Διεθνή

«Κάποιος» Επιδιώκει Αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

 

 

 

Σύμφωνα με τις ε/φ Beta και Tanjug ο Σέρβος π/θ  Aleksandar Vucic δήλωσε από την Ρωσία στο περιθώριο επιχειρηματικού συνεδρίου μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας ότι, ΄΄Είναι προφανές ότι η ένταση στα Βαλκάνια βαίνει αυξανόμενη και τα πράγματα κατευθύνονται σε μια γενικότερη αποσταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ των Βαλκανικών χωρών΄΄ και συνέχισε ότι, ΄΄Κάποιος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια΄΄, ΄΄Γνωρίζω, αλλά δεν θα πω δημόσια ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις, αλλά θεωρώ ότι είναι αρκετά προφανές΄΄ . ΄΄Αρκει να κοιτάξει κανείς την κατάσταση γύρω μας και θα καταλάβει, γιατί να το αναφέρω εγώ δημόσια, δεν έχω τέτοια πρόθεση, μου αρκεί ότι το γνωρίζω εγώ και το γνωρίζει και η κυβέρνηση μου και λαμβάνουμε τα μέτρα μας΄΄.

Πρόσθεσε επίσης ότι, ΄΄ Αυτοί προσπαθούν επίσης να εξαπλώσουν αυτή την αποσταθεροποίηση και στην Μπάνια Λούκα το Σαράγεβο και το Βελιγράδι» , ΄΄ Η Σερβία όμως θα κάνει τα πάντα να διατηρήσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή , αυτός είναι ο πρωταρχικός της στόχος ΄΄.

 

 

αποσταθεροποίησηΘεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές τις καταγγελίες του Βούσιτς καταρχήν γιατί γίνονται δημόσια και μιλάνε επίσημα για την μεγάλη επερχόμενη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Το ερώτημα είναι ποιους θεωρεί ότι κλιμακώνουν την κατάσταση και έχουν συμφέροντα να πάρουν φωτιά τα Βαλκάνια ; Εμείς δεν μπορούμε βέβαια να μπούμε στο μυαλό του Σέρβου π/θ, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα συμφέροντα είναι πολλά και ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο πόλων (ΗΠΑ/ΕΕ – Ρωσία), τεράστιος. Θεωρούμε λοιπόν ότι και οι δύο αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης. Από εκεί και πέρα ο κάθε Βαλκάνιος επιλέγει τις στρατηγικές του συνεργασίες πάντα με στόχο στο τέλος να βρεθεί με τους νικητές, εξάλλου αυτό γινότανε και θα γίνεται πάντοτε.

Απλά οι Σέρβοι που προσπαθούνε εδώ και χρόνια να πατάνε σε δύο βάρκες βλέπουνε τον κίνδυνο να βουλιάξουνε και ανησυχούν, ίσως ήρθε ο καιρός να κάνουνε πιο ξεκάθαρες επιλογές. Όσο για την Ελλάδα φαίνεται ότι έκανε την τελική της επιλογή στις πρόσφατες εκλογές, συμπορεύεται ξεκάθαρα με τη Δύση και θα πρέπει να ετοιμάζεται τόσο κοινωνικά όσο πολιτικά και στρατιωτικά για την επερχόμενη κρίση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

πηγή: http://www.pentapostagma.gr

Back to top button