησης)

3. Με αλλαγή νοοτροπίας τόσο στην εφορία όσο και στην τράπεζα.

Ενα από τα κίνητρα στις επιχειρήσεις θα είναι το ακατάσχετο των ποσών που εισπράττουν κατά τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, είτε από την εφορία είτε από την τράπεζα.

Οι αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού

Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό και δεν τα έχουν αποκαλύψει, να τα αποκαλύψουν διότι μετά με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που έχει η χώρα και με βάση το περιουσιολόγιο, το υπουργείο Οικονομικών θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αποκάλυψης και φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων.

 

Back to top button