breaking newsΔιεθνή

Κατάθεση-σοκ στην αμερικανική Βουλή: Ο Χάντερ Μπάιντεν πουλούσε την πρόσβαση στον πατέρα του για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα

Ο Devon Archer κατέθεσε στην Επιτροπή Εποπτείας της αμερικάνικης Βουλής τη Δευτέρα ότι ο πρώην συνεργάτης του, Hunter Biden, πουλούσε την «ψευδαίσθηση» της πρόσβασης στον πατέρα του, τότε Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει την κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εξέλιξη στις έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών για τον γιο του Αμερικανού προέδρου.

Ο Matthew L. Schwartz, διευθύνων σύμβουλος της Boies Schiller Flexner LLP και δικηγόρος του Archer, αναγνώρισε ότι και οι δύο πλευρές «διεκδικούν τη νίκη μετά τη σημερινή εθελοντική κατάθεση του Archer». «Αλλά το μόνο που έκανε ο Devon Archer ήταν ακριβώς αυτό που είπαμε ότι θα έκανε: Να εμφανιστεί και να απαντήσει με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που του τέθηκαν», είπε ο Schwartz στη δήλωση του. «Ο κύριος Archer μοιράστηκε την αλήθεια με την Επιτροπή και θα αφήσουμε σε αυτούς και σε άλλους να αποφασίσουν τι θα κάνουν με αυτήν».

Ο εκπρόσωπος του GOP (Ρεπουμπλικάνοι), James Comer, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής, ανέφερε ότι η μαρτυρία του Archer επιβεβαιώνει τα ερωτήματα σχετικά με τη γνώση του Joe Biden για τις ξένες επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του και δείχνει ότι ο πρόεδρος δεν ήταν ειλικρινής στις προηγούμενες αρνήσεις του.

«Όταν ο Joe Biden ήταν Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, συμμετείχε στα δείπνα του Hunter Biden με ξένους επιχειρηματικούς συνεργάτες του αυτοπροσώπως ή μέσω ανοιχτής ακρόασης για πάνω από 20 φορές», τόνισε ο Comer σε δήλωση του, αναφερόμενος στη μαρτυρία που οι Δημοκρατικοί έχουν επίσης αναγνωρίσει ότι έδωσε ο Archer.

«Ο Joe Biden ήταν “το προϊόν” που πουλούσε ο γιος του σε όλο τον κόσμο για να πλουτίσει την οικογένεια Biden», ανέφερε ο Comer. «Όταν ο ιδιοκτήτης της Burisma αντιμετώπιζε πίεση από τον Oυκρανό εισαγγελέα που ερευνούσε την εταιρεία για διαφθορά, ο Archer κατέθεσε ότι στελέχη της Burisma ζήτησαν από τον Hunter να “καλέσει την Ουάσινγκτον” μετά από μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Burisma στο Ντουμπάι», συνέχισε ο Comer.

«Γιατί ο Joe Biden είπε ψέματα στον αμερικανικό λαό για τις επιχειρηματικές συναλλαγές της οικογένειάς του και τη συμμετοχή του;» αναρωτήθηκε. «Δημιουργείται το ερώτημα τι άλλο κρύβει ο πρόεδρος από τον αμερικανικό λαό».

Ο Comer είπε ότι η Επιτροπή Εποπτείας και Λογοδοσίας της Βουλής «θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα οικονομικά των Bidens και να παίρνει καταθέσεις από μάρτυρες για να καθορίσει το εάν ξένοι παράγοντες έβαλαν στο στόχαστρο τους Bidens, αν ο πρόεδρος Biden συμμετείχε και το αν απειλείται η εθνική μας ασφάλεια».

Την ίδια στιγμή, μία δεύτερη πηγή ανέφερε στο CNN ότι πράγματι ο Archer, ο οποίος υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma Holdings μαζί με τον Hunter από το 2014, κατέθεσε στην επιτροπή ότι ο γιος του Αμερικανού προέδρου πουλούσε την «ψευδαίσθηση» της πρόσβασης στον πατέρα του, αλλά αργότερα διευκρίνισε ότι ο Hunter πουλούσε στην πραγματικότητα την ψευδαίσθηση της πρόσβασης στην Ουάσιγκτον και τη γνώση τού πώς λειτουργούσε το σύστημα.

Ο βουλευτής Dan Goldman, Δημοκρατικός και ο οποίος ήταν παρών στην κατάθεση του Archer, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον πρόεδρο με τις εξωτερικές συναλλαγές του γιου του. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Archer είπε στο πάνελ ότι ο Hunter Biden είχε βάλει τον πατέρα του σε ανοιχτή ακρόαση παρουσία επιχειρηματικών εταίρων, αλλά ότι αυτό το επιχειρηματικό ζήτημα δεν συζητήθηκε ποτέ.

Η μαρτυρία του Archer έρχεται καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής φαίνεται να απομακρύνουν την εστίασή τους από την προσπάθεια παραπομπής μελών του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Joe Biden και αντ’ αυτού δίνουν προτεραιότητα στις προσπάθειες παραπομπής του ίδιου του προέδρου συνδέοντάς τον με τις αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του, οι οποίες αναμένεται πλέον να βρεθούν στο επίκεντρο.

