breaking newsΕλλάδα

Πολεμική ατμόσφαιρα στην Α.Μεσόγειο: Νέο μπλόκο από την Φ/Γ “Νικηφόρος Φωκάς” σε Barbaros και τουρκικά σκάφη – Ακαριαία αντίδραση του ελληνικού στόλου

 

Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία, το τουρκικό ερευνητικό Barbaros έριξε καλώδια για να κάνει έρευνες, υλοποιώντας το οργανωμένο σχέδιο σύγκρουσης της Άγκυρας, καθώς και υφαρπαγής εδαφών από Ελλάδα και Κύπρο.

Οι βλέψεις των Τούρκων για τα κοιτάσματα που υπάρχουν στις επίμαχες περιοχές, οδηγούν σταθερά σε ελληνοτουρκική σύρραξη, με τους αναλυτές να προειδοποιούν και κάθε δύναμη στην περιοχή να βρίσκεται με το δάκτυλο στη σκανδάλη.

Ξημερώματα Σαββάτου, είχαμε και νέο περιστατικό συμπλοκής της φραγάτας “Νικηφόρος Φωκάς” με το Barbaros, καθώς το δεύτερο παραβίασε εκ νέου την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Είναι θέμα χρόνου η σύγκρουση αυτή να αναβαθμιστεί και να ελευθερωθεί μία κόλαση στη Μεσόγειο.

Ήδη διεξάγονται έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο από την Άγκυρα, σύμφωνα με το το σύστημα ΑΙS μέσω του οποίου απεικονίζεται ο πλους κάθε πλοίου, με το ΒARBAROS H. PASA να κινείται με ταχύτητα 3,6 κόμβους.

Αυτή η ταχύτητα σε συνδυασμό με τη θέση του συνοδευτικού TANUX I το οποίο κινείται με την ίδια ακριβώς ταχύτητα και σε απόσταση από το BARBAROS, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει ποντίσει τα καλώδια και διεξάγει έρευνες.

Νέο μπλόκο από την Φ/Γ “Νικηφόρος Φωκάς”

 

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, σχεδόν την ίδια ώρα όπως και την περασμένη Πέμπτη, το τουρκικό ερευνητικό επιχείρησε να προκαλέσει εισερχόμενο στην περιοχή ελέγχου και ελληνικής κυριαρχίας. Η αντίδραση του πλοίου του ελληνικού στόλου ήταν εξίσου δυναμική όπως και εικοσιτέσσερις ώρες νωρίτερα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης μεταδόθηκε εκ νέου μέσω ασυρμάτου η προειδοποίηση αποχώρησης από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η απάντηση του τουρκικού ωκεανογραφικού, αυτήν την φορά δεν ήταν μέσω ηχογραφημένου μηνύματος, αλλά το περιεχόμενο της ήταν ξανά προκλητικό. Εκτός από την επωδό ότι βρίσκονταν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, το πλήρωμα του Barbaros έκανε και μάθημα στη Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, ζητώντας να “ξαναδιαβάσουν τους χάρτες”. 

Η δυναμική συνέχεια ήταν τέτοια βέβαια που δεν άφησε και πολλά περιθώρια στο τουρκικό ωκεανογραφικό αλλά ούτε και στη συνοδεία του. Και αυτές οι στενές επαφές καταγραφόταν σε πραγματικό χρόνο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Όπως επίσης είναι σαφές ότι και για τη νέα απόπειρα από πλευράς της Άγκυρας, να αναβαθμιστεί το επίπεδο της έντασης, υπήρξε ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών που διαθέτουν μάτια στην ευρύτερη περιοχή, μέσω των μονάδων τους, που όμως είναι ανεπτυγμένες σε αποστάσεις άνω των 120 χιλιομέτρων. 

Άλλωστε η βαλβίδα αποσυμπίεσης που άνοιξε με το φως της ημέρας κατά την οποία η ισχυρή προσωπικότητα της αμερικανικής διπλωματίας και πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ βρισκόταν στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής στην Κρήτη, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο συναντάτο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ την Κύπρο επισκέπτετο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.

Eντός των προσεχών εικοσιτετραώρων το πολεμικό μας πλοίο θα αντικατασταθεί από τη Φρεγάτα “Σαλαμίς”, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το onalert. Είναι άλλωστε σαφές ότι η Αθήνα και δη οι επιτελείς του Ελληνικού Πενταγώνου, με διακηρυγμένη πλέον την βούληση για παρουσία στην περιοχή, καταστρώνουν τα πλάνα τους για να αντιμετωπιστούν όλα τα πιιθανά σενάρια.

Όμως ο στόχος είναι ξεκάθαρος όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη:

“Σε ότι αφορά στη δικιά μου τη θέση η προσπάθειά μου είναι να κρατήσουμε μια ισορροπία. Να μην δημιουργούνται εντάσεις, προστατεύοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.Αλλά χωρίς να δημιουργούμε επιπλέον θέματα στην περιοχή. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει ψυχραιμία, και όλα αυτά θα γίνουν όπως πρέπει και όπως έχουν σχεδιαστεί.”

Επέμβαση Φ/Γ “Νικηφόρος Φωκάς” στο Barbaros και χθες

Προ 24ώρου είχαμε αντίστοιχη συμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας με το τουρκικό ερευνητικό, αφού το Barbaros παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Προκαλούν συνεχώς οι «γείτονες”, καθώς όλα τα δεδομένα οδηγούν πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην Α. Μεσόγειο. Η Τουρκία αμφισβητεί μέσω του απόλυτα ελεγχόμενου τουρκικού τύπου την ελληνική ΑΟΖ στο Καστελόριζο και θεωρεί ότι η περιοχή αυτή δεν μας ανήκει.

Την ίδια στιγμή μας κατηγορεί ότι ως κράτος υφαρπάξαμε 39000 χλμ από την ΑΟΖ της Λιβύης και τώρα κάνουμε το ίδιο και στην Α.Μεσόγειο, μετά το χθεσινό κατά φαντασία «επεισόδιο» μεταξύ της ελληνικής Φρεγάτας «Νικηφόρος» και της τουρκικής στα ΒΔ της Κύπρου.

To σεισμογραφικό σκάφος πέρασε ξανά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να «απαντά» άμεσα, σε ένα σκηνικό που επαναλήφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η Άγκυρα αλλάζει του κανόνες εμπλοκής

 

«Το ερευνητικό μας πλοίο «Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά” θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσουν τους νέους κανόνες εμπλοκής τους οποίους επεξεργάστηκε το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.

Μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια διυλιστηρίων στην Αττάλεια, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε πως «συνεχίζουμε ανέκαθεν σε πολλά πεδία τη συνεργασία μας με τη βόρεια Κύπρο. Ιδιαίτερα έχουμε πολλά κοινά προγράμματα στα οποία συνεργαζόμαστε σχετικά με την ενέργεια του νησιού».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό θέμα είναι η παρενόχληση του «Μπαρμπαρός” στη Μεσόγειο στα ανοιχτά της Κύπρου».

 

 

 

.pentapostagma.gr

Back to top button