Ο Goldman είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος της ακρόασης ότι ο Archer ανέφερε πως ο Hunter το να βάλει τον πατέρα του σε ανοιχτή ακρόαση παρουσία επιχειρηματιών ήταν «μέρος των καθημερινών συνομιλιών» μεταξύ πατέρα και γιου, προσθέτοντας: «Ο μάρτυρας ήταν πολύ σίγουρος ότι καμία από αυτές τις συνομιλίες δεν είχαν να κάνουν με οποιεσδήποτε επιχειρηματικές συναλλαγές ή συμφωνίες».

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι «κάπως παράλογη υπόθεση να πιστεύει κανείς ότι ένας πατέρας δεν πρέπει να λέει γεια στους ανθρώπους με τους οποίους ο γιος του είναι σε δείπνο και πως ουσιαστικά αυτό το γεγονός είναι το μοναδικό στοιχείο της υπόθεσης».

Ο Goldman υποστήριξε επίσης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Προέδρου Biden δεν αποτελούν σύγκρουση συμφερόντων επειδή «δεν έγιναν για την προώθηση» των επιχειρηματικών συμφερόντων του Hunter. «Πρέπει να προχωρήσουμε και αυτή η έρευνα είναι εντελώς χάσιμο χρόνου», υποστήριξε ο Goldman, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής δεν μπορούν να προσκομίσουν τεκμηριωμένα στοιχεία που να συνδέουν τον πρόεδρο με τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του.

Ο Λευκός Οίκος τόνισε πώς ο Archer κατέθεσε «ότι δεν άκουσε ποτέ τον Πρόεδρο Biden να συζητά για επιχειρήσεις με τον γιο του ή τους συνεργάτες του γιου του ή να κάνει κάτι κακό». «Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής υπόσχονται αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τις γελοίες επιθέσεις τους εναντίον του Προέδρου, αλλά από καιρό σε καιρό, συνεχίζουν να αποτυγχάνουν να προσκομίσουν κάποιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ian Sams σε δήλωση του.

Μιλώντας στο CNN τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy παραδέχθηκε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν ακόμη επαληθεύσει τους ισχυρισμούς εναντίον του Joe Biden, δηλαδή ότι ως αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης συμμετείχε σε σχέδιο δωροδοκίας με έναν ξένο υπήκοο προκειμένου να ωφελήσει την καριέρα του γιου του, ισχυρισμό που ο Λευκός Οίκος αρνείται με μανία.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι η έναρξη έρευνας παραπομπής θα δώσει πλήρη εξουσία στη Βουλή προκειμένου να προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες, αντικατοπτρίζοντας ένα επιχείρημα που προέβαλαν οι Δημοκρατικοί της Βουλής όταν παρέπεμψαν τον τότε πρόεδρο Donald Trump το 2019.

Ο McCarthy, ο οποίος σύμφωνα με πηγές είχε επίσης διαβουλεύσεις με τον πρώην Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων Newt Gingrich για το θέμα- έχει υιοθετήσει την ιδέα ότι είναι προτιμότερο να ελεγχθεί ο πρόεδρος και όχι μέλη του υπουργικού συμβουλίου του. Τις τελευταίες εβδομάδες, εξέφρασε την πιο ρητή απειλή του κατά του Biden, λέγοντας ότι οι έρευνες των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις επιχειρηματικές συμφωνίες της οικογένειας Biden φαίνεται να ανεβαίνουν στο επίπεδο μιας έρευνας παραπομπής.

Το Σαββατοκύριακο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε νέο αίτημα ζητώντας από έναν δικαστή να ορίσει ημερομηνία προκειμένου ο Archer να παραδοθεί και να αρχίσει να εκτίει την ποινή του ενός έτους ως αποτέλεσμα καταδίκης του σε μια άσχετη υπόθεση απάτης. Η κίνηση προκάλεσε άμεσες εικασίες μεταξύ ορισμένων Ρεπουμπλικανών ότι η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να εμποδίσει τον Archer από το να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον Hunter Biden ενώπιον της επιτροπής υπό την ηγεσία του GOP, αν και σε δικαστική κατάθεση, η κυβέρνηση ζήτησε ρητά να ξεκινήσει η ποινή του Archer αφού ολοκληρώσει την κατάθεσή του στο Κογκρέσο.

Σε δήλωσή του, ο δικηγόρος του Archer είπε ότι ο πελάτης του δεν πιστεύει πως το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με την κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να μάχεται όσον αφορά τα αιτήματα που σχετίζονται με τον προγραμματισμό της ημερομηνίας παράδοσης του πελάτη του. «Γνωρίζουμε τις εικασίες ότι το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης το Σαββατοκύριακο να παραπέμψει τον Archer στη φυλακή είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να τον εκφοβίσει πριν από τη συνάντησή του με την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής τη Δευτέρα», είχε αναφέρει ο είπε ο Schwartz σε δήλωση του την Κυριακή.

«Για να είμαι σαφής, ο κύριος Archer δεν συμφωνεί με αυτή την εικασία. Σε κάθε περίπτωση, θα κάνει αυτό που σχεδίαζε από την αρχή να κάνει, δηλαδή να εμφανιστεί τη Δευτέρα και να απαντήσει με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που θα του θέσουν οι ερευνητές του Κογκρέσου», πρόσθεσε ο Schwartz.

 

Back to top button